Bra för hjärtat och hjärnan, viktigt för celltillväxt och viktigt före och under graviditeten – folsyra. Detta viktiga vitamin har bokstavligen legat på allas läppar i flera år, eller åtminstone måste det absolut vara det. Eftersom en folsyrabrist har en mycket negativ effekt på den mänskliga organismen. I följande rader kan du ta reda på vilka som är de vanligaste bristsymtomen, när ska du ta vitaminet i en ökad dos och vilka positiva folsyraeffekter det har. Vi kommer också att visa dig de livsmedel som innehåller mest folsyra. Du kan njuta av dessa efter din egen smak i sallader, grytor, huvudrätter eller till och med råa.

Bättre folsyraeffekter genom rätt näring

Sallad schweizisk mangold folsyra effekt

Vad är folsyra?

Som redan nämnts är detta ett vattenlösligt vitamin, även känt som B9. Detta produceras inte i människokroppen och därför rekommenderas alla att ta folsyra genom mat eller som kosttillskott. Tyvärr är vitaminet ganska känsligt för ljus, luft och värme och är därför inte alltid tillgängligt i tillräckligt höga doser i mat.

Färsk frukt och grönsaker bör därför konsumeras så snabbt som möjligt och lagras korrekt. Att laga för länge minskar också folsyraeffekten märkbart. Allt detta förklarar faktiskt den utbredda folsyrabristen bland befolkningen, även här i Tyskland.

Kommentar: Den naturliga formen av vitamin B9 som finns i livsmedel kallas folat. Den syntetiska varianten är faktiskt den så kallade folsyran.

Vissa livsmedel innehåller mycket folsyra

folsyra effekt vitamin D9 mat

Vad är folsyraeffekten?

Eller snarare, vilka är de många positiva effekterna av detta vitamin? Först och främst främjar folsyra / folat cell- och blodbildning i kroppen och spelar en grundläggande roll för att nervsystemet fungerar korrekt. Vitaminet är aktivt involverat i bildandet av DNA (deoxiribonukleinsyra) och RNA (ribonukleinsyra) och är därför också viktigt för lagring av genetiskt material och för proteinbiosyntes i cellerna. Folsyra sänker också den ökade homocysteinhalten i blodet, som är ansvarig för många kardiovaskulära problem. Ytterligare positiva effekter för organismen är förbättrad hårväxt, snabbare sårläkning och lägre risk för trombos. Före och under graviditeten förhindrar folsyra neuralrörsdefekter i embryot och stöder vävnadstillväxt hos mödrarna.  

Alla kvinnor som vill skaffa barn och även i början av graviditeten bör definitivt ta folsyra

folsyraeffekt när man försöker skaffa barn och under graviditeten

När ska du ta folsyra??

Som redan nämnts är det absolut obligatoriskt att ta det om du vill skaffa barn och under graviditetens första trimester om den blivande mamman vill förhindra allvarliga neurala störningar hos sitt barn. Bortsett från det bör personer med anemi till följd av folsyrabrist definitivt konsumera vitaminet, ofta i kombination med B12. Folsyra rekommenderas också för olika funktionella störningar i hjärnan, långsam sårläkning, håravfall, hjärt -kärlsjukdomar, efter hjärtinfarkt och stroke, för att stärka immunsystemet, med ökad alkoholkonsumtion, rökning eller långvarig medicinering.

Rekommenderad dos: Daglig dos på 400 mcg (mikrogram) för blivande mödrar och kvinnor som vill skaffa barn och 800 mcg (mikrogram) för personer som bör sänka sina homocysteinhalter för att förhindra allvarliga hjärt -kärlsjukdomar.

Gröna bladgrönsaker är särskilt rika på folat

folsyra effekt gröna bladgrönsaker

Vilka bristsymptom är möjliga?

Särskilt anemi kan vara en indikation på folsyrabrist. Kronisk huvudvärk, domningar, hjärtklappning och andfåddhet, trötthet, diarré eller mental förvirring ingår också. Det kan se väldigt dåligt ut under graviditeten, vilket kan resultera i missfall, neuralrörsdefekter och andra komplikationer. Viktminskning och dålig aptit kan också vara tecken på vitaminbrist, liksom olika cirkulationsproblem. Om du har några misstankar, rådfråga din läkare och undersök dina blodvärden.

Vilka livsmedel är rika på folsyra?

Lyckligtvis finns det en mängd olika hälsosamma livsmedel som innehåller folsyra. Framför allt rekommenderas gröna bladgrönsaker som spenat, sallad, lammsallad och schweizisk mangold här. Men proteinrika baljväxter som linser och gröna bönor erbjuder också gott om detta viktiga vitamin. Folat finns också i stora mängder i sparris, broccoli, purjolök, brysselkål och senapsfrön. Tomater, apelsiner och bär, nötter, lever, mejeriprodukter och ägg är också ganska bra naturliga källor till folsyra som du definitivt bör inkludera i din dagliga meny.

Se därför till att du har en balanserad kost och om du har folsyrabrist, om du planerar att skaffa barn eller om du är gravid, bör du föredra livsmedel som innehåller det viktiga vitamin B9.

Ta hand om dig själv och håll dig frisk!

folsyra effekt hälsosam kost

folsyra effekt ägg ost yoghurt

folsyraeffekt färsk frukt och chiafrön  folsyra effekt grön böna omelett  folsyra effekt mat gröna bönor

folsyra fungerar som leverkälla

folsyra effekter äter nötter  granatäpple apelsiner folsyra effekt

grönkål folsyra effekt  linsbönor folsyra effekt

rödbetor folsyra effekt