Den kalla och våta säsongen är på marsch igen och för med sig obehagliga kroppsvär, förkylningar, rinnande näsa och den irriterande hostan. Och även om du försöker leva ett hälsosamt liv så händer det bara och naturligtvis i tid i november: Du vaknar på morgonen och kylan är där. Den vanliga följeslagaren till förkylningen är torr hosta. Och om du tycker att det här är ofarligt och du inte behöver lugna dagar för att återhämta dig, har du verkligen fel. Finns det faktiskt ett eller flera huskurer för torr hosta som är till hjälp och du kan göra en effektiv hostasirap själv?

Många frågar sig samma sak om och om igen. Idag vill vi ge flera svar på denna fråga och också dela recept och idéer. För alla som tror att förkylning och hosta bara kan behandlas med huskurer, skriver vi dagens inlägg. Vi råder dig dock att alltid besöka din husläkare först.

Det är alltid bra att veta att det också finns huskurer för torr hosta

Man hostar

Vad menas med hemmetoder för torr hosta?

Du kan göra din egen hostsirap snabbt och enkelt. Men låt oss först klargöra vad som menas med huskurer mot hosta.

Det kan komma som en överraskning för dig, men huskurer för torr hosta är många livsmedel, kryddor och örter som vi äter varje dag..

Överst på listan står honung. Den ska komma från biodlaren ren och så direkt som möjligt. Men det räcker om du köper det i hälsokostaffären. Löken anses också vara ett kraftfullt husmedel för torr hosta. Svartfröolja och timjanste sägs vara lika effektivt mot hosta. Ett riktigt populärt, starkt och mycket näringsrikt hemmedel mot torr hosta och förkylning är hemlagad kycklingsoppa.

Du kan snabbt och enkelt göra en effektiv hostasirap själv, vilket är fördelaktigt för både vuxna och barn

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv timjan

Gör hostasirap själv

Kan du göra hostasirap själv och vad ska du se upp med? Det som hjälper mot hosta och är hostasirapen för barn som är mycket annorlunda än för vuxna?

Du kan inte ge väldigt små barn heta kryddor. Att få ett litet barn att äta rå lök eller rädisor är också generellt svårt. Därför bör du försöka göra hosta sirap så välsmakande som möjligt om du vill ge den till ett barn.

Den svarta fröoljan har en snabb effekt mot torr hosta

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv

Lökjuice med honung

Detta recept får dig att gråta, men det har en snabb återhämtningseffekt. Ta en lök, skala den och gnid den i en syltburk. Med hjälp av en sil är det bara att pressa ur saften från löken och blanda den med 2-3 msk honung. Ta denna sirap 3 gånger om dagen.

Två kända huskurer som hjälper dig att hosta upp är lök och honung 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv lök och honung

Rättika

Även här hjälper skärpan hos en grönsaksort. Du tar en svart undulat och gör en ihålig med en kniv. Målet är att låta rädisjuicen rinna genom tråget. Lägg rädisan på ett glas och fyll den ihåliga med honung. Vänta nu tålmodigt tills minst en tesked sirap har droppat i den. Sirapen ska tas tre gånger om dagen.

I kombination med honung kan den svarta rädisan också vara mycket fördelaktig 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv svart rädisa

Hostsirap för barn

Särskilt när det gäller små barn vill du gå lätt på magen och tillgripa medicinering så sällan som möjligt. Naturligtvis är detta inte alltid möjligt, men det är fortfarande bra att ha några snabba och naturliga huskurer för torr hosta till hands.

I små mängder är honungen också bra och hälsosam för mycket små barn 

hemmetoder för torr hosta gör hosta sirap själv honung

Många frukter och grönsaker blir helande balsam när de läggs i honung 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv vad som hjälper mot lökjuice tyst sked

Recept för hostasirap:

Msk ingefära

1 matsked mynta

3 koppar vatten

1 kopp honung

Hemmet för torr hosta ska vara gott och attraktivt för små barn 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv, barn och mamma

Skala och skär ingefära. Tillsätt myntan och ingefärabitar i vattnet och koka upp. När vätskan har avdunstat halvvägs, låt den svalna långsamt. Blanda sedan dessa väl med honungen. Ta en tesked 3 gånger om dagen före måltiderna.

Örtte som ett husmedel för torr hosta

Örter har många bra egenskaper, varför örtte är värt att dricka dagligen. Vissa hjälper också mot hosta

Det finns många bra skäl till att dricka te har blivit en så viktig ritual

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv

Lakritsrot te

Detta te är antiinflammatoriskt och har en behaglig smak. Men du kan bara njuta av det i små mängder.

Teet består av 2 tsk lakritsrot och 1 kopp kokande vatten. Låt teet dra i cirka 15 minuter och drick det sedan i små klunkar.

Oavsett om du använder timjan som löst te eller som eterisk olja, kommer du alltid att ha nytta av det 

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv timjanjpg

Timjan te

Många goda egenskaper föreskrivs för timjanste. Det har en antibakteriell, antiseptisk och även desinfektions -effekt. Det är bäst att köpa lös timjanste från apoteket och koka upp det. Fläderblomma, citronmeliss och mynta passar bra till det.

Gurgla med salt hjälper mot hosta, men också mot förkylning och huvudvärk 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv salt

Gurgla mot hosta

Kåpan är inte riktigt trevlig, men mycket hjälpsam. Gurgling spolar hela halsområdet och rensar det från bakterier. Du kan också gurgla förebyggande om du tänker efter. Det enklaste är att gurgla med saltvatten. För att göra detta, ta en tesked havssalt och lös det i 250 ml varmt vatten. Du gurglar med det några gånger om dagen.

Gurgling kan också göra bra med olika typer av te och även med bakpulver 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv saltvatten

Du kan också göra salvia eller använda natronlösning och gurgla på samma sätt.

Salvia desinficerar och fungerar bra mot inflammation 

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv barn till läkaren

Aromaterapi och inandning

Inandning: Tappa 3 droppar tea tree-olja och 1-2 droppar eukalyptusolja i en skål med varmt vatten. Böj över skålen och täck huvudet med en handduk. Ta några djupa andetag. Ta en paus och upprepa 3-4 gånger till.

hemmetoder för torr hosta gör hostasirap själv hemma

Doftlampa:

Om du använder en aromlampa kan du ta alla eteriska oljor som har en rengörande och lugnande effekt. Timjanoljan slappnar av bronkierna och renar luften. Svart fröolja, som har en slemlösande och antiseptisk effekt, rekommenderas också starkt. Salviaolja och myrtolja kan också fungera bra mot torr hosta.

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv

Vad hjälper mot hosta?

Det finns verkligen många som inte gillar te. De kan suga växtbaserade godisar, tugga svarta kumminfrön och hålla nacken och fötterna varma. Hur som helst ska hostan behandlas i god tid så att den inte blir kronisk.

huskurer för torr hosta gör hostasirap själv