När näsduksträd blommar, visar de en spektakulär uppvisning.Täckduksträdet, även känt som duvträdet, är ett sällsynt och utsökt träd med en stor historia. Läs vidare för att lära känna detta unika träd bättre.

Näsduksträd – Känner du till detta unika träd?

Näsduk trädduva Davidia involucrata trädgårdsträd

Näsduk trädduva Davidia involucrata historia och omsorg

Näsduksträd – ett fantastiskt blommande träd från Kina

Näsduksträdet kommer säkert att bli ett blickfång i din trädgård. Detta lövträd är täckt med röda blommor på våren, inramade av stora vita takblad.

Duvoträdet är ett vackert blickfång i varje trädgård

Näsduk trädduva Davidia involucrata blommande prakt

Botaniskt namn

Näsduksträdet är den enda arten i släktet och är känd som Davidia involucrata. Det finns två olika sorter: D. involucrata var. Vilmoriniana och D. involucrata var. Involucrata. Namnet Davidia går tillbaka till en fransk missionär vid namn fader Armand David.

Botaniker tilldelar detta släkte antingen till familjen Nyssaceae (Tupelo), Cornaceae (dogwood) eller Davidaceae.

Davidia involucrata är det botaniska namnet på näsduketrädet

Näsduk trädduva Davidia involucrata botaniskt namn

Duvonträdet blommar i maj och juni

Näsduk trädduva Davidia involucrata Kina

Storlek och form

Näsduksträdet är 8 till 15 meter högt och 7 till 12 meter brett. Den bildar en pyramidal krona som blir bredare och mer rundad. Liksom många dogwoods är de små blommorna omgivna av stora, pråliga krämiga vita skivor. När det gäller Davidia involucrata ser dessa ut som duvvingar eller näsdukar.

Så här ser trädets iögonfallande krämiga vita takblad ut

Näsduk trädduva Davidia involucrata blommor

Näsduk trädduva Davidia involucrata skivor vita

Blad, blommor och frukter

Två skivor av olika storlek kan ses runt varje blomma. Det här är faktiskt löv. Den största av de två är cirka 20 centimeter lång, den mindre brukar bara vara hälften av storleken. Blomningsperioden börjar i maj och varar i cirka tre veckor till en månad. Blommorna själva har en smaklös, hagtornliknande lukt som är distinkt men inte alls överväldigande.

Frukterna på näsduksträdet är två till tre centimeter i diameter. De är stenfrukter med en grön hy.

Så här ser blomman ut i detalj

Näsduk trädduva Davidia involucrata blomning

Trädets löv är gröna på våren och sommaren 

Näsduk trädduva Davidia involucrata lövverk

Stenfrukter med ett grönt skal

Näsduk trädduva Davidia involucrata frukter

klimat

Näsduketrädet är tillräckligt härdig, men det föredrar en varm, skyddad plats i full sol eller halvskugga. Marken ska vara något sur till alkalisk, helst lerig, permeabel och inte för torr. Duvträdet reagerar dock känsligt på vattentäppning och markkomprimering. Det är bäst att välja en plats på din gård som har bra dränering.

Duvoträdet kan dock också trivas i din trädgård 

Näsduk trädduva Davidia involucrata trädgårdsträd

Förökning och beskärning

Förökning kan göras genom frögroning eller genom att ta bort sticklingar av lövträ. Trädet kommer att blomma mer om det har kommit från en skärning.

Detta träd behöver vanligtvis inte beskärning annat än allmänt underhåll, vilket innebär att alla döda, sjuka eller skadade grenar tas bort.

Det finns vanligtvis inga skadedjur eller sjukdomsproblem med detta träd.

Njut av naturens sanna skönhet 

Näsduk trädduva i blom, Davidia involucrata

Näsduksträd – en spännande historia

Davidia involucrata kommer från Kina och är uppkallad efter den första västerlänningen som beskriver näsduketrädet, en fransk munk vid namn Père Armand David, som arbetade länge i Kina. Han gav också sitt namn till fjärilbusken Buddleia davidii. Fader David upptäckte ett enda näsdukträd 1869 men kunde inte skicka något frö till Europa.

Näsduksträdet har faktiskt en intressant historia

Näsduk trädduva träd Davidia involucrata historia

Den andra västerlänningen som upptäckte ett näsduksträd i Kina var den irländska läkaren och botanisten Augustine Henry 1888. Henry skickade inte heller några frön till Europa, men hans beskrivning gav en av tidens mest framgångsrika plantskolodlare, en engelsman vid namn Sir Henry Veitch, allvarlig lust för växter.

Père Armand David var den första som upptäckte och beskrev näsduksträdet

Näsduk trädduva Davidia involucrata egenskaper

År 1899 skickade Veitch den unga E.H. Wilson till Kina för att föra näsduketrädet till Europa. Den 23-årige blivande plantforskaren hade aldrig rest utomlands, men han tog sig an uppdraget. Tack vare en karta gjord av Augustine Henry gick Wilson 1500 mil för att hitta samma träd. Men det ensamma trädet hade fällts. Avskräckt men inte besegrad gick Wilson vidare och hittade så småningom fler träd. 1901 tog han med hundratals frön tillbaka till Veitch. Men berömmelsen att vara den första att skaffa det eftertraktade trädet tillhör honom inte.

Näsduk trädduva Davidia involucrata

Lite visste Veitch och Wilson att fyra år tidigare hade en fransk missionär i Kina vid namn Père Paul Guillaume Farges skickat 37 frön av Davidia tillbaka till Frankrike. Ett av träden grodde i Maurice de Vilmorins arboretum 1899. Det blommade 1906. Och det var först 1911 som Veitch -träden började blomma.

Och så kan vi förundras över det vackert blommande näsduketrädet i Europa.

Fest för ögonen!

Näsduk trädduva träd vita takblad