De med en söt tand, se upp! För idag handlar vi om japanska sötsaker – Wagashi (和 菓子, wa-gashi). Mer exakt, det här är traditionella godisar som smakar annorlunda än vanligt och är också perfekta för veganer. Du kanske redan undrar hur de ser ut och hur de är förberedda i förväg. Stanna hos oss och ta reda på nedan. Idag har vi också ett mycket enkelt men väldigt originellt recept på en relativt ny japansk skapelse som heter Raindrop Cake, som har gjort rundorna på Instagram under en tid. Prova själv och se till den ultimata kulinariska wow -effekten på nästa fest!

Konstigt tillverkade japanska godis 

Förbered traditionella japanska namagashi -godis

Vad är det som gör japanska sötsaker så speciella?

Redan före importen av industrisocker på 1300 -talet gjorde japanerna sina läckra, traditionella sötsaker. Efter det var dessa mer raffinerade. I grund och botten är Wagashi inte lika söta som konventionella, västerländska desserter och tillverkas uteslutande av växtbaserade produkter.

Det är inte för ingenting de är ganska populära och föredragna av veganer och vegetarianer.

Beredningen av Wagashi perfekterades under Edo -perioden (1603 – 1868) och har sedan dess varit en integrerad del av den traditionella teceremonin i Japan. Huvudingredienserna för japanska sötsaker är mochi (en fast deg gjord av rismjöl), anko (en pasta gjord på kokta azukibönor) och nysilad frukt. Dessutom används ingredienser som kuromitsu, en sirap gjord av Okinawan brunt socker, nästan alltid. Detta ser ut och smakar ungefär som lönnsirap. Förutom Kinako, ett pulver av rostade sojabönor som anses vara en sann superfood.

Wagashi säkerställer en behaglig smakbalans med Matcha -te

japanska godis med kinako och kurumitsu

Japanska godis är inte bara att beundra när det gäller smak, utan i de flesta fall, framför allt, estetiskt. Du kan se exakt hur sann kärlek till detaljer och den högsta nivån av perfektion i allt du gör är djupt förankrade i japansk kultur. I likhet med kända sushikockar värderas mästarna i godis av hög kvalitet till teceremonin också högt i Japan. Wagashi kallas i detta fall – Namagashi. De ser utomordentligt konstnärliga ut, serveras färska och kan bara förvaras en kort tid. För övrigt gäller detta i allmänhet bra Wagashi, eftersom de är beredda med lite socker och inga konserveringsmedel.

9 japanska godis att bli kär i

Mängden olika Wagashi innebär att praktiskt taget alla är bortskämda med val och gör det nästan omöjligt att lista dem i detalj här. Det är därför vi har beslutat att presentera bara några av våra favoriter för dig idag. Varsågod!

# 1 mochi

mochi traditionella japanska godis

Mochi är utan tvekan de mest populära och varierade godisarna från Japan. De är gjorda av det klibbiga mochigomriset, som tillagas och mosas på ett speciellt sätt. De är vanligtvis runda, men du kan göra dem i vilken form du vill. De små riskakorna är till och med väldigt populära som mochi -glass. Japanerna äter mochi ganska ofta. Vid viktiga festivaler som nyår, Hanami eller barnens dag (5 maj) är dessa dock oumbärliga.

# 2 Daifuku

daifuku jordgubbar japanska godis

Daifuku är en slags fylld mochi. Risdeg kan berikas med olika andra ingredienser och fyllningen är traditionellt från Anko. Men självklart kan du också experimentera och vara kreativ där. Till exempel passar färsk frukt mycket bra med det.

# 3 Dango

dango wagashi japanska godis

Dango anses vara den äldsta sötan i Japan och är gjord på sött rismjöl och vatten. Traditionellt är tre små bollar av det anordnade på ett spett och garnerade med olika toppings – Kurumitsu, Kinako, Matcha etc. Den populära Hanami Dango -varianten (trefärgad på bilden ovan) erbjuds för körsbärsblomningsfestivalen och motsvarar körsbärsträdets färger.

# 4 Taiyaki

taiyaki traditionell japansk godisfiskform

Dessa små, fiskformade godis uppfanns under Meiji-perioden (1868-1912). De består av vetemjöl och är gjorda som våfflor i ett speciellt våffeljärn. Traditionellt är de fyllda med anko, men nu på marknader och festivaler kan du också hitta dem med andra mer moderna fyllningar som vanilj, choklad, etc..

# 5 Dorayaki

Japanska traditionella dorayaki -godis

Dorayaki är också gjord av vetemjöl. Det här är två små pannkakor som limmas ihop med Anko. Du kan återigen experimentera med olika smaker med degen. Dessa Wagashi finns vanligtvis i japanska stormarknader eller vid vägkanten.

# 6 Manju

manju japanska godis

Manju består av en blandning av ris och bovetemjöl och görs också vanligtvis med anko som fyllning. Detta populära godis sägs ha kommit från Kina på 1300 -talet. Det kan göras mycket snabbt och billigt och finns i många varianter. Som fyllning kan du till exempel använda gröna sojabönor istället för mosade azuka bönor, som visas på bilden ovan.

# 7 Yatsuhashi

japanska godis traditionellt yatsuhashi

En typisk sötnos från Kyoto. Denna triangulära delikatess har en tunn skikt av rispulver, kanel och socker och ser nästan transparent ut. Inuti är den typiska, utsökta Ankopasta igen. Yatsuhashi är en populär souvenir eller presentidé från Japans gamla huvudstad.

# 8 Yokan

yokan japanska godis höstkastanjer

Yokan är den japanska varianten av gelén som är så populär i detta land. Detta godis är geléliknande och är traditionellt tillverkat av anko, socker och agaragar (ett gelatinalternativ tillverkat av alger). Det kan också tillagas med matcha, kastanjer eller en vit bönspasta. Ofta kan du hitta dem skurna i kuber eller i halvcirklar och rullar. Mizu Yokan -varianten är särskilt populär på sommaren eftersom den har en mer flytande konsistens och även kan kylas.

# 9 Raindrop Cake

regndropptårta wagashi japanska godis

På japanska kallas denna söta “Mizu Shingen Mochi”. Det är en nyhet i japanska godis eftersom det uppfanns 2014 av den amerikanska kocken Darren Wong. Han sägs ha japanskt ursprung och inspirerades av en av hans resor till Japan för vattendroppstårtan. För första gången presenterade han sin Raindrop Cake i New York. Detta är helt vegan och har noll kalorier eftersom det uteslutande består av mineralvatten och agar. Den fina tårtan avrundas sedan i smak med sojabönpulver och kurumitsu. Med följande recept kan du prova att göra en regndropptårta själv.

Det grundläggande receptet för Raindrop Cake:

Ingredienserna:

 • 10 g agarpulver
 • 300 g mineralvatten
 • 4 msk sojabönpulver
 • 4 msk farinsockersirap (Kurumitsu)

ingredienser till regndroppkaka

Förberedelsen:

 • Lägg agarpulvret i en liten kastrull.
 • Tillsätt långsamt vatten i grytan och rör om kontinuerligt för att lösa upp pulvret utan klumpar.
 • Koka upp och låt sjuda på svag värme i 2 minuter under konstant omrörning.
 • Ta grytan från spisen och lägg den i en diskbänk fylld med vatten, fortsätt omrörning så att den svalnar snabbt.
 • Häll en del av blandningen i ett halvklot av en isbollform, lägg på locket och fyll vidare genom det övre hålet. Fortsätt på samma sätt med resten av blandningen. Låt alla bollar vila i kylen i minst en timme.
 • När insidan är fast, ta ut den ur formen. Sedan kan du servera regndroppkakan med 1 msk sojabönpulver och 1 msk brunt sockersirap (Kurumitsu)!

Tips:

 • Använd Raindrop -kakan inom 30 minuter, annars smälter den.
 • Blandningen gör mer än du måste fylla, beroende på formens storlek. Resten kan du lägga i en liten kopp.

Du kan också servera din Raindrop Cake -skapelse med färsk frukt

Servera regndropptårta

Fördjupa dig i Japans söta värld och försök att förbereda japanska godis själv. Det är verkligen inte så svårt som det kan se ut i början.

Ha kul och njut!

hälsosam japansk godis te ceremoni

Växtbaserade ingredienser och utsökt perfektion i japansk stil

förbered japanska godis

japansk godis te ceremoni wagashi  utsmyckade japanska godis namagashi

Matcha -glass passar bra till Wagashi

mochi glass hälsosamma japanska godis

Sakura Mochi serveras traditionellt på Cherry Blossom Festival (Hanami)

sakura mochi traditionella japanska godis

Fylld mochi att bita i 

traditionella japanska godis wagashi

wagashi japanska godis

Att förbereda Wagashi är en riktig konst!

wagashi traditionella japanska godis namagashi teceremoni