Stress- och utbrändhetssymtom, håglöshet och kronisk trötthet … nästan alla av oss vet detta i olika perioder och livssituationer. En balanserad kost, mer sömn, träning och beprövade avslappningstekniker hjälper säkert. Men framför allt hjälper naturen oss att hitta oss själva igen och uppnå den balans vi behöver. Och det betyder inte bara frisk luft och promenader i skogen, utan också de naturläkemedel som vi har i överflöd. Några av de mest effektiva och för närvarande också de hetaste av dessa är de så kallade adaptogenerna. Vad exakt är det, vilka positiva effekter dessa naturskatter har för oss, hur de förbrukas och vad som bör beaktas vid köp, kommer du att ta reda på nedan.

Adaptogener hjälper till att hålla sinnet och kroppen i balans

naturläkemedel örter rötter adaptogener

Vad är adaptogener?

Adaptogener har varit kända i tusentals år inom Ayurveda och TCM (traditionell kinesisk medicin). De kallades dock inte förr. Det var först i mitten av 1900 -talet som den ryska forskaren Nicolai Lazarev introducerade termen och talade om den adaptogena effekten av vissa växter.

Eftersom dessa faktiskt är olika örter, rötter, svampar etc. Adaptogener (att adoptera = “anpassa”) har i princip en ospecifik effekt på kroppen, vilket leder till mer motstånd och stressmotstånd. Dessa hjälper oss att lättare och snabbare anpassa oss till de olika situationerna i livet. Nervsystemet och ämnesomsättningen harmoniseras och prestanda och vakenhet ökas.

Dra nytta av naturens dyrbara skatter!

använda adaptogener mot stress

Adaptogener fungerar i allmänhet på molekylär nivå och därför hålls det endokrina systemet i en optimal balans. Tack vare ett lämpligt adaptogenintag sänks till exempel kortisolnivån permanent, vilket leder till mer vila och avkoppling. Kort sagt: adaptogener har en balanserande effekt på kropp och själ, ökar fysisk och psykologisk motståndskraft och höjer energinivån märkbart.

Nedan presenterar vi dig för några av de mest populära och bästa adaptogenerna som du kan hitta i ekologiska butiker, hälsokostbutiker eller online.

9 av de bästa adaptogenerna i världen

Adaptogener används ofta som ett universalmedel. Ändå är det inte mirakelkurer som kan fungera direkt. Du bör använda dem med respekt och tålamod och vid behov söka råd från erfarna naturläkare och läkare.

Ashwagandha

ashwagandha medicinsk växt adapotgen

Även som Vinterkörsbär, Indisk ginseng eller sovande bär som redan är kända från ayurvedisk medicin. Ashwagandha har en avslappnande effekt och minskar stress. Dessutom, när det tas regelbundet, förbättras koncentrationsförmågan och minnet.

Panax ginseng

adaptogena ginsengrötter

Denna medicinska växt kommer från traditionell kinesisk medicin och anses vara en kraftfull immunförstärkare. Ginseng har också en ganska positiv effekt på vår mentala prestation och används till och med som ett naturligt afrodisiakum för män i Kina. Den sista effekten har dock inte bevisats vetenskapligt.

gurkmeja

adaptogena hälsosamma effekter gurkmeja

Det är inte för ingenting att gurkmeja är huvudkomponenten i It -drycken, den gyllene mjölken. Detta beror på att den är full innan du lägger dig och har en lugnande effekt. Gurkmeja är också antiinflammatorisk och smärtstillande.

Lakritsrot

riktiga lakritsfriska adaptogener

Denna adaptogen stärker inte bara immunsystemet, utan också uthålligheten. Andra effekter: märkbar fettreduktion och sänkning av testosteron- och androgennivåer hos kvinnor. Varning: inte så lämplig för personer med högt blodtryck!

Maca

maca -rötter adaptogen effekt

Den trendiga superfooden var egentligen basmaten för mayaerna för mer än 2000 år sedan. Även om roten är mest känd som ett naturligt afrodisiakum och fertilitetsmedel, har maca också andra fördelaktiga effekter. Denna adaptogen stärker också immunsystemet, förbättrar hy och hjälper till med stress.

Chaga svamp

chaga svampar adaptogener friska

Denna konstiga svampart kommer från de sibiriska skogarna och växer vanligtvis på björkträdens bark. Chaga har varit en traditionell medicin i denna region i tusentals år. Som en typisk adaptogen stärker svampen också immunsystemet genom att öka antalet vita blodkroppar.

Tulsi

Indiska basilika -tulsi -te -adaptogener

Denna adaptogena växt kallas också helig basilika. Det har en kraftfull detoxeffekt och annonseras ofta som ett antiaging -medel. Tulsi hjälper också till att lindra stress lättare genom att sänka kortisol i blodet.

Rosenrot

rosenrot hälsosam effekt adaptogener

Rhodiola Rosea har inte bara en stärkande och balanserad effekt på vår organism, det stärker också våra kognitiva förmågor avsevärt. Så du kan koncentrera dig längre och bli mer produktiv. Rosenrot anses också vara ett naturligt antidepressivt medel. Det har en mycket bra effekt på serotoninnivån, vilket har en positiv effekt på sinnet.

Taiga rot

taiga rot friska adaptogener

Taigaroten kallas ofta sibirisk ginseng eller djävulbuske. Anläggningen är en verklig källa till ren livsenergi. Det hjälper dig att ha mer uthållighet och högre prestanda. Samtidigt främjar denna adaptogen också återhämtningsfasen, vilket bromsar potentiell utmattning i förväg.

Vad ska du tänka på när du köper och tar?

För att inte kompromissa med din egen hälsa bör du alltid bara köpa från väl beprövade och certifierade ekologiska återförsäljare. Med produkter från kontrollerad ekologisk odling kan du för det mesta vara säker på att du får vad den säger på den. När du köper bör du också vara uppmärksam på om de förpackade adaptogenerna innehåller några tillsatser, till exempel hjälpmedel eller fyllmedel. För detta kan väsentligt försämra produkternas kvalitet och effekt.

Även om adaptogenerna vanligtvis är helt ofarliga och giftfria, kan de interagera med vissa receptbelagda läkemedel. Personer med vissa redan existerande tillstånd bör också söka råd från sin läkare innan de tar dem.

Adaptogener är de bästa allierade för hållbar hälsa

adaptogena örter från naturen mot stress

Du kan ta dessa själv i smoothies eller shakes

adaptogena smoothies -idéer

Adaptogena växter hjälper ofta till hälsosam viktminskning

adaptogener för viktminskning

Förbered dig en utsökt, lugnande gyllene mjölk med gurkmeja

kryddor och örter adaptogener friska

gyllene mjölk adaptogener mot stress

Lita på naturen och håll dig frisk!

växtbaserade läkemedel adaptogena effekter