Quinoa, amarant, bovete och co tillhör de så kallade superfoods och har gjort rundorna för hälsosam kost under en tid. De är fortfarande kända som pseudograiner. Som alltid kan du här hos oss ta reda på vad exakt det är, hur friska pseudokorniga sorter är och vilka av dem du borde veta.

Pseudograins – det glutenfria alternativet till konventionella spannmål

hälsosam mat från pseudokorn utan gluten

Vad är egentligen pseudokorn?

Pseudokorn kallas inte för ingenting. För det ser ut som spannmål, men det är det inte. Det här är växter som inte tillhör gräsfamiljen. Men de har fortfarande små korn och frön som liknar vete, råg, spelt etc. Den största skillnaden från riktiga korn är att pseudokorn inte innehåller gluten.

Detta innebär då automatiskt att ett pseudokornmjöl inte riktigt är lämpligt för att baka bröd och andra bakverk. Det saknar nämligen det vidhäftande proteinet. Pseudokorn är emellertid ett utmärkt alternativ till spannmål och framställs annars på liknande sätt. Den är perfekt som tillbehör, en hälsosam ingrediens i soppor och sallader samt till gröt, smoothies och Buddha -skålar.

En välsmakande, hälsosam frukost tillagas snabbt med hjälp av pseudokorn

hälsosam frukost pseudokorn

Varför är pseudokorn så hälsosamt?

I likhet med högkvalitativa korn innehåller frön och kornen av pseudograiner avsevärda mängder vegetabiliska proteiner, värdefulla kolhydrater och essentiella aminosyror. Andra hälsosamma ingredienser är B -vitaminer, mineraler som kalcium, kalium, järn och magnesium samt spårämnen som zink. Pseudograiner gör också poäng med mycket fiber, vilket håller matsmältningen och fettförbränningen på tårna. Friska fettsyror finns också i överflöd i pseudograiner. Allt detta gör alternativet “spannmål” till en av de viktigaste och populära källorna till protein och näringsämnen för veganer och vegetarianer samt aktiva idrottare och människor som sällan äter fisk och kött.

Friskt pseudokorn kombinerat med färsk frukt och grönsaker

Ät friska pseudokorn

En mycket avgörande punkt för många är det faktum som nämns ovan att pseudograiner inte innehåller gluten. Så alla som lider av glutenintolerans eller till och med celiaki kan äta det friska spannmålsersättningen utan ånger. Och här är våra sju favoritsorter som du kan prova. Även om de alla tillhör pseudograin, skiljer de sig på några punkter som smak, ursprung och beredning. Så du kan lära känna dem bättre och hitta dina egna favoriter.

# 1 bovete

pseudograin bovete

Denna anmärkningsvärda växt är infödd i Asien och Nordamerika. Numera odlas det inte bara där, utan också i vissa regioner i Europa. Den tillhör familjen knotweed och gillar torrt, varmt väder. De kantiga bovetekornen har en delikat nötaktig smak och det högsta biologiska värdet av alla pseudograiner. Kokt eller rostat bovete kan läggas till soppor, kvark eller sallader. Detta kan användas för att förbereda gröt, patties eller läckra pannkakor och blandat med spannmålsmjöl, bovetemjöl kan också användas för bakning.

# 2 amarant

pseudograin amarant frisk

Den värdefulla växten är känd som “power grain” och brukade vara en av aztekernas viktigaste basföda. Den tillhör rävstjärtfamiljen och har små, runda granulat som är färgade råa gyllengula. Vanligtvis kokas amarant i dubbelt så mycket vatten och kombineras med grönsaker, fisk eller kött i olika rätter. Poppad amarant är också mycket populär i detta land och rekommenderas särskilt för att förbereda müslis.

# 3 quinoa

quinoa pseudokorn glutenfritt

Quinoa kommer också från Sydamerika och kallas ofta “Inkas guld”, Incakorn eller Perureis. Detta pseudokorn tillhör gåsfotfamiljen, är extremt robust och särskilt motståndskraftigt mot värme och torka. Den kan trivas även på näringsfattiga jordar utan problem. Det enda speciella med quinoa är att den innehåller lite mer saponiner (en typ av bitter substans). Det är därför du aldrig ska äta kornen råa, utan skölj dem väl och koka dem före konsumtion. När du köper, se till att den är av god ekologisk och rättvis kvalitet. Så du kan vara mer säker på att du har valt en bekämpningsmedelsfri produkt, där småbönder i Latinamerika inte utnyttjas.

# 4 Canihua

pseudo-grain kaniwa canihua frisk

Canihua är fortfarande känd som Kaniwa. I likhet med amarant är detta pseudokorn en rävstjärtväxt. Dess korn är också små och runda. Om du rostar dessa får de en lätt chokladmuttersmak. Det är inte för ingenting som vissa människor föredrar Canihua som en kakaoersättning i smoothies eller mjölk. En utsökt våffelsmör kan också berikas med den.

# 5 hampa (hampafrön)

hampafrön pseudokorn glutenfritt

Hampa har endast tillåtits odlas igen som en användbar växt i Tyskland sedan 1996. De små kornen är redan mycket populära som pseudograiner och kokas eller görs till mjöl. Växten i sig har ganska många växande fördelar eftersom den inte kräver sprutning eller befruktning. Dessutom undertrycker hampa alla ogräs, berikar jorden och gör den lös och genomsläpplig.

# 6 chiafrön

pseudograin chiafrön

Chiafrön är utan tvekan supermat de senaste åren. Salvia hispanica tillhör släktet salvia och är liksom quinoa och amarant en av basföda från ursprungsbefolkningen i Central- och Sydamerika. Även om de proteinrika kornen användes av spanjorerna till Europa redan på 1400-talet, glömdes de snabbt efteråt. Sedan 2013 har dock chiafrön fått återinföras i EU och därför började chiahypen här, och det pågår fortfarande märkbart. Faktum är att de små, flytande svullande fröna är mycket enkla att förbereda. De innehåller alla viktiga vitala ämnen som nämns ovan som en organism behöver för att fungera korrekt.

varning! Hälsoexperter rekommenderar: du bör inte konsumera mer än 15 gram chiafrön per dag. Pseudokornet har en stark blodförtunnande effekt och kan inte konsumeras av vissa människor. Det kan också vara mer Bieffekter och därför, om du är osäker, bör du söka råd från en läkare innan du äter den.

# 7 linfrö

fördelar med pseudograin linfrö

Även om linfrön inte har berömmelse av chiafrön, är dessa ett perfekt alternativ till det. Dessutom är linfrön inhemska, vilket inte bara gör dem friskare, utan också mer hållbara. De innehåller nästan samma ingredienser som chia och kan konsumeras hela, malda eller kokta.

Berikad med linfrö, den gröna smoothien smakar utsökt

Pseudo-grain linfrö smoothie recept

Dra nytta av dessa värdefulla, korniga naturskatter och trolla fram läckra rätter, desserter och drycker med dem. Särskilt om du är vegan eller vegetarian, eller om du är aktivt engagerad i sport, är du verkligen i goda händer med det. Och om du har celiaki är pseudograiner en riktig välsignelse.

Med det i åtanke: ät gott och håll dig frisk!

bovete persilja hälsosamt pseudokorn

En värdefull frukost för bästa start på dagen

chia frön matcha buddha skål pseudokorn

Amarant, valnötter och blåbär – en perfekt kombination att njuta av

hälsosam dessert pseudokorn amarant blåbär

Så här ser blommande amarant ut

pseudograin amarantväxt

Oljan är lika värdefull och hälsosam som dess korn

pseudograin amarantfrön och olja    pseudokorn friskt

Skölj alla pseudograiner noggrant innan du förbereder dem

pseudokorn glutenfritt hälsosamt

pseudokorniga hampafrön friska    pseudokornlista hälsosam mat

pseudokorn pseudokorn fruktfrön amarant  quinoasallad pseudokorn friskt

hälsosam pseudokornlista