kryddor lista svartpeppar pepparkorn

Att köpa kryddor – Den vanliga kryddlistan för varje hushåll

Varierad hemlagad mat är nyckeln till bättre hälsa, enligt näringsexperter. Men hur lyckas du tänka ut olika rätter baserat på deras smak och ingredienser och förbereda dem om och om igen? Det är allt svårare i den stressiga vardagen.

Köp kryddor – vitlök ger rätten en märklig smak

köpa kryddor vitlök hälsosamma egenskaper burkar

De bästa hjälparna i detta avseende inkluderar kulinariska örter och aromatiska växter. Du kan snabbt förvandla en enkel hälsosam maträtt till något riktigt speciellt och njuta av sinnena. Två nypor av en speciell eller ännu inte provad krydda gör underverk.

salt-

Ja, vad är ett kök utan salt? I små mängder är denna krydda också mycket viktig för vår hälsa. Ofta behöver vi egentligen inget annat för att göra en rätt god. Du vet säkert att det är bäst att använda olika typer av salt i växling, eller hur? På så sätt kan du förse dig själv med olika näringsämnen och alltid uppnå en något annorlunda smak när du lagar mat.

Köp kryddor – maten smakar bara inte bra utan salt!

kryddor som handlar saltburkar friska

Svarta pepparkorn

Svarta pepparkorn kan läggas till praktiskt taget alla rätter. Du ska inte ta detta för givet. På medeltiden var svartpeppar en av de dyraste produkterna som finns. Det är ytterligare en anledning att lägga till detta i din egen lista över kryddor.

Svartpeppar

kryddor lista svartpeppar matlagning

Svarta pepparkorn erhålls från växten Piper nigrum. Dessa måste jäsa, mogna och torkas. Om du vill ha en särskilt rik smak, köp fullkorn och mal dem precis innan du äter dem. Det finns cirka 15 kilokalorier i två matskedar svartpeppar. Den innehåller också 37% av den dagliga dosen mangan.

Strö peppar på biffar för en klassisk supergod smak. Blanda en välsmakande dressing från olivolja, citronsaft, havssalt och mald svartpeppar.

röd paprika

Rödpeppar är en mycket populär krydda. Det mals och säljs på det sättet. Använd den i såsen till pasta eller till pizza. Rödpeppar tillhör chilisås och smakar underbart i kombination med mycket kött- och grönsaksrätter. Röd paprika utvecklar sin karaktär under matlagning och annan värmebehandling. Temperaturen får dock aldrig vara för hög. Annars blir smaken för bitter.

röd paprika

kryddor lista rödpeppar matlagning

Chili souce för dem som gillar maten kryddigare

kryddor lista rödpeppar chili souce matlagning tips

Här är två tips för livsmedel som smakar bra med rödpeppar. Bara för att nämna några – fyllda paprika med blomkål och kyckling eller kalkon tillagad med rött vin och basilika.

cinammon

Kanel är en superläcker krydda och den har många fördelar, inte bara för sinnena utan också för vår hälsa. Denna aromatiska krydda extraheras från barken på kanelträdet. Det avlägsnas, torkas och lindas i rullar. Kanel finns på marknaden som kanelstänger eller malet, som ett pulver.

Kanel i pulverform

kryddor lista kanel pulver matlagning

Kanelstänger

kryddor lista kanelstänger näringsämnen

Kanelstavarna kan förvaras längre – i ett år, t.ex. kanelpulvret har en mer intensiv smak. I denna form förlorar den dock sina egenskaper efter sex månader. Det finns alla slags kanel.

Ceylonkanelen är mest uppskattad. Detta kallas fortfarande “riktig kanel”. Det finns dock mycket debatt om huruvida cassia eller ceylonkanel är hälsosammare. Vissa experter varnar för för högt innehåll av det skadliga ämnet kumarin i det första. Om du använder kanel mycket i ditt kök, är det bättre att använda Ceylon kanel och begränsa dig till en soppsked per dag.

Framför allt används kanel för att göra läckra bakverk. Men det finns många lamm- och kycklingrätter med kanel. Dessutom doftar glögget underbart av kanel under julen.

Kanel kex

kryddor lista kanel bakverk idéer matlagning

kummin

Glöm inte kummin om du har Köp kryddor. Detta bör också finnas på din lista över populära kryddor. Det är en krydda med en mycket lång historia inom gastronomi och kök. Använd fullkorn snarare än malet. Helst ska de vara ekologiska. Kumminfrön är en underbar källa till järn, mangan, zink, kalcium, magnesium, fosfor och vitamin B1. Två matskedar innehåller 16 kalorier och 16% av dagligt intag av järn.

Kummin frön

köpa kryddor kummin korn hälsokokning

Malda kumminfrön

Köp matlagningstips för kryddor

Kombinationen av kummin och svartpeppar tros vara ett afrodisiakum i vissa östliga länder. Oavsett om denna blandning fungerar eller inte, är det ett underbart smaktillskott till grönsaker, fisk och kyckling. Kummin passar bra till de olika sorters bönor, linser och nästan alla typer av kött. Använd malet kummin i lammrätter, tillsätt salt och svartpeppar, så får du en utsökt smak och doft.

timjan

Med sin så starka doft kommer timjan att bidra till många kulinariska framgångar. Det har varit känt inom gastronomi och medicin i många århundraden. Timjan används fortfarande inom aromaterapi. 2 matskedar har bara 5 kalorier, men du skapar 10% av den dagliga dosen C -vitamin med det.

Timjan lämnar

Köp kryddor thyaminblad koka färska

Välj färsk timjan snarare än torkad. Hur man uppnår bättre smak. Timjanbladen har en mycket fin grön färg. Det är därför du dekorerar många rätter med det. Förvara timjan i påsar i kylskåpet.

Torkad timjan

köpa kryddor timjan gör rätter läckra

Vi kan bara rekommendera att använda denna ört vid beredning av fisk, kyckling, salladsdressingar och soppor. Färsk timjan passar utmärkt till omeletter. Var noga med att prova detta: purerad spenat med ägg och timjan.

ingefära

Ingefära är en aromatisk och mycket hälsosam krydda. Det är också en kraftfull antioxidant. Använd hela rötter för matlagning. Det är bäst att hacka eller riva dem. Så de har också en behaglig smak och en stor doft. Genom att göra detta gör du din hälsa en enorm tjänst. Förutom ingefära te och olika juicer bör du definitivt prova denna maträtt: pumpasoppa med ingefära.

Ingefära är hälsosamt och gör maten utsökt

köpa kryddor ingefära hälsosam kost tips

Pumpasoppa med ingefära smakar utmärkt

Köp recept på kryddor ingefära pumpasoppa

vitlök

Vitlök är också ett måste på din lista över kryddor du måste ha. Sju tår innehåller 27 kalorier, 15% av den dagliga dosen mangan, 13% vitamin B6, 7% C -vitamin, 6% zink. Det finns vitlök i pulverform, men smaken av de färska vitlöksklyftorna är mycket mer intensiv. Beroende på situationen kan den ena eller den andra varianten vara mer lämplig. Det är bäst att ha vitlöken på en mörk och sval plats.

Vitlöksklyftor

köpa kryddor vitlök köpa kryddor lista

Lägg vitlök till skålen

köp kryddor vitlök hälsosamt äta tips

Gillar du kanelbullar?

Köp recept på kryddor med kanelbakelse

Se bara hur mycket salt du äter

kryddor lista salt gör rätter läckra