Vitaminer är viktiga för vår hälsa. Regelbunden konsumtion säkerställer att organismen fungerar väl och vårt välbefinnande. Ett stort antal vitaminer är av avgörande betydelse för människor: 13 vitaminer är kända som vår organism inte får missa. Allt detta fick oss att fördjupa oss lite mer i ämnet vitaminer. Vill du delta?

Få i dig tillräckligt med vitaminer och håll dig frisk!

vitaminer och deras enorma betydelse för vår hälsa

Varför är vitaminer viktiga?

Vitaminer är organiska ämnen som vår organism behöver för att utföra vitala funktioner. De bildas inte i människokroppen eller bara i små mängder och måste därför intas med mat.

Vitaminerna är ansvariga för det normala förloppet av de metaboliska processerna i kroppen: De deltar i vävnadens struktur och i produktionen av energi.

Vitaminer har också förmågan att förhindra att fria radikaler bildas. Så de förhindrar utvecklingen av många olika sjukdomar. Vitaminer ökar också organismens motståndskraft.

Vilka vitaminer behöver vi?

Vitaminer finns i växtbaserade livsmedel och finns också i animaliska produkter. Vitaminhalten i de olika livsmedlen beror på flera faktorer och är inte fastställd. Geografiskt ursprung, tid på året, mognadsgrad, hur maten lagras och hur den lagas är av stor betydelse. Dessa differentieras beroende på deras löslighetsbeteende. Vitamin A, D, E och K är fast beslutna att vara fettlösliga, medan vitamin B1, B2, B6, B12, C och folsyra är vattenlösliga. Dessa måste tas regelbundet medan den första gruppen kan lagras i kroppen.

Varje vitamin måste uppfylla olika uppgifter i den mänskliga organismen. Låt oss se vad några av de viktigaste vitaminerna är ansvariga för.

Vitamin A – Detta vitamin är särskilt viktigt för synen. Det spelar också en viktig roll i tillväxten. Brist på vitamin A leder till natt och färgblindhet. Vitamin A finns i ost, smör, margarin, lever, äggulor, morötter, grönkål, spenat, paprika, persilja och aprikoser.

Ät morötter för god syn

vitaminer vitamin A är viktigt för synen

Vitamin D – D -vitamin gör att kalcium kan införlivas och är delaktigt i att bygga ben. Främst animaliska produkter som fisk, ägg, mjölk och smör är rika på detta vitamin.

Övervaka konstant D -vitaminhalten

vitaminer vitamin D finns i köttägg mejeriprodukter

K -vitamin – Detta vitamin styr blodkoagulering och deltar också i benbildning. Surkål, spenat, brysselkål, solrosolja, rödkål och kycklingkött är rika på vitamin K..

Vilka frukter och grönsaker är rika på vitamin K.?

vitaminer vitamin K är viktigt för organismen

Vitamin E. – E -vitamin anses vara en antioxidant. Det är viktigt för cellbiologiska processer i organismen, såsom cellbildning. Det finns i vetegroddar och andra vegetabiliska fetter.

 E -vitamin och dess betydelse för den mänskliga organismen

vitaminer vitamin E och dess egenskaper

C-vitamin – C -vitamin är fortfarande känt som askorbinsyra. Detta är viktigt för vår organism eftersom det stöder de metaboliska processerna i cellerna. Det deltar i bildandet av viktiga hormoner och vissa ämnen i huden och slemhinnan och stärker också vävnaden. Till exempel är C -vitamin särskilt viktigt för bildandet av kollagen. Och kollagen är ansvarig för elasticiteten i huden, ledband, senor och blodkärl. C -vitaminbrist kan ha olika negativa effekter på kroppen såsom blödning från hud och slemhinnor; grov, brun, flagnande och torr hud; dålig sårläkning; Led- och ledsmärta; Svaghet och trötthet; ökad känslighet för infektion; lösa tänder och depression. Ät citrusfrukter och färsk frukt och grönsaker regelbundet för att få detta vitamin. När det finns en extrem C -vitaminbrist inträffar det som kallas skörbjugg.

Färsk frukt och grönsaker innehåller tillräckligt med C -vitamin.

vitaminer och hälsa vilka vitaminer ska du ta C -vitamin

Vitamin B1 – Detta vitamin spelar en viktig roll för nervsystemets funktion. Tack vare detta vitamin är det möjligt att regenerera nervsystemet efter sjukdom eller trauma. Det deltar också i produktionen av energi från mat. Vitamin B1 finns i spannmål, baljväxter, potatis och kött.

 Ta hand om vitamin B6

vitaminer vitamin B1 i maten

Vitamin B2 – Vitamin B2 är av grundläggande betydelse för ämnesomsättningen. Det är mycket viktigt för de metaboliskt rika organen som lever, hjärta och njure. Vitamin B2 är involverat i bearbetning av mat till energi. Spruckna munhålor, inflammation i tandköttet och en allmän känsla av trötthet är möjliga symptom på vitamin B2 -brist. Kött, fisk, paprika, ärtor, svamp, ost, mjölk och fullkorn hjälper dig att få detta vitamin.

Vitamin B2 bör inte uteslutas från menyn!

ta vitaminer vitamin B2 regelbundet

Vitamin B6 -Uppbyggnad och omvandling av proteiner är möjlig med hjälp av detta vitamin. Tillväxt och utveckling är relaterade till mängden vitamin B6 i kroppen. Bildningen av hemoglobin är också beroende av vitamin B6. Hudsjukdomar och illamående behandlas av detta vitamin. Intaget av detta vitamin hjälper till att stärka immunsystemet, med dålig koncentration eller inlärningsstörningar samt sömnstörningar och depression. Det finns i kött, ägg, smör.

Vitamin B6 finns i ett antal livsmedel

vitaminer vitamin B6 det finns i många produkter

Vitamin B12 kan lagras i kroppen. Det är viktigt för nervcellernas funktion, hela nervsystemet är beroende av detta vitamin. Vitamin B12 är också mycket viktigt för hjärnan. En kropp som är väl försedd med vitamin B12 utvecklar demens och Alzheimers och Parkinsons sjukdom och multipel skleros mindre ofta eller långsammare. Kött, smör, lever, mjölk, öl och sill är livsmedel rika på vitamin B12.

Var uppmärksam på den nödvändiga vitamin B12 -nivån i organismen

vitaminer vitaminb12 finns i ägg och mejeriprodukter

Folsyra – Detta är ett annat vitamin B -familj. Vår kropp bildar ständigt nya celler; processer som celldelning och cellregenerering behöver folsyra. Vitamin B12 är ansvarig för mängden folsyra i kroppen eftersom den också aktiverar folsyra. Gravida kvinnor har ett större behov av folsyra. Spenat, sparris, bananer, nötter, fullkorn och lever är bland de produkter som innehåller mycket folsyra.

Glöm inte att förse din kropp med tillräckligt med folsyra

Vitaminer är viktiga för vår hälsa Konsumera folsyra

Varför uppstår vitaminbrist?

En vitaminbrist kan ha olika och olika orsaker. Några av dessa är:

  • fel kost
  • veganer eller vegansk kost
  • felaktig förvaring eller förberedelse av mat
  • otillräcklig absorption i tarmen
  • ökat behov av vissa vitaminer
  • Brist på ljus

Ät hälsosamt och var inte rädd för brist på vitaminer!

ta vitaminer korrekt och lev hälsosamt

Vitaminbrist bör tas på allvar eftersom det kan leda till betydande hälsoproblem. De tidiga stadierna av vitaminbrist kallas latent vitaminbrist och den avancerade – uppenbara vitaminbristen. I början är det svårt att avgöra att vitaminnivån är lägre än den borde vara. Men vissa typiska symptom kan ses som ger detta bort. Vitaminbristen kan orsaka trötthet, deprimerat humör, känslomässig labilitet, dålig koncentration och nedsatt korttidsminne. Endast i de avancerade stadierna uppstår igenkännbara symptom som indikerar brist på ett visst vitamin. Till exempel kan du känna igen bristen på respektive vitaminer genom följande symptom:

  • Benmineraliseringsstörningar indikerar brist på D -vitamin.
  • ökad blödningstendens indikerar brist på vitamin K.
  • Synstörningar indikerar brist på vitamin A.
  • Försvagning av immunsystemet och ökad mottaglighet för infektioner innebär en eventuell brist på folsyra, vitamin A, B6 eller C.

Vitaminer har en enorm inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. De är inte bara bra för vår kropp, utan säkerställer också hela vårt välbefinnande. Lev därför ett hälsosamt liv och undvik eventuella vitaminbrister!

vitaminer vilken typ av vitaminer innehåller de olika livsmedlen