En verklig borrningsinvasion har pågått i Tyskland och i hela södra och centrala Europa under en tid. Det äventyrar en av de äldsta odlade växterna i hushållsodling – buxbom. Buskarna, som är så populära bland många passionerade trädgårdsmästare, ersätts skoningslöst av fjärilarna och larverna från buxbomölen (Cydalima perspectalis) förstörda. I de flesta fall händer detta på knappt två veckor. Det aggressiva skadedjuret kom till Europa från Asien för drygt tio år sedan, förmodligen med diskoteksträdet från Kina. På grund av klimatförändringarna skapas ibland de vanliga två, men fyra nya generationerna av boxträdmalar här på sommaren. En snabb spridning som många yrkespersoner beskriver som en allvarlig katastrof. Förutom gynnsamma klimatförhållanden och frodig grönska har insekterna knappast några naturliga rovdjur här. Du känner att du är i ett land med mjölk och honung. Ändå bör du inte omedelbart tillgripa kemiska bekämpningsmedel. Naturläkemedlen och metoderna nedan är tillgängliga för dig om du vill kontrollera lådträdsmalen.

Att bekämpa lådträdsfjärden kan också göras med naturliga medel

boxwood moth fight moth

Samla ägg och larver

Precis som med andra skadedjurs larver är den mekaniska insamlingsmetoden också till hjälp här. På så sätt minimeras antalet ägg och larver och en total avskrivning förhindras eller åtminstone skjuts upp. Du bör därför regelbundet söka igenom dina växter noggrant och bli av med lådträdfjärilarna så mycket som möjligt.

De insamlade larverna och äggen kastas sedan antingen i vattnet eller bränns. Under inga omständigheter ska du kasta dem på komposten eller på marken.

Larverna kan bli upp till 5 cm långa

Boxwood moth slåss larv med huskurer

Alger lime pulver

Klipp först av buxbuskarna. Många av äggen och larverna tas bort på detta sätt. Du bör genast sopa upp de skurna delarna av växten och bränna dem. Ta sedan algkalken och fördela pulvret jämnt över buxbom. Alkalk är inte bara ett perfekt skyddande medel när man bekämpar lådträdet, utan hjälper också mot svampsjukdomar och fungerar samtidigt som ett gödningsmedel för växterna. Det är bäst att använda denna metod minst tre gånger om året så att din buxbom är bättre rustad mot skadedjur.

Neem olja driver ut lådträdsfjärilen

Neemoljeemulsionen (1 matsked nieemolja i 1 liter vatten) är ett effektivt, organiskt bekämpningsmedel som säljs i ekologiska trädgårdsbutiker som en naturlig växtvårdsprodukt. Detta botemedel har en mycket karakteristisk lukt som framgångsrikt driver bort lådträdsmalen. Nattfjärilarna går inte längre till buxbuskarna för att lägga sina ägg. Dessutom bekämpar neemoljan direkt larverna genom att förstöra deras känsliga endokrina system och få dem att dö.

Blad och frukter av neem -trädet

Boxwood malar slåss med neem buljong

För att optimalt använda neemolja -emulsionen bör du först skära ned buxbom, som liknar algkalken. Spraya sedan generöst hela anläggningen med emulsionen, inte bara uppifrån, utan även inifrån och nedifrån. På så sätt har skadedjuren ännu mindre chans att komma till bladen. Upprepa proceduren med jämna mellanrum, särskilt om det har regnat.

Extra tips: Beskärningen kan också göras från maj och juni. Glöm bara inte att bränna de skurna bladen och kvistarna.

Neem olja kan också användas mot Colorado skalbaggar

boxwood -malar bekämpar skydd mot potatisbaggar med neemolja

Foliemetoden

Det är en mycket enkel metod att rensa dina bollbuskar eller mindre bokträdväxter från lådträdsfjärden. För att göra detta bör du linda dem så tätt som möjligt med folie eller svarta sopsäckar och låta dem stå i den brinnande solen i cirka två timmar. Ta sedan en kall dusch med trädgårdsslangen. Som ett resultat drabbas larver och malar av en chock och faller av eller dör till och med ut. Extra beskärning tar bort ännu mer av det och hjälper dina växter att återhämta sig från lammträdsmölsangreppet.

Extra tips: Du kan också använda en högtryckstvätt för att tvätta disken.

Feromonfällor

Dessa är speciella plastbehållare som är fyllda med sexuella hormoner och lockar till sig manliga fjärilar. När de väl har ramlat in kan dessa inte längre fly och befrukta honorna. Detta minimerar antalet inlagda ägg på ett ekologiskt sätt. Några av de bästa feromonfällorna för buxbomölar inkluderar Solabiol från SBM Life Science eller Neudomon från Neudorf.

Överlista den manliga buxbomoten

Trädmalar slåss med en feromonfälla

Extra tips: Det ekologiska spraypulvret Xentari är också ett helt miljövänligt medel när det gäller att bekämpa lådträdsmalen. Den är baserad på ett bakteriellt protein som dödar larverna på ett naturligt, hållbart sätt. Detta är inte bara optimalt effektivt mot dessa skadedjur, utan också mot frostmaskar och vitkålfjäril. Samtidigt är Xentari helt ofarligt för bin och andra nyttiga insekter.

Så, om du vill bekämpa buxbommölen, ta inte till kemikalieklubben direkt, utan försök med alla möjliga naturliga medel först. Ha tålamod och ge inte upp! Detta är det enda sättet för dina buxbuskar att ha en chans mot denna aggressiva borrinvasion.

Kraftigt angripna boxbuskar ser ut så här

boxwood malar bekämpa angripna växter

Bekämpa buxbomfjärden med naturliga medel

Lådorna av lådträdsmot anses vara en riktig frossare

boxwood moth slåss larv

Du lämnar bakom dig en trist boxwood -öken

Boxwood malar bekämpar naturliga huskurer

Med rätt medel och metoder kan du dock spara dem

boxwood malar bekämpa huskurer och tips