Hösten är definitivt den tid på året då reslusten väcks. Skogarna kräver långa bergsturer och ger oss den mättade doften av granharts och färska löv. Skogsgolvet är täckt med löv och tallnålar och något verkar förändras under varje trädstam. Varje år vid denna tid beger sig svampplockare ut i skogen på jakt efter läckra och doftande svampar. Du kan också få dem på veckomarknaden, säger de. Det är rätt, men inte att jämföra med doften och kvaliteten på de nyplockade svamparna.

Hösten är högsäsong för de flesta svamparter

att plocka svamp

Samla svamp – lär känna lokala sorter

Kantarellsvamp

Identifiera svampar

Att plocka svamp själv kan vara ett riskabelt företag om du inte känner till det. Vissa svampar har farliga dubbelgångare som kan lura även erfarna samlare. Hur man identifierar svamp och var och hur man samlar svamp, vi försöker göra det så tydligt som möjligt för dig idag. Låt oss börja med svamptyper som du visuellt känner väl från marknaden och vars smak är bekant för dig. De svampar som oftast äts och erbjuds är boletus och kantarell.

En promenad i skogen kan underbart kombineras med att plocka lokala och ätliga svampar

Plocka svamp

Porcini -svamp och kantareller väntar bara på att samlas in av dig

Svamp plocka korgar

Ha kul att samla i skogen

Du kan hitta svamp på träd som svamparna skapar en symbios med. Detta kan ge dig lite mer säkerhet om du till exempel letar efter boletussvamp. Tall, ek, bok och gran är bland de träd som svamp föredraget.

Kantarellen betraktades en tid som mat för fattiga människor. Idag är denna svamp en eftertraktad delikatess och har ett ganska högt pris på marknaden. I skogen blir denna svampart allt mer sällsynt, och när du ser svampen kommer den att finnas runt gran- och granar. Den växer ofta på platser med dålig jord.

Förr ansågs de bara vara mat för fattiga människor, idag är kantarellerna en erkänd kulinarisk glädje

Två kantareller samlar svamp

Många svampar kan inte tvättas, utan endast rengöras med en mjuk borste

Svamp samlar korg

Om du har samlat för mycket svamp kan du torka dem för vintern

Två kantareller samlar många svampar

Klipp eller skruva av?

 Det har länge undersökts om svampar lider av felaktiga skördar. Vissa finsmakare rekommenderar att du skruvar loss svampar, eftersom detta bevarar fruktkroppen, andra skär av dem. För att vara ärlig finns det ingen hundraprocentig säker teknik som avgör skörd. Förra året fick forskare från Schweiz reda på att varken skärning eller skruvning har effekt på svamptillväxt. Den enda faktorn i deras många framträdanden är vädret.

Det fuktiga vädret är en stor förutsättning för utseendet på många svamparter. Var inte en barbar när du plockar!

Svampar samlar på boletus

Färska, självsamlade svampar har en oemotståndlig doft

Svampplockning-steinplitzMatlagningsrecept för finsmakare

Kantareller med schalottenlök

Rengör 500 g paprika och skär i bitar. Stek svampen i lite olivolja eller smör och stek dem, tillsätt sedan en näve schalottenlök. Blanda med kött- eller grönsaksfond och krydda med salt och peppar. Om du vill kan du tjockna såsen med grädde och tillsätta några droppar citronsaft.

Att äta svamp är rätt. Dra nytta av naturens erbjudande!

Att plocka svamp är en godbit för gommen

Alla typer av svampar passar bra till kött eller vilt

Plocka svamp mat

Vill du inte ta en risk? Sedan är det bara att köpa utsökta svampar från bönder

Svampar som plockar champinjoner