När näsduksträd blommar, visar de en spektakulär uppvisning.Täckduksträdet, även känt som duvträdet, är ett sällsynt och utsökt träd med en stor historia. Läs vidare för att lära känna detta unika träd bättre.
Näsduksträd – Känner du till detta unika träd?
Näsduksträd – ett fantastiskt blommande träd från Kina
Näsduksträdet kommer säkert att bli ett blickfång i din trädgård. Detta lövträd är täckt med röda blommor på våren, inramade av stora vita takblad.
Duvoträdet är ett vackert blickfång i varje trädgård
Botaniskt namn
Näsduksträdet är den enda arten i släktet och är känd som Davidia involucrata. Det finns två olika sorter: D. involucrata var. Vilmoriniana och D. involucrata var. Involucrata. Namnet Davidia går tillbaka till en fransk missionär vid namn fader Armand David.
Botaniker tilldelar detta släkte antingen till familjen Nyssaceae (Tupelo), Cornaceae (dogwood) eller Davidaceae.
Davidia involucrata är det botaniska namnet på näsduketrädet
Duvonträdet blommar i maj och juni
Storlek och form
Näsduksträdet är 8 till 15 meter högt och 7 till 12 meter brett. Den bildar en pyramidal krona som blir bredare och mer rundad. Liksom många dogwoods är de små blommorna omgivna av stora, pråliga krämiga vita skivor. När det gäller Davidia involucrata ser dessa ut som duvvingar eller näsdukar.
Så här ser trädets iögonfallande krämiga vita takblad ut
Blad, blommor och frukter
Två skivor av olika storlek kan ses runt varje blomma. Det här är faktiskt löv. Den största av de två är cirka 20 centimeter lång, den mindre brukar bara vara hälften av storleken. Blomningsperioden börjar i maj och varar i cirka tre veckor till en månad. Blommorna själva har en smaklös, hagtornliknande lukt som är distinkt men inte alls överväldigande.
Frukterna på näsduksträdet är två till tre centimeter i diameter. De är stenfrukter med en grön hy.
Så här ser blomman ut i detalj
Trädets löv är gröna på våren och sommaren
Stenfrukter med ett grönt skal
klimat
Näsduketrädet är tillräckligt härdig, men det föredrar en varm, skyddad plats i full sol eller halvskugga. Marken ska vara något sur till alkalisk, helst lerig, permeabel och inte för torr. Duvträdet reagerar dock känsligt på vattentäppning och markkomprimering. Det är bäst att välja en plats på din gård som har bra dränering.
Duvoträdet kan dock också trivas i din trädgård
Förökning och beskärning
Förökning kan göras genom frögroning eller genom att ta bort sticklingar av lövträ. Trädet kommer att blomma mer om det har kommit från en skärning.
Detta träd behöver vanligtvis inte beskärning annat än allmänt underhåll, vilket innebär att alla döda, sjuka eller skadade grenar tas bort.
Det finns vanligtvis inga skadedjur eller sjukdomsproblem med detta träd.
Njut av naturens sanna skönhet
Näsduksträd – en spännande historia
Davidia involucrata kommer från Kina och är uppkallad efter den första västerlänningen som beskriver näsduketrädet, en fransk munk vid namn Père Armand David, som arbetade länge i Kina. Han gav också sitt namn till fjärilbusken Buddleia davidii. Fader David upptäckte ett enda näsdukträd 1869 men kunde inte skicka något frö till Europa.
Näsduksträdet har faktiskt en intressant historia
Den andra västerlänningen som upptäckte ett näsduksträd i Kina var den irländska läkaren och botanisten Augustine Henry 1888. Henry skickade inte heller några frön till Europa, men hans beskrivning gav en av tidens mest framgångsrika plantskolodlare, en engelsman vid namn Sir Henry Veitch, allvarlig lust för växter.
Père Armand David var den första som upptäckte och beskrev näsduksträdet
År 1899 skickade Veitch den unga E.H. Wilson till Kina för att föra näsduketrädet till Europa. Den 23-årige blivande plantforskaren hade aldrig rest utomlands, men han tog sig an uppdraget. Tack vare en karta gjord av Augustine Henry gick Wilson 1500 mil för att hitta samma träd. Men det ensamma trädet hade fällts. Avskräckt men inte besegrad gick Wilson vidare och hittade så småningom fler träd. 1901 tog han med hundratals frön tillbaka till Veitch. Men berömmelsen att vara den första att skaffa det eftertraktade trädet tillhör honom inte.
Lite visste Veitch och Wilson att fyra år tidigare hade en fransk missionär i Kina vid namn Père Paul Guillaume Farges skickat 37 frön av Davidia tillbaka till Frankrike. Ett av träden grodde i Maurice de Vilmorins arboretum 1899. Det blommade 1906. Och det var först 1911 som Veitch -träden började blomma.
Och så kan vi förundras över det vackert blommande näsduketrädet i Europa.
Fest för ögonen!