Cryosauna, isbastu, kall bastu? Vad har förkylning egentligen med bastu att göra? Och varför ska det vara bra för vår hälsa? Alla frågor om frågor. I den här artikeln kommer vi att klargöra för dig vad som döljer sig bakom den nya hälso- och fitnesstrenden. Hur fungerar en bastu eller kammare och vilka positiva effekter kallterapi har på kropp och själ i allmänhet. Chilblains, se upp! Det påverkar dig till och med, eller till och med dig mest av allt!

Cryosauna – den moderna typen av kallterapi

kall terapi hälsosam effekt

Vad är en kryosauna och hur den fungerar?

“Cryo” betyder “frost” eller extrem kyla på grekiska. Vi behöver inte förklara vad en bastu är. De flesta av er kommer definitivt att älska det och har njutit av dess mysiga värme otaliga gånger. Istället för att värma dig själv kliver du in i en kryosauna för att svalna och därigenom härda dig själv.

En isbastu ser ut som en modern, cylindrisk duschkabin av blank metall. I motsats till en kall kammare, där temperaturen sjunker till -110 ° С, talar man här om temperaturer ner till -160 ° С. Dessa uppnås med flytande kväve och kroppen utsätts inte för kyla på mer än 3 minuter. Även om sådana temperaturvärden till en början låter otroliga, kan du uthärda dem ganska bra en kort stund och ändå dra nytta av dem när det gäller hälsa. Detta beror delvis på att kylan i cryosauna är torr och känns annorlunda.

Isbastun är inte en av de mest populära fitnesstrenderna för ingenting

cryosauna hälsosam kryoterapi effekt

Om du besöker cryosauna blir du ensam kvar i iskabinen. Du tar av dig badrock och du kan behålla dina underkläder. De bär också varma pälsstrumpor eller tofflor, ansiktsmask och, om så önskas, handskar. Alternativt kan du helt enkelt lämna händerna utanför över bastun. Målet är att skydda kroppens extremiteter från att frysa till döden. Du lämnas aldrig utan tillsyn och du kan stoppa processen om du vill. Isbastu är en modern fysisk kallterapi som passar perfekt in i dagens ålder. Detta tar väldigt lite tid, gör inte ditt hår blött och sminket är inte fläckigt. Dessutom känner du dig extremt fräsch direkt efteråt och kan fortsätta med dina dagliga aktiviteter.

Ditt huvud stannar alltid ute under bastuprocessen

cryosauna kallterapi hälsosam

Vad gör kallterapi för hälsan??

Principen för kallterapi är inte så ny. Vi vet detta från att isbada eller gnugga snön efter en finsk bastu, till exempel. Med cryosauna känns effekten helt enkelt mycket starkare och mer intensiv. Kroppen upplever en extrem kall stimulans och reagerar på den på olika sätt. På grund av den låga temperaturen sjunker hudens temperatur till noll grader. För att skydda de inre organen från kylan kör kroppen nu med hög hastighet genom att släppa ut mer energi och antikroppar och därigenom producera fler antikroppar. Samtidigt förses kroppens celler med mycket mer syre. Mycket viktig punkt – temperaturförändringen efteråt. Kroppen kommer ut ur den kalla stressen med ett stimulerat blodflöde och laddad med ny energi. Inte konstigt att cryosauna har följande fördelar.

En modern uppfinning baserad på gammal kunskap

cryosauna frisk

 • Kronisk smärtlindring

När det finns en extrem kall stimulans i isbastun frigörs kroppens egen morfin alltmer. Det innebär att många smärtlindrade kan ta färre smärtstillande medel och njuta av en bättre livskvalitet. Detta påverkar särskilt personer som lider av artrit, reumatism och gikt. Men idrottare kan också behandlas med det för ömma muskler eller skador.

Cryosauna är särskilt effektivt för rygg- och ledvärk

cryosauna kallterapi mot smärta

 • Immunsystemet stärks

Som redan förklarats ovan intensifieras många fysiska processer i kylan. Fler antikroppar, syre och förbättrad blodcirkulation ökar kroppens försvar och säkerställer ett intakt immunsystem.

Motståndskraft kan verkligen vara till nytta i livet

kall terapi cryosauna hälsosamma effekter

 • Frisk viktminskning stöds

Metabolismen ökar vid varje besök i isbastun och detta främjar fettförbränning. I 2-3 minuter i cryosauna kan du bränna upp till 700-1000 kalorier. Enligt de senaste studierna sjunker också dåligt kolesterol, vilket har en varaktig, positiv effekt.

Frisk viktminskning behöver inte vara svårt

Frisk viktminskning med cryosauna

 • Prestanda ökas

Det är inte för ingenting som idrottare länge har haft nytta av kallterapi, och inte bara när det gäller ömma muskler eller smärta. Regelbundna resor till cryosauna ökar dina prestationer enormt och stöder dig på vägen till större sportframgångar. Men naturligtvis blir alla andra energiska och effektivare, även utanför sportbranschen. Speciellt när du unnar dig iskylan på morgonen.

Konkurrenskraftiga idrottare kan verkligen dra nytta av kallterapi

cryosauna kallterapi för tävlingsidrottare

 • Hjälper till med mild depression och sömnstörningar

Den kalla stimulansen frigör också lyckohormoner i hjärnan. Så du känner dig mycket mer självsäker, har mer livsglädje och är bättre beväpnad mot humörsvängningar och till och med depression. Du blir också mer avslappnad och kan somna bättre och sova längre. För personer med sömnlöshet är det därför lämpligt att gå till isbastun, särskilt på kvällen.

Att ha en isbastu hjälper dig att sova gott

Sovande

 • En bättre hy märks

Kall terapi stärker i allmänhet huden. Som ett resultat skärps det inte bara, utan har också en mycket bättre blodtillförsel och avgiftning. Detsamma gäller naturligtvis bindväven. Isbastu rekommenderas därför inte bara för celluliter, utan också för vissa kroniska sjukdomar som psoriasis och eksem.

Säg krig mot det irriterande apelsinskalet!

kryosauna mot cellulit

Vem är inte tillåten i cryosauna?

Även om isbastun kan vara till stor nytta för många människor, finns det några undantag. För med vissa villkor och klagomål är det till och med förbjudet eller åtminstone mycket riskabelt att gå till en kryosauna eller kallkammare. Du bör vara särskilt försiktig i följande fall:

 • graviditet
 • högt blodtryck
 • Hjärttillstånd
 • diabetes
 • Klaustrofobi
 • epilepsi
 • efter en operation
 • Hjärtrytmstörningar
 • astma
 • Kall allergi

I princip gäller följande: Om du har akuta eller kroniska hälsoproblem eller inte mår bra, sök alltid läkare i god tid.

I många fall kan du göra åtminstone delvis behandlingar med förkylning

kryoterapi hälsosamma fördelar

Hur ofta ska man gå till cryosauna??

För att uppnå en långvarig effekt bör du definitivt gå till isbastun flera gånger under en längre tid. Men det varierar alltid från person till person, beroende på klagomål och mål. Experter rekommenderar vanligtvis högst 1-2 gånger om dagen och 2-3 gånger i veckan. Naturligtvis ska kallterapi inte ses som det enda sättet att upprätthålla ett starkt immunförsvar. I slutändan är det inte ett universalmedel, utan en hälsosam, ytterligare åtgärd. Detta inkluderar regelbunden träning i frisk luft, sport, en balanserad kost, alternerande duschar och mycket skratt.

Ta hand om dig själv och dina nära och kära mer och var frisk!

cryosauna hälsosam effekt

Förkylningen kan vara mycket fördelaktig för din fysiska och psykiska hälsa

kryoterapi hälsosam cryosauna -effekt

Regelbundna bastupass i kylan säkerställer mjukare hud

cryosauna kallterapi mot rynkor

Kryoterapi kan också ge lindring av sköldkörtelsjukdom

cryosauna kryoterapi sköldkörteln

Lita på kroppens egna läkande krafter!

Cryosauna frisk stärker immunförsvaret

Samt en 100 år gammal tradition

kryoterapi gynnar cryosauna