Med början på den nya trädgårdssäsongen är det inte bara nödvändigt att förbereda gräsmattor och sängar, plantera blommor och rengöra dammen, utan också för att få trädgårdsmöblerna att passa för sommaren. Och även om moderna utemöbler är ganska hållbara och motståndskraftiga mot vind och väder, lönar sig alltid rätt vård. Beroende på textur och yta behöver trädgårdsmöbler olika rengörings- och andra underhållsåtgärder. I de följande raderna kommer vi att berätta vad som är viktigt och vad du bör vara uppmärksam på när det gäller trä, metall och plast.

Behåll trädgårdsmöblerna ordentligt och förbered dem inför sommaren

Förbered trädgårdsmöbler för sommaren

Trädgårdsmöbler

Oavsett om det är en bänk, matbord, stolar eller en hel trädgårdsset, bör utemöbler i trä vara väl förberedda inför den kommande säsongen varje år och oljas regelbundet. I princip är trädgårdsmöbler alltid gjorda av träslag som är ganska väderbeständiga och trotsar fukt, värme och direkt UV-strålning.

Den vanligaste av dessa är teak, eukalyptus, cederträ och svart gräshoppa. Det är lämpligt att rengöra trädgårdsmöblerna med en lut av naturlig tvål redan på våren efter att ha tagit ut trädgårdsmöblerna. Använd en bomullstrasa, mjuk borste eller en svamp. Mikrofiberdukar är däremot inte lämpliga.

Överdriv inte med att tvätta dina utemöbler i trä!

Rengöring av trädgårdsmöbler som förbereder trämöbler för sommaren

Om trämöblerna är för smutsiga kan du kanske använda trädgårdsslangen eller en högtryckstvätt. Applicera dock den andra från ett avstånd av minst 50 cm. Efter fullständig sköljning och rengöring bör du torka träytan fint med en mjuk trasa. Med tiden utvecklar trädgårdsmöbler i trä också en silvergrå patina, som i de flesta fall ser ganska oattraktiv ut. För att bli av med detta kan du slipa ytan med fint sandpapper (100 till 120 korn). Trädammet kan sedan avlägsnas optimalt med hjälp av en dammsugare och en fuktig trasa.

Sedan oljas trämöblerna. Vårdoljor är i princip antingen färglösa eller pigmenterade (färgade). Transparenta oljor ger dock inget skydd mot UV -strålar jämfört med färgade. När du har bestämt dig för rätt olja, applicera den på den rena, torra träytan med en mjuk bomullstrasa eller en borste. Det är bäst att låta möblerna torka ut på en skuggig plats i några timmar och sedan polera träet så att skyddet blir ännu bättre.

Allt beror på rätt vård!

Oljning och underhåll av trädgårdsmöbler förbereder sig för sommaren

Trädgårdsmöbler av metall

Rengöring och skötsel av utemöbler i metall är mycket enklare, eftersom de också är mycket mer robusta och ofta har en ganska hållbar beläggning. Trädgårdsmöbler i metall är gjorda av aluminium, stål samt gjut- och smidesjärn. Som regel har de flesta en så kallad pulverlackering och detta är mycket lätt att rengöra. Det är svårt för smuts att fästa vid dem. Innan den nya utomhussäsongen, kontrollera om beläggningen på dina trädgårdsmöbler i metall är intakt. I vilket fall som helst bör du ta upp sprickor och skador med en reparationsfärg så att de vackra bitarna inte rostar. Rostade områden däremot ska slipas ner och grundas.

När du rengör dina trädgårdsmöbler av metall, särskilt om de är gjorda av aluminium, använd inte borstar och slipmedel som är för grova. Annars riskerar du att repa beläggningen och orsaka rost och ytterligare kontaminering.

Extra tips: Auto vax gör metallmöbler ganska bra. Applicera detta på metallytan med en mjuk trasa efter rengöring. Du kan också behandla gångjärnen med en silikonspray för att göra dem ännu mer hållbara.

Utemöbler av gjutet aluminium har varit väldigt trendiga den senaste tiden

Ta hand om trädgårdsmöbler i gjutet aluminium ordentligt

Trädgårdsmöbler i plast

Detta material är ett av de billigaste och lättaste att ta hand om. Det är därför det ofta är att föredra när man köper utemöbler. Den robusta polyrotting ingår. Plast tål i allmänhet regn och fukt ganska bra, men direkt solljus och frost har en dålig effekt på materialet. Om möblerna lämnas i solen för länge kommer de att blekna eller gulna med tiden. Å andra sidan kan för låga temperaturer orsaka sprickor i materialet, vilket sedan leder till större kontaminering och skörhet.

Regelbunden rengöring rekommenderas i allmänhet starkt för plastmöbler. Dessa kan bäst rengöras med ljummet vatten och mjuk diskmedel. Med mycket smutsiga möbler kommer en trädgårdsslang och högtryckstvätt till undsättning. Förutom speciella plastrengöringsmedel från specialhandlare kan du också hjälpa dig själv med några väl beprövade huskurer. Tandkräm, ättika och citron, liksom tvättpulver, är de mest populära av dessa. Du kan tillsätta ättika eller citron direkt till rengöringsvattnet. Tandkräm och tvättpulver appliceras på den smutsiga ytan med en mikrofiberduk och sköljs bort efter en kort exponeringstid. Du kan också använda bakpulver på samma sätt som uteplatsmöbler i vit plast.

Extra tips: Slutligen skulle det vara optimalt att impregnera möblerna med en bilpoleringsspray för interiörer. Detta gör att vattnet lättare rullar av och smutspartiklar inte lätt fastnar på det.

Polyrattan är en av de populära plasterna för trädgårdsmöbler

Förbered trädgårdsmöbler i rotting för sommaren

Oavsett materialet som dina trädgårdsmöbler är gjorda, förtjänar allt det rätta. Efter trädgårdssäsongen på hösten är det bättre att förvara möblerna i källaren, i trädgården eller på vinden. Behandla dem kärleksfullt och njut av sommaren i trädgården, på terrassen eller på balkongen.

Se till att dina trädgårdsmöbler är ordentligt impregnerade!

Impregnerar trädgårdsmöbler Korrekt vård av trämöbler

De kommer att tacka dig för det

Förbered trädgårdsmöbler för sommarträdgårdsdesign

Förbered trädgårdsmöbler för sommarens trädgårdsgunga

Förbered trädgårdsmöbler i trä för sommaren

Förbered trädgårdsmöbler för sommaren Poly rottingmöbler

Pigmenterade vårdoljor skyddar träet mot UV -strålning

Förbered trädgårdsmöbler för sommaroljemöbler

Att ta hand om trädgårdsmöbler av teak på rätt sätt

Sköta om och måla trädgårdsmöbler av trä

Oljiga trädgårdsmöbler att förbereda inför sommaren

   För en ännu mer professionell behandling av träet kan du använda speciella grånande enheter

förbereda trädgårdsmöbler i trä för sommartipsen

trämöbler förbereder trädgårdsmöbler för sommaren

Att ta hand om trädgårdsmöbler i massivt trä ordentligt

Och sommaren kan komma!

Ta hand om trädgårdsmöbler i teak ordentligt