Fästingsäsongen har länge varit i full gång. Även i år är de irriterande krypdjuren extremt aktiva och sprider sig ännu mer. Tyvärr är dessa parasiter inte bara obehagliga, utan kan också vara riktigt farliga för människor och djur. Eftersom de överför vissa sjukdomar när de svider. De mest fruktade av dessa är meningoencefalit (TBE) och sommaren som orsakas av bakterier. De allt mildare vintrarna och de allmänna konsekvenserna av klimatförändringarna gör också att nyare, mer exotiska fästingar i landet känner sig bekväma. Som alltid kan du ta reda på hur farliga dessa små skadedjur verkligen är och hur du kan skydda dig mot ett fästingbett här hos oss.

Oinbjudna inkräktare lurar i buskarna efter sin närmaste värd 

huskurer mot fästingar

Hur farliga kan fästingar vara?

Som redan nämnts är fästingar mycket ofta infekterade med bakterier och virus och kan överföra dem till oss människor såväl som till våra husdjur. Lyckligtvis finns det en effektiv vaccination mot meningoencefalit på försommaren som också är godkänd för barn. Detta är relativt lätt att tolerera och rekommenderas särskilt för vissa regioner här i Tyskland.

Tyvärr finns det inget vaccin för att skydda mot borrelia, men i de flesta fall botas denna sjukdom framgångsrikt med antibiotika. Vissa nya fästingar kan också orsaka fläckfeber eller andra obehagliga sjukdomar. I princip, ju längre fästingen stannar kvar i huden, desto högre är risken för infektion.

Ta därför bort en fästing omedelbart med hjälp av en pincett och desinficera det drabbade hudområdet med hög alkoholhalt. Om möjligt, uppsök en läkare och få också fästingen undersökt för patogener. Så du kan vara säker på att du inte är i fara.

I många fall bör du inte underskatta fästingbett 

huskurer mot fästingar fästing säsong 2021

Viktiga tips för att skydda mot fästingar

Det mest effektiva skyddet mot dessa parasiter inkluderar helt klart rätt kläder och lämpligt beteende när du går utomhus. Undvik högt gräs, underväxt och täta buskar när du är i skogen eller i parken. Det är här fästingar känner sig mest bekväma och väntar på sina offer. Det är bäst att alltid bära långa, slutna kläder och stoppa byxbenen i dina strumpor. Ljusa klädesplagg har helt klart fördelen att du kan se en klättring på dem i god tid. Var noga med att kontrollera din hud för fästingar efter varje gång du går ut. Särskilt delar av kroppen med tunnare hud är verkligen i fara. Armhålor, könsorgan, knä bak samt nacke och huvud är bland de mest populära områdena på alla fästingar.

Det ser inte särskilt moderiktigt ut, men det är ganska effektivt för att hjälpa mot fästingar

huskurer mot fästingstips

Dessa bockhjälpmedel kan hjälpa dig

Du kan hitta en mängd olika insektsmedel mot fästingar på apotek och apotek. Tyvärr innehåller de så kallade avstötningsmedlen i de flesta fall många kemiska ämnen som lätta neurotoxiner och bekämpningsmedel. Det kanske inte alla har på huden. Och vissa människor kan till och med få en allergisk reaktion på det. Därför finns det också några naturliga huskurer som i princip är ofarliga och till och med kan spela en närande roll för huden. Du måste komma ihåg att dessa inte har lika stark effekt som deras kemiska alternativ och därför bör användas oftare eller till och med bäst kombineras med varandra.

Kokosolja

huskurer mot fästingar kokosolja

En av de mest effektiva huskurerna för fästingar är den populära kokosoljan. Detta är inte bara hälsosamt och närande för vår hud, utan har också ett litet UV -skydd. Lyckligtvis kan fästingar inte tåla denna olja alls. Den innehåller laurin-, kapryl- och kaprinsyror som de hatar så mycket. Dessa är skadliga för de fräcka varelserna och de kan känna det direkt.

Neemolja

huskurer mot fästingar neemolja

Detsamma gäller neemolja, som också är effektiv för att driva bort loppor, bladlöss och andra insekter. Detta husmedel har också visat sig mycket bra för hundar och hästar och kan hålla fästingarna borta från dina fyrbenta vänner.

Svart fröolja

gör huskurer mot fästingar själv

I det här fallet ligger hemligheten med svartfröolja i linolsyran som den innehåller. Det verkar vara ganska obehagligt för fästingarna och driver bort dem direkt. Den värdefulla oljan har också en stark antihistamineffekt och används framgångsrikt vid allergier och vissa hudirritationer.

vitlök 

huskurer mot fästingar vitlökolja

Denna väl beprövade knöl är en riktig mångsidig. Det har också mycket att erbjuda som skydd mot fästingar. Även konsumtionen av vitlök kan på ett sätt skydda oss från skadedjur. Som en vitlökolja kan denna hemmet också användas mot den.

Lavendel, timjan och co. 

huskurer mot fästingar lavendelolja

Så mycket som vi gillar lukten av de flesta eteriska oljor, så mycket hatar fästingarna dem. Du kommer att känna det omedelbart och undvika doftmolnet och alla ytor som sprutas med det. Lavendel-, rosmarin-, timjan-, myrra- och rosgeraniumoljor är några av de mest effektiva huskurerna för fästingar. Överdriv dock inte det och späd det alltid med en bärolja gjord på mandel, jojoba eller kokos.

Varning: eteriska oljor rekommenderas inte för allergiska människor och husdjur 

huskurer mot fästingar eteriska oljor

Använd våra praktiska tips och prova dessa huskurer för fästingar. Framför allt, glöm inte att skydda dig själv tillräckligt med kläder och korrekt beteende. Skrubba alltid din hud, eller av barn och husdjur, efter promenader utomhus och se till en läkare om det behövs.

Låt inte promenader förstöra ditt nöje! 

huskurer mot fästingar tips för att gå en promenad i skogen

Fästingar och andra insekter gillar inte äppelcidervinäger heller 

huskurer för fästingar äppelcidervinäger

Skydda också dina husdjur från de fräcka skadedjuren

huskurer för fästingar hos hundar

När du drar ut, ta tag i fästingen direkt från undersidan av lanseringsenheten

Ta bort huskurer för fästingar på rätt sätt

Cedarolja är lika effektiv för att driva bort de flesta insekter 

huskurer mot fästingar tallolja

Gå igenom denna fästingsäsong väl rådad och väl skyddad!

huskurer mot fästingar praktiska tips