Pelargonerna är bland de mest populära trädgårds- och balkongväxterna bland tyskarna. Ur botanisk synvinkel kallas dessa vackra och långblommande blommor för pelargonium, men folk föredrar att kalla dem pelargoner (pelargon, pelargonium). De tillhör den stora kranbärsfamiljen och imponerar med mångfalden av deras blomfärger och former. De är ofta att föredra som en färgstark dekoration för uteplatser, balkonger och andra utomhusutrymmen eftersom deras naturliga nåd är tilltalande för ögonen. Dessutom har de underbara blommorna en viktig pluspunkt – de blommar från maj, utvecklar sin fulla prakt på sommaren och glädjer oss med sina blommor fram till den första frosten på senhösten. Och det är inte allt: pelargonerna är extremt lätta att ta hand om, så att alla hobbyträdgårdsmästare och blomsterälskare kan odla dem. Så att du också kan beundra den naturliga charmen hos dessa trädgårdsskönheter i flera månader, skulle vi vilja presentera dig de viktigaste skötseltipsen för dina pelargoner i ett nötskal.

Pelargoner pryder balkongen och trädgården hela sommaren

Pelargoner i blomkrukan för heminredning

Rätt läge, den perfekta behållaren och rätt jord

Om du har bestämt dig för att ta hand om pelargoner hemma rekommenderar vi att du väljer unga växter i blomsterbutiken. Det är bäst att plantera dem på inköpsdagen, eftersom blommorna är ljuskänsliga. Men välj först en lämplig plats för dem – det ska vara soligt och väl skyddat från vinden.

Pelargonerna tål mycket sol, men för stark vind kan bryta sina skott, blommor eller löv. De perfekta behållarna för dessa blommor är balkonglådor, krukor och stora badkar som absolut har ett vattendräneringshål. Jorden måste vara genomsläpplig och välventilerad, eftersom pelargonerna inte gillar vattendragning. I specialaffärer hittar du färdiggödslad krukväxtjord för pelargoner, vilket vore bäst. Vid plantering måste du följa tumregeln och lämna ett utrymme på cirka 20-30 cm mellan de enskilda blommorna. Pelargonerna växer snabbt och buskiga och behöver detta utrymme för att utvecklas väl.

Hos oss används pelargonerna endast i krukväxt efter ishelgon – i mitten av maj

trädgårdsväxter pelargoner odlingstips för vård

Vattning och befruktning – pelargonvårdens alfa och omega

Pelargonerna behöver generellt mycket vatten. Regeln säger att du måste vattna dina blommor regelbundet, men undvik eventuell vattentäppning. Vatten till och med två gånger om dagen på varma sommardagar – på morgonen och på kvällen. Det rekommenderas att du vattnar bara lite oftare. Använd inte kallt vatten, det är inte bra för blommorna.

Pelargonerna behöver regelbunden vattning för sin goda tillväxt och härliga blomning

pelargoner färska dekorationsidéer för trädgården på sommaren

Pelargonier anses vara “stora konsumenter”, vilket innebär att de tar bort många näringsämnen från krukväxterna. Av denna anledning måste du befrukta dem regelbundet, till exempel en gång i veckan under blomningsfasen. Som redan sagt kan du fortfarande använda redan befruktad jord för plantering och välja ett långsiktigt gödningsmedel. Hur som helst lyfts dina växter väl.

Pelargonerna anses vara lättskötta balkongblommor, men de behöver regelbunden vattning och befruktning

pelargoner i planteringen gör en utmärkt balkongdekoration

Viloläge, minska och multiplicera – vad ska du veta om det?

Pelargonierna kommer ursprungligen från Sydafrika och används för att värma klimat. Men med rätt vård kan de överleva den frysande tyska vintern bra. Först måste du ta bort torra löv och vissna blommor, klippa alla skott tillbaka till 10 cm och ta dem till en ljus vinterplats. Där bör temperaturen ligga mellan 5 och 10 grader C hela vintern. Spraya blommorna med vatten då och då för att förhindra att de torkar ut. De får bara gå ut en varm vårdag. Först måste du lossa och minska rotklumpen och sedan plantera om den. Hur man har sina egna pelargoner! Annars kan dessa blommor enkelt förökas genom sticklingar. Du kan läsa mer om detta i följande video:

 Pelargonium kan övervintra bra på en ljus plats

pelargoner i rött pryder utsidan

Om du är en av de passionerade blomsterfläktarna kan du hitta mer hos oss intressanta trädgårdsdesignidéer och hitta inspiration för vård av andra trädgårdsblommor. Klicka här och låt dig bli förvånad!

trädgårdsväxter pelargon i blomkrukans tips för vintern

trädgårdsväxter pelargoner som en underbar trädgårdsdekoration kreativa trädgårdsidéer med paletter

trädgårdsväxter dekorationer med pelargon

trädgårdsväxter den vackra pelargonen i olika färger

trädgårdsväxter för att dekorera lägenheten

pelargoner som hängande blommor fängslar ögat

trädgårdsväxter som dekorerar idéer för bakgården växer pelargon

pelargoner för fönsterbrädans dekoration

pelargoner vackra dekorationsidéer för entrén