En thujahäck som en vintergrön trädgårdsgräns är definitivt en av klassikerna. Dessa robusta barrträd erbjuder inte bara perfekt integritet, de trotsar också starkare vindar utan problem. De är lätta att ta hand om och har lång livslängd och kallas inte livets träd för ingenting. I de följande raderna får du veta mer om thuja -häckväxten, vad du bör tänka på när du tar hand om din häck och hur du beskär den korrekt.

Thujahäcken – den långvariga favoriten bland de vintergröna häckarna

thuja häck upprätthåller integritetsskydd

Thuja – livets vintergröna träd

Livets träd, som vi kallar thuja i detta land, tillhör cypressfamiljen och är en frostbeständig, vintergrön barrträd. Den finns främst i Östasien och Nordamerika samt i Europa och kan planteras både som en häck och som en enda växt. Även om det finns sex typer av Thuja, är Thuja picata och Thuja occidentalis särskilt föredragna i Tyskland.

När det gäller en långvarig, vintergrön Thuja-häck rekommenderas i första hand sorterna “Brabant” och “Smaragd”. Båda är extremt lätta att ta hand om, starka och erbjuder en ogenomskinlig sekretessskärm. Livets träd i Brabant växer mycket snabbare jämfört med smaragden. Båda klipper en fin figur i trädgården och glädjer ögat med sitt frodiga grönt.

När de gnuggas luktar thujas färska skott mycket behagligt av apelsin och gran

thuja häck evergrain häckväxter

Plantera och underhålla thujahäck

Om du bestämmer dig för en livsstängshäck, bör du överväga några saker trots robustheten och livslängden hos dessa vintergröna växter. Först och främst bör du titta närmare på platsen där häcken ska vara. Detta bör vara soligt eller delvis skuggat, men under inga omständigheter ska det vara helt i skuggan. Om så är fallet skulle det vara bättre att välja en annan häckväxt. Lammiga, humusrika jordar, som har god vattengenomsläpplighet och innehåller kalk, är den perfekta grunden för en thujahäck. Men du kan också förbättra dessa förhållanden senare med kompost, torv eller ett speciellt gödningsmedel. Det är också mycket viktigt att inte låta golvet torka länge. Thuja tål inte långa perioder av torka. Men vattentätning är lika svårt för henne. I båda fallen kan det bildas bruna eller till och med skalliga fläckar i häcken. För övrigt kan detta också hända om växterna attackeras av bladgruvarbetare eller drabbas av en kraftig svampattack.

Vinterkylan däremot påverkar knappast livets träd

thuja häck tips trädgård design

Som regel planteras livets unga träd för häcken på ett avstånd av 35-40 cm. Varje gräv ska vara dubbelt så stor som rotklumpen. Innan du planterar är det lämpligt att vattna träden en kort stund i en stor behållare full av vatten. På detta sätt försörjs de till en början med tillräcklig fukt och kan vänja sig vid jorden snabbare. Efter att häcken redan har planterats helt bör du också vattna plantorna mycket och, om så önskas, klippa dem direkt med den elektriska häcksaxen. Detta är faktiskt en viktig del av vården av en thujahäck.

I början bör du vara mer försiktig och bara skära ner lite

thuja häck sekretess skärm vindskydd trädgård design

Klipp thujahäcken korrekt

Även om livets träd är ganska beskärande, bör du ha följande tips i åtanke:

  • Använd endast vassa, rena blad för häcksaxen, vilket garanterar ytterligare skydd mot bakterier;
  • Molniga dagar är idealiska för skärning, så färska snitt lider inte i den brinnande solen;
  • Thuja ska inte vara våt eller fuktig vid beskärning;
  • den optimala skärtiden är på våren innan de nya skotten;
  • Håll utkik efter fågelbon innan beskärning och observera de lagstadgade blockeringstiderna;
  • föredra den trapetsformade utformningen av thujahäcken för att säkerställa optimala ljusförhållanden för växterna;
  • Grenar som har dött eller har mögel bör tas bort helt;
  • skär aldrig in i det gamla, lummiga träet i thujan, eftersom det inte växer ut fler skott;
  • Thuja tål inte stark beskärning så bra och fula, skalliga fläckar bildas;
  • Under de två första åren efter plantering klippte du bara av de skotten som har vuxit för länge.

Beroende på typen av thuja blir häcken smalare eller bredare

thuja häckvariant smaragd

Vad mer finns att tänka på

Det är viktigt att veta att alla delar av thuja -växten är giftiga. Så om du är känslig är det bättre att använda handskar vid beskärning för att undvika rodnad och klåda på huden. Se också till att boskap eller husdjur inte matar livets träd och håller tillsyn särskilt med små barn. Kassera därför alla skott i god tid efter skärning. Vid intag av thuja kan symtom på förgiftning såsom mag -tarmkramper, andfåddhet eller kräkningar uppstå. Kontakta sådana akutläkare snabbt i sådana fall eller om du har misstankar.

Annars ska du knappast oroa dig för livets stora vintergröna träd. En thujahäck är ett av de bästa och enklaste besluten för en perfekt sekretessskärm i din egen trädgård.

Lycka till med att plantera och ta hand om det!

gröna skott av thujahäck

Det finns också korta sorter som ser sfäriska ut

runda buskar av thujahäck

Sådana livsträd kan användas kreativt i trädgårdsdesign

Behåll låg thujahäck

Och vad sägs om en vågig thujahäck?

Klipp thujahäcken elegant  sekretess skärm thuja häck brabant thuja häck vintergröna växter trädgård design

thuja häckar unga växter

thuja häck skalliga fläckar

Behåll thuja häck

Behåll thujahäcken ordentligt

thuja hedge sekretessskärm  thuja häck tips