Tiderna där träväggbeklädnader endast förknippades med rustika inredningsstilar är sedan länge förbi. Numera kan du hitta ett stort urval av träpaneler både för väggar och för tak, inte bara för vardagsrummet och matsalen, utan också för alla fuktiga rum i dina egna fyra väggar. Så du kan alltid inreda ditt hem efter din egen smak och stil och samtidigt dra nytta av träets unika egenskaper. Eftersom trä är ett av de mest värdefulla naturmaterialen för att leva och möblera och det ger oss mer och mer mysighet och 100 procent boendekomfort.

Vad bör du tänka på när du väljer dina träpaneler?

Förutom din egen smak finns det några viktiga kriterier du bör tänka på när du köper rätt träpaneler för din väggbeklädnad. Vilken optisk effekt vill du uppnå? I vilket rum ska panelerna installeras? Vilka möbler har du där eller planerar du att köpa??

De så kallade väggpanelerna av trä kan i vissa fall också vara av massivt och till och med gammalt trä. Träarter som bok, ek, tall, gran och akacia är särskilt föredragna. Träbaserat material nummer 1 för väggbeklädnad förblir tydligt bärarmaterialet MDF (Micro Density Fiber). I de flesta fall är den högkvalitativa MDF-kärnan sedan belagd med en dekorativ film i ett träutseende efter eget val.

träpaneler mdf modern väggbeklädnad

Visuellt bör du vara tydlig i förväg vilka färger, former och texturer som passar dig bäst. Man bör alltid komma ihåg att ljusa träslag tenderar att få rummet att se större ut och mörka träslag får det att se lite mindre ut. Kornet spelar en viktig roll i träpaneler och även generellt i golv, tak och väggbeklädnad. Så om dina möbler i princip är gjorda av trä eller med träutseende, bör du matcha färgtonerna och säden själv väldigt exakt. Dekorer och färger som är för olika och kortfattade på ett ställe kan snabbt leda till visuell oro och störa komforten i rummet.

trä väggbeklädnad vardagsrum idéer

Extra tips: Undvik det visuella "Bastueffekt"! Täck inte under några omständigheter dina väggar och tak med träpaneler samtidigt, annars kommer rummet att se för trångt och täppt ut.

Varför ska du välja väggpaneler i trä??

Det finns ganska många anledningar till detta. Här skulle vi vilja lista de viktigaste av dem. Väggpaneler är i princip:

  • värme- och ljudisolerande
  • motståndskraftig och slitstark
  • antistatisk och lättskött
  • färg harmonisk
  • lämplig för fuktiga rum
  • lätt att montera

Med lämpliga ytterligare element, t.ex. B. paneländremsor, väggbeklädnaden är avrundad och individuellt utformad efter önskemål. För en lyckad montering av träpanelerna krävs naturligtvis rätt tillbehör – underkonstruktionspaneler, tång etc..

Sedan en tid tillbaka har den mycket enkla plug-in-montering av tunga och spår etablerat sig, ofta med det patenterade Fit-fix-Schnellmontagesystem® kombineras. Det betyder att inget står i vägen för ett modernt levande koncept med väggbeklädnad av trä eller med träutseende.

mörka väggpaneler trä mdf

Sist men inte minst är det läggning av träpanelerna för väggbeklädnaden. Varje läggningsvariant ger rummet en annan känsla. Till exempel, om panelerna läggs horisontellt, verkar rummet omedelbart mycket bredare. Vertikalt inriktade ger väggpanelernas skarvar mer visuell luftighet och höjd. Diagonal installation, å andra sidan, ger mer dynamik och variation i rummet. Så tänk noga i förväg var dina prioriteringar är och vilken potential dina bostadsutrymmen har.

Du kan naturligtvis både på plats och köp matchande väggpaneler online.

Erfarna leverantörer inom detta område har ofta ett varierat utbud som definitivt kommer att möta dina behov. Många dekorer, färger och texturer väntar på att upptäckas och väljas.

När du köper, leta alltid efter ett pålitligt miljömärke, t.ex. "Den blå ängeln" till exempel adekvat rådgivning och hög kvalitet med ett optimalt pris-prestanda-förhållande. Skydda naturen och din hälsa och skapa ett bekvämt rumsklimat för dig och din familj!

   väggbeklädnad mdf väggpaneler mörk