Anemonlar, çeşitli şekilleri ve birçok güzel tonu nedeniyle birçok bahçıvanın çiçek yataklarında yer edinmiş çok yıllık çiçeklerdir. Bölgemizde “anemon” lakaplı anemon, taş yapıların arka planına ve diğer çiçeklerin yanına iyi görünüyor. Sümbüllerin ve nergislerin yanı sıra bodur olanların yanında harika yaşar – İberis, unutma beni veya menekşeler.
anemon türleri
Bugün 150’den fazla farklı tür ayırt edilir, ancak iklim bölgelerimiz aşağıdaki en popüler çeşitleri kabul eder:
taç anemon
Haklı olarak, türünün merkezi “kişisi” ve en yaygın örneği olarak kabul edildi. 40 cm yüksekliğe ulaşan çok güzel bir bitki. Oldukça büyük (yaklaşık 9 cm) bir çiçeğe dönüşen seyrek tüylü ve dik bir gövdeye sahiptir. Kadife organlarındaki haşhaş bir şekle sahiptir. Büyük palet sayesinde herhangi bir bahçe için bir bitki seçebilirsiniz..
anemon çiçeği
Ayrıca anemonun oldukça iyi bilinen bir temsilcisi. Bu harika çiçeğin çiçeklenmesi yazın ilk günlerinden başlar, ancak ilk sıcağın başlamasından sonra yapraklar parçalanır. Kökler sonbaharın serinliğini hisseder hissetmez, hemen yeni sürgünler bırakırlar ve yine güzel çiçeklenmeden zevk alırlar. Gövde oldukça sağlam ve diktir, 50 ila 85 cm yüksekliğe ulaşır, çiçekler inanılmaz bir renk yelpazesi ile yalnızdır..
sonbahar anemon
Yaz sonunda açan ve sonbaharın yarısına kadar süren bir grup çiçek. Çok yüksek pedinküllere sahip güzel ve büyük çok yıllık bitkiler (80 ila 150 cm). Çeşitli çeşitler, birkaç ila birkaç düzine tam teşekküllü çiçeğe sahip olabilir. Havlu, yarı çift veya sıradan olabilirler. Sonbahar anemonları bu kasvetli dönemde bahçenize canlı renkler getirecek..
Japon anemon
Sonbaharda çiçek açan melezin başka bir versiyonu. 1,5 m’ye kadar oldukça yüksek ve güçlü bir gövdeye sahiptir, büyük yapraklar disseke tüy şeklindedir ve koyu yeşil renktedir. Çiçekler, çift veya sıradan bir doku ile büyüktür. Altın bir ortalama ile beyaz, bazen pembe tonlarda sunulur, Ağustos ayı sonlarında veya Eylül ayı başlarında filizlenir.
Orman anemon
Önceki çeşitlerden oldukça farklı. Oldukça büyük çiçekleri olan çok uzun boylu (yaklaşık 20-30 cm) bir bitki değildir. Çiçeklenme Mayıs sonu veya Temmuz başında başlar ve yaklaşık 15-20 gün sürer..
Dubravnaya anemon
Son derece iddiasız ve inatçı bir anemon çeşidi. Yüksekliği yaklaşık 20-30 cm’ye ulaşır, 2 ila 3.5 cm çapında beyaz pedinküllere sahiptir (bu nedenle alternatif adı Beyaz Anemon’dur) 2 ila 3,5 cm çapındadır, bugün yetiştiriciler sayesinde pembe, mavi veya leylak melezleri bulabilirsiniz..
havlu anemon
Diğer çiçek türlerine kıyasla oldukça uzun süre çiçek açan güzel bir dekoratif anemon. Gruplar halinde dikilmesinin yanı sıra rockeries veya alpin kaydırakları oluşturmak için tercih edilir..
anemon dikimi
Çoğu bakım seçeneği, seçtiğiniz çeşitliliğe veya meleze bağlıdır, ancak evrensel yöntemler vardır. Onlar hakkında daha fazla konuşacağız..
Bu bitkinin güçlü taslaklardan mümkün olduğunca geniş ve korunan bir alana ihtiyacı var. Işığı severler, ancak aynı zamanda yanan ışık ışınlarına pek tahammül etmezler. Konumdan emin değilseniz, anemonları kısmi gölgede dikmek daha iyidir. Böyle bir çözüm onların gelişmesine izin verecek ve güçlü öğle sıcağında yanma riski en aza indirilecektir..
İdeal seçenek, tırtıl veya turba ile gübrelenmiş yaprak döken toprak kullanmak olacaktır. Toprak yapısını iyileştirmek ve su durgunluğunu azaltmak için kum kullanın. Asitlik artarsa, dolomit unu veya odun külü kullanımı durumu düzeltmeye yardımcı olacaktır..
Bir çiçek dikmeden önce, kışlamadan sonra yumru köklerin önemli ölçüde kuruması ile ilişkili olan köklerini çimlendirmeniz gerekir. Ancak bunu çok dikkatli yapın, çünkü rizomlar suyu sünger gibi emer. Çok fazla sıvı varsa, anemonlar çürümeye başlar. Aloe suyuna batırılmış nemli bir beze yaklaşık 6 saat sarın..
Islatma adımından sonra kökleri küçük bir tencereye koyun, ardından nemli bir kum ve toprak karışımıyla doldurun. Sera etkisi yaratmak için ince bir bardak veya torba ile örtün. Toprak kurumamalı, nemlendirilmelidir. 10-14 gün sonra yumru köklerde filizler görünmelidir. Bu aşamada, onları yaklaşık iki yumru kalınlığında bir derinliğe kadar filizlenen tencereye ekin. Çimlenme için en doğru sıcaklık + 12C’dir, eğer gösterge daha yüksekse, sürgünler çok hızlı çimlenir, ancak aynı zamanda çok kırılgan hale gelirler..
İç ve dış sıcaklıklar eşit olduğunda anemon dikme işlemine geçebilirsiniz. Yumruyu 5 cm’den fazla derinleştirmeyin.Daha sonra bir hafta içinde kırılgan yaprakları gölgeleyerek güneşten koruyun..
Sulama ve besleme
Anemon bakımı zor değildir, asıl şey, aşırı nem çürümeye yol açabileceğinden, kök sisteminin orta derecede nemini korumaktır. Malçlama, toprağın aşırı kurumasını önlemeye yardımcı olabilir. Bazı türler, optimum çimlenme koşulları yaratmak için mutlaka böyle bir kaplamaya ihtiyaç duyar..
Anemonlar yerdeki nem eksikliği ile kolayca baş ederler, bu nedenle yağış onlar için yeterlidir. Ancak hava uzun kurak dönemler sunuyorsa, sulama hala gereklidir. Ayrıca çiçeğin büyümesi veya tomurcuklanması sırasında bitkiyi ek olarak sulamanız gerekecektir..
Sıvı gübrelerle beslenmeyi düzenleyin, ancak yalnızca tomurcuklanma veya çiçeklenme dönemlerinde. Taze gübre kullanmanıza gerek olmadığını lütfen unutmayın; kullanırken anemonlar çürür. Ekimden önce toprağı gübrelediyseniz, yıl boyunca ek gübrelemeye gerek yoktur..
üreme anemon
Vejetatif çoğaltma pratik olarak anemonlar için kullanılmaz, tohumların hayatta kalma oranı da çok düşüktür ve 2 yaşından büyük tahıllar neredeyse hiç filizlenmez..
Tohum tırmanma olasılığını artırmak için tabakalaşmanız gerekir. Tohumları çok sığ bir şekilde kapatmak gerekir, çünkü çok kırılgan anemonlar toprak tabakasının üstesinden gelemezler. Daha fazla çimlenme ile, toprak nemini kontrol edin, çünkü floranın genç temsilcileri su bastığında köklerini çürümekten kaybeder. Tohumlardan elde edilen bitkiler ancak 3 yıl sonra çiçek açmaya başlar..
En çok tercih edilen üreme seçeneği rizomun bölünmesidir. Bu işlemi, özsu akışının henüz çok yoğun olmadığı ilkbaharın başlangıcında gerçekleştirin. Her kök bölümünün büyüme için birkaç noktaya sahip olması gerektiğini unutmayın, gerekli çevre düzenlemesi kütlesini elde etmenin tek yolu budur..
kışlama
Hemen hemen tüm anemon türleri dona karşı yüksek dirençleri ile ünlü değildir, bu nedenle yumrular kış mevsiminde depolamak için kazılır. Kışlama için pamuklu veya kağıt torbalar kullanın. Kökleri kum, talaş veya turbaya yerleştirin, gerekli nemi korumak için kullanılırlar, sıcaklık mahzendeki ile yaklaşık olarak aynı olmalıdır..
Bazı çeşitlerin yaz ortasında yapraklarını döktüğünü unutmayın. Kazı yaparken kökleri kesmemek için yerlerini kuru bir kum karışımı ile işaretleyin ve folyo ile örtün..
Hastalıklar ve zararlılar
Anemonun faydalarından biri, birçok hastalığa ve zararlılara karşı direncidir. Başlıca düşmanları sümüklü böcekler ve salyangozlardır. Onlarla savaşmak için, bir metaldehit çözeltisi ile tedavi uygulayın, ancak önce zararlıları çalıdan toplayın. Diğer çeşitler yaprak nematodu tarafından saldırıya uğrar – tüm yatağı kurtarmak, hasarlı çalıları çıkarmak ve dezenfeksiyon için zemini değiştirmek için.
Önceki bölümlerden de bildiğiniz gibi, anemon için en büyük tehdit, topraktaki artan nemdir. İçinde sklerotinoz veya beyaz çürüklük gibi çeşitli parazitik mantarlar ve ayrıca peronosporoz (popüler isim – “toz küf”) gelişir. Onlarla savaşmak için, hastalık henüz başlamadıysa, bitkiyi kurtarabilecek mantar ilaçları kullanmalısınız..
Anemon – fotoğraf
Bu büyüleyici bitkiye daha önce rastlamadıysanız, çok sayıda anemon çeşidi ve tonu, seçim yaparken sizi şaşırtabilir. Bazı sistematikleştirmelerin yanı sıra bu çiçeklerin çeşitlerini ve güzelliğini anlamanız için küçük bir fotoğraf galerisi topladık. Bu fotoğraflar anemonun hassasiyetini ortaya çıkaracak ve kesinlikle onları bahçenize “yerleştirme” hakkında düşünmenizi sağlayacaktır. Mutlu seyirler!