För många är det som kärlek vid första ögonkastet. När du ser en Dipladenia i blom kommer du oundvikligen att bli kär i den tropiska skönheten. De känsliga, trattformade blommorna i rosa, violett, rött, gult eller vitt avger en himmelsk doft och skämmer bort sinnena. Det är underbart att ha dessa permanentblomstrare på din egen balkong eller terrass och njuta av dem varje dag. Förresten, att ta hand om och älska dem är inte så svårt. Även mindre erfarna hobby trädgårdsmästare och även nybörjare kan enkelt ta hand om dem ordentligt. Läs mer om det nedan.

En riktig fest för ögonen från tropikerna 

mandevilla balkongväxtvårdstips

Behåll Dipladenia på balkongen eller terrassen

Den exotiska blommorprakten kallas fortfarande den trattformade blomman eller Mandevilla, efter namnet på den brittiska diplomaten Henry John Mandeville. Detta sägs ha fört Dipladenia från Sydamerika till Europa för första gången på 1800 -talet.

Växten börjar inte riktigt få fotfäste på våra breddgrader och är nu en av de mest populära behållar- och balkongväxterna. Vissa sorter är till och med lämpliga som krukväxt. Dipladenia tillhör hundgiftfamiljen (Apocynaceae). Detta innebär också att dessa är något giftiga i alla delar av växten. De innehåller en mjölksaft som gör växten oätlig.

Det är bättre att hålla husdjur och små barn borta från växten!

dipladenia blommor

Mandevilla -växter är i princip klätterväxter och kan i vissa fall vara upp till 6 meter långa. De som vi kan köpa här är sorter från vilda arter som Mandevilla sanderi. Alla har mörkgröna, glansiga och saftiga blad som kan vara väldigt lite håriga. Liksom de flesta tropiska växter gillar Dipladenia det också varmt och är inte härdig. Den chilenska jasminvarianterna (Mandevilla laxa), som tål temperaturer ner till -5 ° C under en kort tid, är ett undantag.

Den perfekta platsen för en Dipladenia är solig, varm och skyddad från vinden. Balkonger och terrasser i söder eller väster är därför idealiska. Den brinnande middagssolen kan dock bli lite för mycket. Växterna gillar måttlig vattning och kan inte drabbas av vattentäppning. En högkvalitativ krukväxtjord som är lite sur anses vara mycket lämplig. Se till att det finns tillräckligt med dränering, till exempel med expanderad betong, småsten eller keramiska skärvor på blomlådans botten. Under blomperioden från maj till september bör du också gödsla varannan vecka med lämpligt flytande gödningsmedel.

När dipladenia mår bra tackar de dig med en rik blommvisning 

mandevilla dipladenia balkonganläggning

Hitta rätt sortiment av Mandevilla

De många sorterna av dipladenia som odlas skiljer sig åt när det gäller tillväxtform, höjd, blomfärger och ibland även när det gäller vård. Vissa är bättre för balkonglådan och andra är mer lämpliga för den hängande korgen. Det finns också några som kan ordnas som en klätterväxt på ett högre klättringshjälpmedel eller till och med användas som en sekretessskärm. Beroende på dina egna preferenser och förutsättningar kan du välja rätt sorter för dig i en välsorterad blomsterbutik eller, ännu bättre, trädgårdscenter. Låt experterna råda dig i detalj när du köper. Här är våra tre favoriter bland Mandevilla -plantorna:

“Sundaville Red” – japansk hybridras

Behållare växt mandevilla dipladenia på balkongen

Mandevilla “Opale Fuchsia Flammé” – förtrollar med sitt mjuka rosa

dipladenia vård tips balkong

Mandevilla Diamantina “Jade White” – oskyldigt vitt med en delikat doft

dipladenia mandevilla boliviensis vita blommor

Kan Dipladenia planteras i trädgården??

I detta land sjunker vintertemperaturerna nästan överallt under -5 ° C och tål inte ens av den delvis hårda Mandevilla laxa -sorten. Därför är det bäst att plantera dipladenia endast i blomkrukor eller planteringar. Du kan sedan underhålla dessa mycket lättare och ordna om dem efter behov. Det gör också övervintringen väldigt lätt. Naturligtvis, om du äger en finca eller ett fritidshus i ett södra land, kan du beundra de vackra blommorna i Mandevilla nästan året runt.

Experimentera med olika sorter 

balkong växter dipladenia mandevilla tips

Vilka växter kan kombineras med Dipladenia?

De bästa partnerna för mandevillorna är de växter som har liknande vårdbehov. Du kan till exempel plantera pelargoner med de exotiska växterna mycket framgångsrikt. Men verbenas, prydnads salvia och kryddnejlika är också några av de bästa följeslagare för dipladenia. Vissa gräs och gröna växter gör också en bra kombination med blomdrottningen från Sydamerika. Purslane och sedges är några av de vanligaste av dessa. Naturligtvis kan du också prova det tillsammans med andra.

En kombination av växter ser fantastisk ut, särskilt i den hängande korgen

hängkorg mandevilla dipladenia

Hur kan du övervintra Mandevilla?

Du bör ta Dipladenia till vinterkvarteren före den första frosten eller ännu bättre i mitten / slutet av september. Ljusa, ouppvärmda rum eller en vinterträdgård är lämpliga för detta. De perfekta temperaturerna för övervintring är mellan 5 ° C och 15 ° C. Under denna tid är växterna i paus och bör endast vattnas sällan. Befruktningen avbryts helt. Då och då bör du ventilera och säkerställa tillräcklig luftfuktighet.

Efter ett lyckat vinteruppehåll utvecklar mandevillorna vanligtvis en ännu rikligare blomning

Behåll vackra mandevilla

Dipladenia skadedjur och sjukdomar

I princip, om den vårdas ordentligt, är växten ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur. Men om vårdförhållandena inte är rätt ett tag kan bladlöss eller den irriterande vitflugan attackera dina Mandevilla -växter i maj / juni. Ibland angrips mjölkfiskar eller spindelmider fortfarande på Dipladenias löv, särskilt under vintern när det är för mörkt eller luftcirkulationen inte fungerar som den ska. Om du vill klara dig utan de kemiska insekticiderna kan du köra bort de oinbjudna gästerna med naturliga medel som nässelgödsel eller en mild tvålösning. En kraftig beskärning tidigt på våren bör lösa problemet lika radikalt. Du kan hitta ännu fler tips i detta avseende i vår artikel: “Bekämpa bladlöss naturligt”.

Med kärleksfull omsorg ser Mandevilla -plantorna alltid otroligt vackra ut

dipladenia på balkongen vård

Välj de perfekta följeslagare för din dipladenia!

madevilla skördetröska

Ge det exotiska med mycket sol på sommaren 

Behåll dipladenia mandevilla ordentligt

Du kan bygga ett lämpligt klätterhjälp själv av bambustänger

klättringshjälp dipladenia mandevilla

Gör om plantorna omedelbart efter köpet om de är i små blomkrukor 

sundaville sort dipladenia anläggning

Dipladenien blir helt enkelt färgglada blickfång överallt 

Behåll mandevilla på terrassen