Det är inte för ingenting som rosen bär det vackra smeknamnet – kungar av blommor, för det är en av de mest magnifika prydnadsväxter som pryder trädgården hela sommaren. Oavsett om det är en buske, buske, i en säng eller i en kruka, de flesta typer av rosor utstrålar en lockande doft som får oss att drömma om de vackraste sakerna i livet och som skämmer bort sinnena. Rosorna erbjuder oss nästan obegränsade designmöjligheter, att skapa riktiga öar med blommande blommor i vår egen trädgård eller att njuta av riktiga blickfång utanför. Naturligtvis är drottningen av blommor, med sin stora variation av sorter, ett oändligt ämne där många aspekter av rosuppfödning kan hanteras. I två artiklar i rad vill vi föra dig närmare rosornas värld och lyfta slöjan för rosvårdens hemligheter lite. Du kan övertyga dig själv om att de flesta sorterna av dessa naturliga skönheter är lätta att ta hand om, men har en enorm dekorativ potential.

Vi har redan frågat om rosors ursprung och symbolik i en annan artikel, idag kommer vi att titta närmare på olika typer av rosor och deras vård. Om du är en riktig rosälskare har du kommit till rätt ställe. För här finns mycket intressant information om Blommans drottning ……

 Rosen anses vara den vackraste prydnadsväxten i trädgården

rosor charmig dekoration av trädgårdsstaketet

Du har förmodligen redan läst att många rosesorter har fötts upp, korsats, skötts i din egen trädgård och i parker i över 2000 år, och allt detta görs om och om igen i syfte att göra dessa trädgårdsskönheter ännu mer perfekta och graciösa . Idag kan alla rosälskare beundra praktens över 30 000 rosesorter och välja bland dem olika blommafärger och aromer, tillväxtformer och mönster för sin egen trädgård.

Det finns hybrider som lämnar oss ordlösa med sin prakt och doft, de visar en extraordinär mängd färger, där paletten sträcker sig från vitt till rosa och mörkrött till svart. Du kan lära dig mer om att klassificera rosor efter färg här läsa.

Klättringssorterna är lika populära som marktäcket, de som dekorerar trädgårdsväggen och de som dekorerar rosen spaljéer. Vi inbjuder dig att fördjupa dig i rosornas värld och samla mer information om dessa unika prydnadsväxter i trädgården. I det följande vill vi presentera tre viktiga och utbredda grupper av rosor beroende på deras utseende, nämligen säng-, klättrings- och buskrosor. Vi ger dig också användbara tips för deras vård, så att du kan njuta av de olika färgerna och doften av rosorna i ditt utomhusområde i månader. Nämligen från slutet av maj till senhösten …..

 Rosen är drottningen i rabatten

rosor buske rosor drottningen av blommor som en dekoration på gården

Blommor och deras vård

Detta är en ganska modern rosengrupp som är särskilt populär bland amatörträdgårdsmästare. Sängrosorna växer buskiga, de är ungefär knähöga och dekorerar små trädgårdar, men också stora parker lika framgångsrikt. De överraskar med sina olika färger, här kan du hitta sorter från vitt till blodrött. De har också en mängd olika blomformer – ofta kan man se väldigt olika blommor, till exempel stora och små, sfäriska och platta, dubbla och enkla. Du kan få mer intressant information i närmaste blomsterbutik eller från din blomsterhandlare, här vill vi bara nämna några typiska sorter av sängrosor. Denna lista innehåller “Lions Rose”, “Tequila 2003”, “Neon” och “Rotilia”, “Yellow Meilove”, “Innocencia”, men också de värmebeständiga klassikerna “Friesia” och Bonica82 “. De regntäta sorterna “Red Leonardo de Vinci”, “Rosenfee” och “Goldelse” bör också nämnas. Sorterna “Marie Curie”, “Margaret Merril” och “Friesia” avger en behaglig doft.

Vårdtips för sängrosorna:

– Blommorrosor föredrar soliga platser, några sorter kan också trivas bra i halvskugga.

– Det valda stället ska vara luftigt, men i inget fall dragande.

– Marken måste vara rik på näringsämnen, väldränerad och medellång.

– Sängrosorna måste klippas varje år, helst på våren. Vissa sorter blommar väldigt intensivt på sommaren, dessa måste då också klippas.

– Ta alltid bort eller klipp av döda skott.

 Den årliga beskärningen av rosorna är absolut nödvändig för deras tillväxt och blomning

rosor Marie Curie i orange

Klätterrosor

Som namnet antyder är en trä- eller metallram ett absolut måste för att klätterrosorna ska växa ordentligt. Denna grupp av rosor kan också klättra på väggar eller trädgårdsstaket där det finns klätterhjälpmedel. Även om klätterrosorna skiljer sig mycket åt i färg, blomningsrytm och tillväxtform, kan man lugnt säga – de är perfekta för grönare staket, pergolor, arbors och hela husväggar. Under de senaste åren har det så kallade hybridteet blivit mycket populärt eftersom det växer mycket rikligt och snabbt. De typiska, oftare blommande sorterna av klätterrosor är “Compassion” och Bienvenue “, medan de en gång blommande sorterna inkluderar” Bobby James “,” Wedding Day “och” Paul Noel “. De välkända sorterna Liana Rose, Rambler Metanoia, Rambler Indigoletta och andra bör också nämnas. Deras blommor är färgade i vitt, gult, orange, rött och till och med blått, vilket faktiskt är en sällsynthet.

Skötseltips för klätterrosorna:

– Du föredrar ljusa och soliga platser;

– Klätterrosorna måste vattnas regelbundet under de tre första åren. Gödsel räcker en gång på sommaren;

– Gamla och uttorkade skott klipps, döda blommor tas bort;

– Särskilt den nedre delen av klätterrosorna måste skyddas mot frost och temperaturer som är för låga på vintern. Använd lite fiberduk eller gamla blad för detta ändamål

 Rosensorterna är varierande

rosklätterrosor på bakgården

Buskrosor

Om du inte har tid att ta hand om rosor, men ändå vill beundra dessa magnifika prydnadsväxter i din egen trädgård, kan vi rekommendera buskrosorna. Dessa är särskilt kraftfulla rosesorter som blir minst 1,50 m höga. Vissa sorter kan nå en höjd av 3 till 3,5 m. Buskrosorna kommer att glädja dig hela sommaren till sen höst med sina magnifika blommor och en stark doft. De är frosthärdiga och robusta. Dessa sorter trivs på en ljus, solig plats och kräver regelbunden beskärning, helst på våren. Detta stimulerar deras tillväxt. De klassiska sorterna av buskrosor är: Lichtkönigin Lucia, Johannes Rau, Tascaria, Julia Renaissance och Certinia.

 Buskrosorna är alltid ett riktigt blickfång i trädgården

rosor Bonica i ljusrosa

Vårdtips för buskrosorna:

– Välj en solig och luftig plats för buskrosorna.

– Plantera aldrig dessa sorter under träd, eftersom buskrosorna kräver mycket solljus och värme.

– Plantera dessa buskrosor i grupper om tre eller 0,70 m från varandra.

– Förse rosorna väl med vatten och gödningsmedel.

– Skydda prydnadsväxterna från skadedjur och sjukdomar.

– Rosbeskärningen på våren är ett måste här igen.

– Buskrosorna kan också beskäras för att uppnå bättre tillväxtformer. Men detta är inte obligatoriskt.

Vårt extra tips: När du köper rossticklingar, se till att den typ av ros du vill inte är mottaglig för sjukdom eller att den redan är skadad. Annars önskar vi dig mycket roligt med rosvård och oförglömliga stunder ute i din trädgård full av rosdoft!

rosor som dekoration av husets fasad

rosor designar trädgården med rosor

rosvarianter buskrosor i trädgården i mjuka färger

steg drottningen av blommor vacker dekoration

ros sorter och vård rosor skärning

Rose ros sorter klättring rosor i trädgården

rosor klätterros förskönar trädgården