Rökelseolja är inte en av de mest värdefulla eteriska oljorna för ingenting och kallas ofta till och med drottningen av oljor. Den “heliga rökelsen”, rökelsen från vilken oljan utvinns, är naturligtvis inte mindre värderad och populär. Båda ämnena har många helande egenskaper för kropp, sinne och själ som har varit kända för mänskligheten i tusentals år. Även de gamla egyptierna och romarna använde rökelse i alla viktiga religiösa ceremonier såväl som vid många fysiska besvär. Här kan du ta reda på var detta ädla botemedel kommer ifrån, vilka effekter det har och hur du kan använda rökelsolja i praktiken.

Ren rökelsolja erhålls från rökelsharts

rökelse lugnande effekt

 Vad är rökelse?

Också känd som olibanum, erhålls rökelse i form av hartskristaller från Boswellia -träden. Dessa växer främst i vissa regioner i Östafrika (Somalia, Eritrea) samt i Arabien (Jemen, Oman) och Indien, där klimatet och jorden är idealisk för dem.

Eftersom växterna gillar torr, sandig jord och mycket ljus och värme. Rökelse träd kan nå upp till 15 m höjder. De har små gröna blad och långa filigranblommor. Rökelsehösten börjar i mars-april och varar i flera månader. Under denna tid skärs trädbark och grenar lätt med vassa knivar så att den värdefulla trädsaften kommer upp till ytan och torkar ut till kristaller på grund av värmen. Sedan skrapas rökelsekristallerna helt enkelt bort och samlas upp. Vanligtvis är dessa av lägre kvalitet de första 2-3 månaderna och med tiden blir de ljusare och renare med en lätt grönaktig nyans, vilket talar för högsta kvalitet.

Så här ser Boswellia -träd ut

rökelse olja hälsosam effekt boswellia träd

De viktigaste och vanligaste typerna av rökelse är Boswellia sacra och Boswellia carterii, som kommer främst från Jemen, Oman, Somalia och Etiopien och Boswellia Serrata, även känd som indisk rökelse eftersom den importeras från den.

Den så kallade “kyrkorökningen” är också mycket populär och används över hela världen. Det kallas fortfarande Boswellia Papyrifera och har en mild, lite söt doft som innehåller en lätt citronliknande ton.

Rökelse är en oumbärlig del av alla kyrkliga ceremonier

rökelseeffekt och applicering

Hur tillverkas rökelseolja?

Ren, essentiell rökelsolja erhålls uteslutande genom ångdestillation. Processen går ungefär så här: de insamlade hartskristallerna går in i en stor stillbild med varmt vatten. Den värdefulla rökelsoljan släpps sedan ut med hjälp av ånga. För 1 liter ren olja behöver du cirka 80 kg rökelsharts, naturligtvis beroende på trädens storlek och utbyte. Priset på rökelseolja per liter varierar sedan beroende på hartskvaliteten och destillationen.

Inte all rökelse skapas lika

rökelsolja rökelsharts hälsosam effekt

Vad är effekten av rökelsolja?

De positiva effekterna av denna ädla olja, liksom rökelse i allmänhet, är otroligt många för kroppen såväl som för sinnet och själen. De värdefulla ingredienserna är naturligtvis ansvariga för detta, framför allt de så kallade boswellinsyrorna samt viktiga triterpener och slem.

Rökelseolja är främst antiinflammatorisk och smärtlindrande. Det främjar cellbildning och föryngring av huden. Många hudsjukdomar som neurodermatit eller psoriasis lindras eller botas helt med det. Matsmältningssystemet kan också dra nytta av den positiva kraften av rökelseolja, även med allvarligare tarmsjukdomar som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Reumatism, artrit och astmapatienter upplever också märkbar lättnad från sina symtom när de njuter av rökelsolja.

Som en naturlig ersättning för kortison kan den eteriska oljan användas både externt och internt för allergier, insektsbett och olika kroniska inflammationer.

Känn naturens helande kraft

rökelse olja rökelse harts kristaller

Nyligen genomförda studier inom cancerforskning visar att ingredienserna i rökelse till och med kan förebygga eller bota vissa typer av cancer. Dessa används för närvarande som tilläggsbehandling för cancerpatienter.

Inte mindre känd och viktig är den lugnande effekten av rökelse. I form av olja eller till och med bara som en doft har detta en mycket harmoniserande och meditativ effekt på psyket och hjälper därför mot stress, rädsla och depression.

Viktig: Boswellia Serrata rökelse är lämplig för internt bruk. Det indiska rökelshartset är till och med officiellt registrerat som ett läkemedel i European Pharmacopoeia.

Det är inte för ingenting som rökelse är en av de tre gåvorna från de tre vise männen till Jesus

rökelse olja rökelse doft till jul

Hur kan du använda den värdefulla oljan?

Med så många läkande och fördelaktiga effekter kan man väl föreställa sig de många användningsområdena för rökelseolja. Detta kan användas på olika sätt för många fysiska och psykiska besvär (se ovan). Eterisk olja kan användas ensam eller blandas med andra bäroljor. Mandel-, jojoba-, rosmarin-, patchouli- eller avokadoolja är mycket lämpliga för detta. Till exempel kan du göra dig själv en helande massageolja eller ett avkopplande bad.

Extra tips: För migrän eller stress kan du applicera 2-3 droppar rökelseolja på templen. Detta ger omedelbar lättnad och trevlig avkoppling.

Inandning med rökelseolja rekommenderas starkt vid förkylning. Detta utförs som vanligt. Häll 2-3 droppar olja i en stor gryta med kokande vatten och stå över det med ansiktet. En stor trasa på huvudet intensifierar den helande ångan.

Du kan också uppleva de underbara, lugnande och balanserade effekterna av rökelseolja med en doftlampa. Tillsätt bara 5-6 droppar olja till vattnet i lampan och luta dig tillbaka och slappna av. Du kan också göra några mindfulnessövningar, meditation eller progressiv muskelavslappning medan du gör det.

Du kan också dra nytta av de många positiva effekterna av denna unika olja och hålla dig frisk tack vare naturens helande kraft!

Rökelse terapi för kropp, sinne och själ

aromaterapi med rökelseolja

Ett mystiskt harts som är guld värt

Rökelse olja effekter och användningsområden