Ett byte av bostad är nästan alltid förknippat med mycket förväntan samt mycket stress och tid. Speciellt om den nya bostaden är långt borta, om det är en 3-4-rumslägenhet eller till och med ett helt hus. Du behöver definitivt en genomtänkt plan som innehåller alla viktiga steg och deras exakta ordning. Så här lyckas du flytt optimalt och så smidigt som möjligt. I raderna nedan hittar du några av de bästa rörliga tipsen och tricks som hjälper dig att ta hela processen mer avslappnad.

planera ett flytttips

Muckar ut och slänger

Börja planera och förbereda din flytt så tidigt som möjligt. Du kan börja reda ut dina tillhörigheter två till tre månader i förväg. Gå igenom alla rum och fundera noga över vilka föremål som fortfarande kommer att hitta sin plats i det nya hemmet och vilka du skulle vilja dela med dig av. Detta ger dig tillräckligt med tid att tjäna pengar, donera eller ge bort många av dem på olika säljplattformar. Kläder, böcker, leksaker, små möbler och dekorativa tillbehör bör gå igenom dina händer bit för bit och sorteras ut. Ju mer onödiga saker du blir av med innan du faktiskt flyttar, desto mindre behöver du bära med dig efteråt. Detta sparar dig inte bara tid och energi, utan också utrymme i transportören.

Slå in ordentligt och smart

Packa efter vikt. Detta är en av de viktigaste principerna i alla drag. Så du kan börja packa dina saker i förväg. En vecka före flyttdagen kan vara tillräckligt i de flesta fall. Börja med de saker du snart inte behöver först – böcker, dekorationer, kläder och skor från förra säsongen, disk och hushållsapparater som du sällan använder.

Organisera ditt drag ordentligt pack tips

Du kommer definitivt att behöva rätt behållare för alla dessa tillhörigheter. Så kallade flyttlådor passar bäst. Så det är lämpligt att inte använda konventionella kartonger och förpackningar, eftersom dessa inte har ett säkert grepp och sannolikt bara kommer att orsaka problem när du flyttar. Flyttlådor är dubbelväggiga och tål en vikt på upp till 40 kg utan problem. Du kan antingen köpa dem nya eller låna dem. Det finns till och med några som är gjorda speciellt för böcker eller maträtter.

I princip gäller följande vid packning:

  • Tunga föremål går in i lådorna först, lätta föremål följer.
  • Stapla böcker rygg mot rygg till halvvägs genom lådan.
  • Lägg inte mer än 20 kg i vikt per flyttlåda.
  • Linda in ömtåliga föremål med silkespapper, handdukar eller bubbelplast och använd det för att stoppa håligheterna i rörlådan.
  • Använd speciella klädlådor för känsliga klädesplagg.
  • Märk varje flyttlåda med utrymme och innehåll, både på locket och på sidan.
  • Ha tillräckligt med pakettejp och en tejprulle tillgänglig.

flyttlista

Extra tips: Transportera inte bara resväskan tom, fyll den med tunga föremål. Så du kan dra dem bekvämt på släta golv och slippa lyfta dem.

Endast en professionell förpackningstjänst kan göra det bättre och mer professionellt. Eller så anlitar du i allmänhet en proffs Flyttfirma med den kompletta organisationen av ditt drag för att spara ännu mer tid och nerver. Var noga med att få ett detaljerat priserbjudande i förväg. En gratis hemresa erbjuds ofta också av bra flyttfirma.

Planera din flytt professionellt med ett flyttföretag

Men om du vill flytta på egen hand bör du definitivt uppmärksamma följande aspekter.

Mät rätt

För att se till att alla möbler du vill ta med dig in i ditt nya hem faktiskt passar in bör du mäta det noggrant. I synnerhet trapphuset, dörr- och fönsterkarmarna och vid behov hissen. Annars riskerar du att allt går i stå på flyttdagen och att många av dina favoritartiklar helt enkelt inte kan flytta in i huset. Det är lika viktigt att rita planlösningen för den nya lägenheten själv eller att använda en färdig skiss och tänka noga över var och hur de gamla och nya möblerna kan placeras. Detta gör det mycket enklare att planera din flytt och ger dig tillräckligt med tid att tänka på att lagra några möbler som helt enkelt inte passar in i de nya fyra väggarna..

Lagligt avfallshantering

Trots lagring, skrymmande avfallsplan, försäljning och att ge bort, finns det fortfarande saker när du flyttar som inte passar in i soptunnan. Du bör dock aldrig bara låta dem ligga. I det här fallet är det en så kallad olaglig avfallshantering. Vad du istället borde göra är att köpa speciella extra sopsäckar från din lokala myndighet eller avfallshanteringskontor. En sådan säck kostar cirka 7 euro och innehåller cirka 70 liter. På detta sätt handlar du lagligt och du kan vara säker på att du inte behöver betala några extra avgifter.

Organisera transporter

Det finns också några saker att tänka på när det gäller att flytta hus. Framförallt behöver du rätt transportfordon, för med en liten bil eller till och med en skåpbil skulle det vara för krångligt och mödosamt att transportera allt till ditt nya hem. På så sätt måste du göra flera resor, vilket i onödan kostar mer tid och pengar. Ett lämpligt rörligt fordon kan också hyras relativt billigt online. Det är viktigt att du kan köra ett fordon upp till 3,5 ton med din nya EU -biljett. Dessutom vågar inte alla göra det. Se därför till att allt är rätt för dig i förväg.

organisera transportplanen

Nejparkeringen är också en viktig punkt, särskilt i städer, där parkeringsplatser ändå är efterfrågade. När du lastar och lossar transportören behöver du därför absolut en skylt utan stopp, som du kan sätta upp på önskad plats. Du bör få tillstånd av stadsförvaltningen i god tid för detta. Detta tar cirka tio dagar och själva skylten sätts vanligtvis upp tre dagar i förväg.

Hitta rörliga hjälpare

Sist men inte minst bör du också se till att det finns tillräckligt med flytthjälpare. Om ditt hushåll är ganska litet kan du kanske göra allt själv med bara din partner och två eller tre vänner eller släktingar. För mer komplexa drag är det alltid värt att hitta professionell hjälp, till exempel ett flyttföretag eller att leta efter billiga flytthjälpare varje timme. Studenter är också ett bra alternativ om du har en mindre rörlig budget.

Så när du flyttar, tänk på allt i förväg och planera smart och i god tid. Detta är det enda sättet att spara tid, energi och framför allt nerver.

Ha det roligt att flytta och önskar dig att flytta in!

planera och organisera flytttips