Har du kanske gått en Kundalini yogaklass? Då känner du till termen aquarian sadhana eller har du redan deltagit i det? Sadhana är en central del av utövandet av Kundalini Yoga som undervisas av Yogi Bhajan. I det följande belyser vi mer andlig yogaövning tidigt på morgonen. Stanna med det …

Akvarian Sadhana i Kundalini Yoga

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Practising Morning Saghana

Andlig yogaövning tidigt på morgonen

Akvarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana Sunrise

Vad är sadhana?

Låt oss först och främst tala om sadhana själv. Sadhana betyder daglig andlig övning. Varje form av meditation, yoga eller andlig aktivitet kan vara en form av sadhana. På sanskrit betyder sadhana bokstavligen att åstadkomma något. En uppgift sätts som ett mål och utförs i tjänsten för dyrkan av det gudomliga eller upphöjelse av anden. Så en morgonsadhana är en andlig övning som utövas under de första timmarna på morgonen.

För Kundalini-yogier utgör morgonsadhana ryggraden i hela träningen och hjälper till att öka Kundalini-energin och få självförtroende och personlig seger. Den viktigaste av alla morgon sadhana -metoder kallas aquarian sadhana, som praktiseras av Kundalini -yogier över hela världen.

Hälsa soluppgången

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana välkomnar solen

Vad är Aquarian Sadhana exakt?

Det är en serie andliga metoder som utförs ungefär två och en halv timme före soluppgången. Dessa gavs av Yogi Bhajan, mästaren i Kundalini Yoga. Morgon sadhana arbetar på karma -principen – det du ger får du tillbaka. Namnet Aquarian Sadhana har att göra med den nuvarande akvariumåldern, för i morse är sadhana avsett att vägleda mänskligheten genom den nuvarande åldern.

Övningen är uppdelad i fyra delar: förberedelse för sadhana, recitering av sikh -bönerna, Kundalini Yoga Kriya och sång av akvariummantran. Aquarian Sadhana kan göras individuellt, men det görs också ofta i grupp.

Yogi Bhajan

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana Tradition Yogi Bhajan

Förberedelse för Aquarian Sadhana

Förberedelserna för sadhana börjar tidigt på morgonen, cirka 3 timmar före soluppgången. Man tar en kall dusch först för att vakna och öka blodflödet. Detta gör det lättare att hålla fokus och vaken under den långa yoga- och meditationsträningen. Efter duschen klär sig yogier vanligtvis i vita bomullskläder och sveper huvudet i en turban. Detta bör öka storleken och styrkan på din aura och dra Kundalini -energin upp i ryggraden.

Om du deltar i en gemensam sadhana kommer du att ha en ledare. Sadhana anses inte vara en klass, så det finns mycket mindre diskussion, förklaring eller instruktion under sadhana än i en vanlig klass. Detta kan vara lite förvirrande för nybörjare. Det beror emellertid på att det anses vara ett heligt utrymme och energin är mycket känslig under denna timme på morgonen så det talas lite.

Morgon sadhana arbetar på karma -principen

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana Tradition

Japji

För att börja en akvarisk Sadhana, reciterar man först en sikh -bön som kallas Japji. Skrivet av Guru Nanak, sikhernas första guru, är Japji en dikt som bär upplysningens frekvens. Detta börjar vanligtvis klockan 03.45. Du kommer ofta att se Kundalini -yogier täcka deras huvuden även när de inte bär en turban. Det är ett tecken på respekt. Kundalini -yogier täcker också ryggraden med handdukar för att isolera dem och öka Kundalini -energin. I princip tar denna övning vanligtvis en halvtimme.

Aquarian sadhana börjar alltid med en japji -bön

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Aquarian Mantras

Kundalini Yoga Kriya

Japji -bönen följs av Kundalini Yoga Kriya. Detta består av yogaövningar som utförs i en specifik längd och ordning. Sadhana -ledaren väljer en kriya som alla gör tillsammans. Kriyas hjälper till att få igång cirkulationen, lindra spänningar, släppa känslomässiga blockeringar och stimulera organ, körtel och nervsystem. Dessutom fungerar de som förberedelse för följande meditation.

Vanligtvis är sadhana kriyas cirka 30 minuter långa. De kan inkludera asana, pranayama och andra dynamiska rörelser. I savasana finns en kort avkoppling, vanligtvis cirka fem minuter.

Sedan fortsätter Aquarian Sadhana med en serie mantra som tillsammans kallas Aquarian Mantras.

Kundalini Yoga Kriya är en specifik sekvens av yogaövningar

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Common Morning Saghana

Akvariummantran

Morgonsamtalet

Detta mantra är också känt som “Long Ek Ong Kaar”. Den upphöjer Kundalini genom att sjunga den i 7 minuter.

“Ek Ong Kaar Sat Naam Siri Waheguru”

Wah Yantee

Detta mantra öppnar intuitionen. Du sjunger den i 7 minuter.

“Waa yantee kar yantee, jag dut patee, aadak it waha, brahmaday trayshaa guroo, it wahay guroo.”

Mul mantra

Mul -mantrat förankrar dig i din andliga grund när det driver dig framåt till ditt öde. Du sjunger den i 7 minuter.

“Ek ong kaar, sat naam, karataa purakh, nirbho, nirvair

Akaal mooraat, ajoonee, saibhang, gur prasaad. Japp!

Aad so, jugaad so, Hai bhee so, Naanak hosee bhee so. “

Satt Siri Siri Akal

Detta mantra förklarar att vi är tidlösa, odödliga varelser. Det hjälper oss att övervinna girighet och smålighet och att utvecklas vidare. Du sjunger den också i 7 minuter.

“Sat siree siree akaal, siree akaal mahaa akaal, Mahaa akaal, sat naam, akaal moorat, wahay guroo.”

Vattenmantran upphöjer Kundalini -energi

Aquarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana Yoga Class

Rakhe Rakhan Har

Detta är ett mantra för skydd mot all negativitet. Den sjungs i 7 minuter.

“Rakhay rakhanhaar aap ubaariun

Gur kee pairee paa-eh kaaj savaariun

Hoaa aap dayaal manho na visaariun

Saadh janaa kai sung bhavjal taariun

Saakat nindak duschar khin maa-eh bidaariun

Tis saahib kee tayk naanak manai maa-eh

Jis simrat sukh ho-eh saglay dookh jaa-eh ”

Waheguru Wahejio

Detta är ett mantra av extas. Den sjöngs i en specifik asana som kallas Vir Asana i 22 minuter.

”Wha-hay guroo wha-hay guroo

wha-hay guroo wha-hay jeeo ”

Guru Ram Das

Detta mantra berömmer Guru Ram Das och fyller oss med läkning och ödmjukhet. Du sjunger den i 5 minuter.

“Guru Guru Wahe Guru, Guru Ram Das Guru”

Lång tid låt

Du kommer ofta att höra människor sjunga “Long Time Sun” -låten i slutet av denna övning för att markera slutet på morgonen sadhana.

Så detta är det traditionella slutet på en Kundalini Yoga -klass.

Akvariummantran sjöng av Jai-Jagdeesh

Gurdwara

Om du deltar i en akvarisk sadhana i en Kundalini Yoga -studio, en ashram eller ett sikh -familjehem, kommer du att uppleva något mer intressant. Ibland hålls en Gurdwara -gudstjänst efter sadhana, där en “Hukam” eller ett vägledande budskap från den heliga boken, känd som Siri Guru Granth Sahib, reciteras. Gurdwara är inte en del av själva Aquarian Sadhana.

Sadhana kan övas ensam i det fria

Akvarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana utomhus

Utövar Aquarian Sadhana

Aquarian Sadhana är en komplex andlig yogapraxis. Den innehåller många olika aspekter av Kundalini Yoga -traditionen och har en transformativ effekt. Att börja detta på egen hand kan dock vara lite skrämmande. Välj en yogastudio eller få någon att visa dig vägen. Du kommer definitivt att bli utmanad, men väl värd resan.

Shiva -staty i Indien

Akvarian Sadhana Kundalini Yoga Morning Saghana Shiva Staty