Björkvattnet, även känt som björksaft, kommer från träden i Betula -släktet, som helt enkelt är kända som björkar.

Medan björkvattnet nyligen har blivit populärt i Tyskland, har det konsumerats i norra Europa och Kina i århundraden för sina potentiella hälsofördelar. Det används också i kosmetika och andra hudvårdsprodukter.

Nedan hittar du mer intressant information om björkvatten, inklusive dess främsta hälsofördelar.

Björkvatten kan dras från björkens stam

Björk vatten kottar björk träd våren sen vinter björksaft effekt

Björk på våren

Björk vatten effekt björk våren björksaft hälsofördelar

Björk vatten kottar björk blommar våren björksaft effekt

Vad är björkvatten?

Björkvatten är saven från björkträd som skördades tidigt på våren. På vintern lagrar björkträd näringsämnen som senare släpps ut i saften. I likhet med att knacka på lönn träd kan björk också knackas.

När det gäller tappning är björkvatten en klar, färglös vätska med en lite söt smak. Efter 2-3 dagar börjar det jäsa och utvecklar sedan en sur smak. Det bearbetas ensamt eller till andra produkter som sirap, öl, vin och mjöd.

Idag finns björksaft på flaska tillgängligt online och i butiker. Observera att kommersiella björkprodukter ofta innehåller tillsatt socker och smakämnen.

Björksaften har en klar färg och en lite söt smak

Björk vatten kottar våren björksaft effekt björk skog

Kommersiellt tillverkat björkvatten kan också innehålla tillsatt socker och smakämnen

Björk vatten dryck effekt glas björksaft hälsosam

Två huvudtyper av björkträd tappas – silverbjörken och den nordamerikanska söta björken. Björksav kan bara samlas in en gång om året – på våren, när björkens löv ännu inte har dykt upp. Eftersom juicens smak ändras ju senare träden tappas, tar skörden bara en månad. Det fina med björksaft är att det lämnar björkarna intakta så att de kan fortsätta växa resten av året.

Den friska trenddrycken finns inne i björkstammen 

Björk vatten dryck björk stam björksaft effekt

Och så knackas björksaften på våren

Björk vatten kottar björk träd våren björksaft effekt

De processer som sker under de andra årstiderna ger björksaft dess hälsoegenskaper. Träden absorberar näringsämnen från solen och jorden på sommaren för att förbereda sig för viloläge på hösten. Under denna tid lagrar de alla näringsämnen i form av juice i sina rötter. Björkarna behåller denna saft även under den kalla vintern. Sedan kommer våren igen och det är dags att tappa björkvatten.

Björksaft är berikat med ett antal aminosyror, mineraler, enzymer, proteiner, antioxidanter och vitaminer.

I likhet med kokosvatten har björkvatten avgiftande egenskaper. Det är ett bra komplement till smoothies, och tack vare sina elektrolyter fungerar det också som en fuktkräm efter träning.

Björkvatten är rikt på vitaminer och antioxidanter

Björkvatten dryck glas klar neutral smak björksaft effekt

Hälsa från naturen

Björkvattendryck hälsosam björkskogsbjörksav -effekt

Vi listar 7 hälsofördelar med björkvatten:

1. Minskar antalet hålrum i munnen

Förbrukning av björkvatten kan vara bra för din munhälsa. Detta är baserat på det faktum att xylitol finns i björkvatten. Xylitol kan förhindra hålrum i munnen eftersom vissa typer av bakterier inte kan använda xylitol som matkälla. Det är en naturligt förekommande sockeralkohol som utvinns ur björkträd och deras saft. Xylitol har visat sig minska risken för tandförfall och är en mycket använd sockerersättning.

Björkvatten innehåller xylitol, vilket är viktigt för tandhälsan

Björkvattenkranens hälsofördelar björksafteffekt

2. Eliminerar celluliter

Björksaft innehåller diuretiska egenskaper som hjälper till att ta bort skadliga gifter, urinsyra och överflödigt vatten från kroppen. Därför tror man också att björkvatten synligt kan minska apelsinskal.

4. Sänker kolesterolnivån

Saponin är en förening som finns i björksaft som har visat sig ha kolesterolsänkande egenskaper.

Björkträd erbjuder ett botemedel mot högt kolesterol 

Björk vatten effekt björk våren björksaft hälsosam

5. Främjar leverhälsa

Björksavan kan också fungera som ett mycket effektivt avgiftningsmedel. Detta fångar upp giftiga avfallsprodukter och kan neutralisera dem. Björksav tar bort gifter som bara levern kan bearbeta, till exempel alkohol, mättat fett, bekämpningsmedel etc..

Björksav hjälper levern att avgifta kroppen framgångsrikt

Björk vatten dryck effekter björk björksaft hälsofördelar

6. Främjar njursjukdom

Att dricka björkvatten regelbundet kan gynna njurarna genom att rensa och filtrera avfall genom urinvägarna. Som vi nämnde tidigare eliminerar det avfall som bara levern kan hantera, till exempel salt, urinsyra, fosfater, vissa läkemedel, urea och ammoniak. Detta hjälper till att avgifta kroppen djupt och kan till och med leda till viktminskning.

Björksaft liknar i smak och utseende kokosnötvatten 

Björkvatten dispensera trendig dryck hälsosamt

7. Föryngrar huden

Björkvattnet kan lindra hudproblem som eksem och akne. Det kan inte bara föryngra huden, det skyddar också hudceller från oxidativ stress, inklusive från ultravioletta strålar och föroreningar.

Dra nytta av björksavens hälsogenskaper och var frisk!

Björk vatten kottar björk träd skog vår björksaft effekt

Även om inte alla hälsofördelar med björkvatten är vetenskapligt bevisade, är det utan tvekan ett hälsosamt naturelixir och att dricka björksaft regelbundet (i måttlighet förstås) kan bara vara bra för din kropp och själ.

De flera aminosyrorna och proteinerna i björkvatten hjälper håret att se friskare ut och växa snabbare

Björkvattenkran björkvatten dryck björksaft effekt