Oavsett om du kallar det rödkål, blåkål eller blåkål, är rödkål en absolut klassiker bland grönsakerna på hösten och vintern. För knappt någon kan tänka sig julsteken eller korvarna utan den läckra, härligt doftande kålen. Dessa mirakelgrönsaker kan faktiskt vara mycket mer än en traditionell sidrätt och fyllmedel. Rödkål innehåller många viktiga vitala ämnen som är bra för kropp och själ och, särskilt under den kalla årstiden, håller oss i form. I de följande raderna kommer vi att berätta vilka värdefulla ingredienser de röda grönsakerna innehåller och hur du bäst kan förbereda dem.

Rödkål är full av vitaminer, mineraler och spårämnen

Förbereder rödkålsrecept

Varför är rödkål hälsosamt?

Svaret på denna fråga är ganska långt, eftersom kålgrönsakerna är en riktig vitaminbomb som fortfarande innehåller många, otroligt fördelaktiga och hälsofrämjande ingredienser. Här är en mer detaljerad översikt:

  • stärker immunförsvaret

Först och främst innehåller rödkål en betydande mängd C -vitamin..

När den är färsk täcker bara 200 g av det rekommenderade dagliga behovet av detta viktiga vitamin för en vuxen. På detta sätt främjas immunsystemet och kollagenbildning stöds.

  • håller hjärtat och benen friska

Inte mindre viktigt är det stora innehållet av vitamin K, som är grundläggande för hjärthälsan. Detta ansvarar för en bättre gallring av blodet och reglerar därigenom blodpropp. Som ett resultat kan cirkulationssystemet fungera bättre och blodproppar förhindras i många fall.

Grönsaker innehåller också kalium, kalcium, klorid, magnesium och svavel, vilket också bidrar till hälsan hos ben och tänder och håller kroppen i form.

Andra typer av kål innehåller också många av dessa viktiga vitala ämnen 

rödkål grönkål friska grönsaker

  • föryngrar kroppen och skyddar mot cancer

Hemligheten med rödkål ligger dock främst i dess färg. Mer exakt i färgämnena, som är skyldiga till det. Dessa är de så kallade antocyaninerna, i detta fall det blåaktiga växtämnet cyanidin. Detta fungerar som ett naturligt anti-aging-medel genom att skydda kroppens celler och motverka inflammatoriska processer. Antocyaniner sägs förbättra synen och till och med skydda mot cancer. Enligt vissa studier sägs dessa ämnen också lyfta stämningen och ge lättnad från mild till måttlig depression.

Styrkan ligger i färgen!

Förbered hälsosam rödkål

Antioxidanter som bioflavonoider och fenoler har en ytterligare effekt genom att neutralisera fria radikaler och skydda cellerna från cancerpatogenerna.

Senapsoljorna i rödkål är också ett bra vapen mot tumörceller och infektioner. För att dessa ska släppas ut optimalt bör grönsakerna dock konsumeras råa om möjligt och tuggas väl och länge.

  • gör smal

Med 2,5 g fiber per 100 g är rödkål en bra leverantör av bra “mat” för de välgörande bakterierna i tarmen. Detta stimulerar också matsmältningen och fettförbränningen. Dessutom är rödkål extremt kalorifattig och anses vara ett hälsosamt bantningsmedel, tillagat utan gåsfett, naturligtvis.

Sallader, juicer och smoothies med rödkål stöder hälsosam viktminskning

Förbered friska rödkålsmoothies

  • skyddar miljön

Sist men inte minst har rödkålen också ett ganska bra koldioxidavtryck. De lokala grönsakerna odlas här i Nordsjöregionen och har ett utsläppsvärde på mindre än 130 g per 100 g. Om du äter rödkål oftare är du inte bara bra för din egen hälsa, utan också för miljön.

Tips för att förbereda rödkål

Lyckligtvis finns de läckra grönsakerna på våra marknader redan i juni. De tidigare sorterna är mera och håller sig inte färska så länge. Naturligtvis kan dessa också avnjutas i olika rätter, färska sallader eller juicer. Från och med september kan du också hitta sorter med lång livslängd. Om de förvaras korrekt kan de förvaras på en sval, mörk plats i huset fram till våren.

Dra nytta av kålens hälsofrämjande egenskaper under hela vintern

hälsosamma säsongens grönsaker rödkål

När det gäller hälsosamma ingredienser skulle det naturligtvis vara optimalt att konsumera grönsakerna råa. Tyvärr är det inte för alla att äta färskpressad juice eller krispiga sallader med rödkål. Särskilt personer med känsliga magar eller tarmar kan reagera med svår flatulens eller andra klagomål. Det är därför lämpligt att tillaga rödkålen försiktigt. På så sätt går inte så många vitaminer och livsviktiga ämnen förlorade och kålen är lättare att smälta. För övrigt gäller detta även de andra kålsorterna.

Förberedelsen klarar det

Förbered rödkål

För att hålla den kokta rödkålen låg i kalorier kan du förlita dig på kryddor istället för den klassiska gåsodden. Till exempel kan du lägga till kryddnejlika, kanel, lagerblad, ingefära och kryddpeppar medan du lagar mat. Äppelbitar, äppeljuice eller hemlagad äppelmos passar också bra till och ger en ännu mer intensiv röd färg. Citronsaft eller ättika framhäver också den vackra färgtonen.

Sådana kryddor ger den nödvändiga vinter- eller julstämningen

Förbereda hälsosamma recept på rödkål

Extra tips:

Om du inte kan äta rå rödkål, bör du välja den frysta versionen. Jämfört med rödkål i ett glas eller i en burk innehåller detta många fler hälsosamma ingredienser – cirka tre gånger mer C -vitamin, till exempel.

Leta efter andra beredningsalternativ och trolla fram läckra delikatesser med rödkål. Supergrönsakerna är helt enkelt för goda och dyrbara för att bara avnjutas vid jul. Gör något bra för din familj och dig själv och håll dig frisk!

En himmelsk doftande tillbehör på julbordet

inlagd rödkål frisk

Förbered färska, krispiga sallader från rödkål, äpplen och gurka

hälsosam sallad med rödkål och äpplen Förbered hälsosam rödkålssallad

Var uppmärksam på god kvalitet och friskhet

rödkål hälsosamma fördelar

rödkål friska grönsaker

Skär rödkålen i tunna strimlor till sallader

Förbered rödkål korrekt

Förbered din egen surkål

Förbered syltad rödkål med morötter och kål

Koka försiktigt de friska grönsakerna

rödkålssallad

Förbered rödkål surkål

Förbered rostad rödkål