Tandvärk som inte har med tandförfall att göra

Vad kan förstöra ditt humör snabbare än tandvärk? Det finns knappast något mer irriterande och obehagligt! Framför allt åtföljs denna smärta av en känsla av rädsla för att man måste gå till tandläkaren igen. Den första tanken i det här fallet är att du har tandförfall. Men så är det inte alltid. Källorna till tandvärk kan vara olika. Lär dig att skilja orsakerna till detta och du kan snart läka dig själv utan läkarvård eller så kan du sluta orsaka smärta med dåliga vanor.

Tandvärk? Vad hjälper?

Tandvärk vilka möjliga orsaker

Du pressar för hårt när du borstar tänderna

God tandvård är inte kopplad till den kraft med vilken man trycker mot tänderna när man borstar. Det handlar om den riktigt skonsamma tekniken och om att nå de gömda platserna med tandborsten.

Borsta tänderna ordentligt?

Tandvärk Vad man ska göra Borsta tänderna ordentligt

När man borstar tänderna skadar många människor tandköttet från för högt tryck. Detta är riktigt dåligt och kan leda till betydande problem. Om du trycker lite mindre skyddar du tandköttet. I vissa fall kan en elektrisk tandborste också hjälpa.

Det kan hjälpa dig, åtminstone under en period. Genom detta utvecklar du en känsla för hur det normala trycket på tänderna ska vara.

Var försiktig när du använder tandtråd

Tandvärk Vad man ska göra Borsta tänderna med tandtråd

Du har redan fått allvarlig tandvård eller trauma

Tänderna är mycket känsliga. Om du redan har upplevt trauma på detta område, så stannar det ibland med dig för livet. Du kan ha haft en allvarlig tandskada för många år sedan och det är fortfarande väldigt smärtsamt där.

Även en gammal, tung tandbehandling kan göra att du fortfarande har svår tandvärk.

Det kan du känna igen när du tuggar.

Tandvärk efter tandbehandling 

Tandvärk Vad man ska göra Tandbehandling

Det finns många vårdprodukter som exempelvis tandsköljningar, som kan hjälpa i detta avseende. De innehåller olika produkter som också har en lindrande och lugnande effekt.

Du knyter omedvetet tänderna medan du sover

Vissa människor knyter omedvetet sina tänder medan de sover. Resultatet av det tidigt på morgonen är att de skadar dig riktigt illa. Det finns mest psykologiska skäl till detta som måste tas reda på och hanteras.

Slipning av tänder i sömn

Tandvärk vad man ska göra när man sover

Du hade nyligen tandvård

Många människor är väldigt rädda för varje besök hos tandläkaren. De tycker att behandlingen är stressande och obekväm. Den pågående tandvärken utgör tillsammans med dess behandling ett stort trauma. Detta är inte lätt att övervinna. På grund av detta känner många människor tandvärk länge efter behandlingen.

I vissa fall är detta fantomsmärta och i andra – att tas på största allvar. I båda fallen hjälper bra balsam och tandkräm. Försök också en trevlig distraktion från dina tandproblem så att smärtan försvinner snabbt.

Tandvärk munvatten

Tandvärk vad man ska göra munvatten mot smärta

Du har en trasig tand

Ibland är rasterna så små att du inte ens märker dem. De kan ha orsakats av en olycka under idrott eller annan sysselsättning. Du kan också ha bett något för hårt.

Fundera noga över om detta inte hände dig av en slump.

Friska tänder

Tandvärk vad biter friska tänder äpple

Uppskjut inte den profylaktiska undersökningen

Om du har tandvärk bör du också försöka ta reda på exakt vad som orsakar din tandvärk. Även om det är ett av symtomen som just listats, bör det upptäckas under en undersökning. Detta är den bästa vägen till återhämtning. Rätt behandling av tänderna är viktigt i alla fall.

Regelbundna besök hos tandläkaren

Tandvärk vad gör tandläkaren utnämning friska tänder