Så snart våren börjar är parker och skogar täckta med inhemska örter. I allmänhet betraktas de konstigt nog som ogräs. Men många av dem innehåller hälsofrämjande vitaminer och mineraler. Idag skulle vi vilja lista några ätbara vilda örter och uppmärksamma läsaren på deras egenskaper. För det vore synd att många inhemska växter som är ätbara och växer precis utanför vår dörr blir obemärkta av oss. Ja, och vi förstör dem också som ogräs. Det är verkligen värt att kunna identifiera de vilda växterna i din egen region. De är helt kostnadsfria och genererar inget förpackningsavfall som annars är vanligt för vår mat. De vilda växterna växer fritt, smakar fantastiskt i många sallader eller te, och kan till och med ha många helande egenskaper.

Känner du till ätbara vilda örter? 

ätbar vild ört maskros växt

Identifiera och skörda ätbara vilda örter på våren

I dagens inlägg skulle vi vilja fokusera på ätbara vilda örter som växer i vår region och kan plockas redan på våren. Du kommer att känna igen några av växterna direkt. Ändå kommer du att bli förvånad över hur friska dessa örter är!

Även de första solstrålarna lockar friska och ätbara vilda örter ur jorden 

ätbara vilda örter i korgen vårrecept

Vi ser många av de ätliga vilda örter varje dag och uppfattar dem inte som ätbara, än mindre som friska

ätbara vilda örter maskrosväxt färsk

maskros

När det gäller ätbara vilda örter kan du knappt gå förbi maskros. Maskros är en ogräs som är utbredd över hela världen och kan skördas från mars till oktober på ängar, åkrar och betesmarker. De unga och färska bladen är en populär salladsdelikatess. Inom folkmedicin används växten mot leverproblem. Det kan också öka gallutsöndringen.

Vilda och ätbara örter kan ofta kännas igen av sina blad

ätbara vilda örter waldmeister

Vild vitlök

Hela örten kan användas medicinskt. Tack vare dess antibakteriella effekt används vild vitlök framgångsrikt vid mag- och tarmproblem. Dessutom kan läkemedelsväxten sänka blodtrycket och rena blodet. Ur kulinarisk synvinkel är vild vitlök en hit i många vårrecept. Men vår lista över ätbara vilda örter fortsätter.

På våren kan du samla ätbara vilda örter, som är användbara för mer än bara bladen

Skörda ätbara vilda örter vild vitlök

Många ätbara vilda örter från regionen kan bearbetas till läckra och hälsosamma rätter 

ätbara vilda örter vild vitlök pesto

Du kan torka örterna och dra nytta av deras hälsosamma egenskaper längre 

ätbara vilda örter

Nässla

En del känner nässlan som en spenatliknande växt, och det stämmer nog. Inte bara använder du plantans blad, du använder också blomknopparna och fröna. Växten har en liten diuretisk effekt, vilket har en uppfriskande effekt på njurarna och urinvägarna.

Få människor vet att det finns dubbelt för mycket järn i nässlor, till exempel än i spenat 

ätbara vilda örter nässlor recept

Nässelteet renar urinvägarna och stärker kroppen 

ätbara vilda örter nässelte

De unga och ömma spetsarna på nässlan kan ätas som gryta eller färska i en sallad 

Ätbara vilda örter nässla

tusensköna

Den känsliga tusenskönan är inte bara ätbar, den är också fördelaktig. Många vårsallader garneras med blommorna. Detta stimulerar ämnesomsättningen och blodbildningen, vilket är till hjälp för många renande vårkurer.

Tusenskönan förstärker vilken vårrätt som helst, men den smakar också utsökt 

ätbara vilda örter tusenskönor

Minst en gång på våren kan du njuta av en “blomstersallad” 

ätbar vild ört daisy sallad

Saueramfer

Färre och färre människor känner till denna mycket vanliga vårgröna växt. Folk brukade laga mycket med det. Blandad med yoghurt gör sorrel en uppfriskande grönsaksjuice. Allt kroppen behöver på våren finns i sorrel. Växten renar blodet och har en diuretisk effekt. Dessutom har den en vitaliserande effekt och stärker immunförsvaret.

Tyvärr glömmer vi alldeles för snabbt att friska och mycket typiska växter också växer i vår region 

ätbara vilda örter sorrelblad

De färska, gröna bladen är det bästa som kan hända oss efter de långa vintermånaderna 

ätbara vilda örter sorrelblad

Myskmadra

Mycket snart kan vi uppleva den fina doften av woodruff igen. Oavsett om det är ett gott vin eller en doftande efterrätt, bär woodruff naturandan som väcker liv till liv igen. Förutom sina förstklassiga kulinariska egenskaper har woodruff också helande egenskaper. Det används för att göra preparat som används för cirkulationsstörningar och venösa sjukdomar.

Den härligt doftande träruven uppmärksammar sig själv under vårens första månader

ätbara vilda örter waldmeister

Det frodiga gröna och den underbara doften skapar hos oss alla ett gott hopp för de kommande dagarna

ätbara vilda örter waldmeister nässla

Vattenkrasse

De små bladen är ett fantastiskt tillskott till såser, dips och pestos och växten är också fördelaktig. I likhet med de andra vårväxterna som vi presenterar idag har krasse en rengörande, avgiftande och diuretisk effekt. Så ät mer av det!

Det är dags att vi kommer ihåg många inhemska växter och använder dem för att förbereda lätta vårrätter 

ätbar vild ört vattenkrasse blad

ätbara vilda örter vattenkrasse

Bra Heinrich

Bra Heinrich ska inte torkas. Växten är endast effektiv när den är färsk. För att använda ingredienserna i växten kan du pressa ut en färsk juice. Effekten är lätt laxerande och lugnar inflammerade slemhinnor. Vid anemi rekommenderas konsumtionen av denna växt starkt. Om du lider av njursjukdom bör du begränsa din konsumtion av växten.

Ju mer färska och krispiga sallader vi äter, desto snabbare kommer våren för oss 

ätbara vilda örter bra heinrich

ätbara vilda örter bra heinrich ritning

Ätbar vild ört nässla titel

timjan

Timjan används framgångsrikt mot förkylningar och hosta. Växtens antiseptiska och antibakteriella egenskaper spelar in här. Folkmedicin använder också växten mot flatulens, urinblåsa och njursjukdomar.

Det är bra att alltid ha denna ört hemma 

ätbara vilda örter timjan blommar

ätbara vilda örter pensé

Fikus

Som en teinfusion (1 tsk, 250 ml vatten) används växten mot gynekologiska problem och för att balansera menstruationen. I många fall kan teet lindra obehaget i samband med klimakteriet.

Penséer och doftande fioler kan skapa ett konstverk av vilken maträtt som helst 

ätbara vilda örter pensé

Ätbara vilda örter nässelfioler

Portlak

En annan vår ört som har ordinerats blodrenande egenskaper. Mycket effektiv mot halsbränna, växten smakar bra med färska sallader. Purslane kan sänka febern och teet från det stimulerar matsmältningen och ämnesomsättningen. En bra huvudvärk.

Tyvärr glöms ännu en frisk ört bort 

ätbara vilda örter purslanblad

Purslane portulaca blad

Pepparrot

Pepparrotens nyrivna rötter smakar heta och anses vara ett naturligt antibiotikum. Växten är effektiv mot olika infektioner i luftvägarna och urinvägarna.

Ätbara vilda örter nässlor pepparrot

Listan är lång men inte uttömmande. Nu känner du några vilda växter på våren som är ätbara. I följande artikel kommer vi att lägga till lämpliga, lätta och säsongsbetonade recept. Detta kommer att ge dig en vårliknande smak och avgifta och återuppliva din kropp med läckra och lätta rätter efter vintern.

ätbara vilda örter vild vitlök