Föreställ dig följande situation: Du har investerat en hel del tid och ansträngning i din trädgård. En dag går du utanför och märker dock att skadedjur hotar att förstöra din växt i flera veckor. Nu ska du vara försiktig! Å ena sidan vill du inte skada dina växter, men å andra sidan vill du också bli av med skadedjur effektivt. De flesta skadedjur, som mjöldagg, bladlöss eller sniglar, kan göras ofarliga med mycket enkla medel. Så det behöver inte alltid vara den kemiska klubben. Vi har samlat några tips för dig om hur du kan få ett slut på skadedjur i din trädgård.

unsplash irene davila

Gör utan kemi

I grund och botten är det viktigt att du undviker kemikalier i din trädgård hemma. Eftersom detta inte bara skadar skadedjur, utan de medel som används kan också attackera människor. Användning av kemi kan förstöra mer än du tror. Slarvig användning av detta kan till exempel leda till att bin eller grodorna dör. Grundvattnet kan också vara förorenat eller till och med förgiftat. Så försök att klara dig utan kemikalier om möjligt. I bästa fall kommer det inte att finnas några skadedjur angrepp i första hand, förutsatt att dina växter är det har ett starkt immunförsvar.

Bekämpa bladlöss med tvål och kaffe

Den naturliga Bladlöss fiende är nyckelpigan. Tyvärr är de söta små insekterna inte alltid där när de behövs. Det finns dock andra sätt att bekämpa bladlöss om de angriper dina prydnadsväxter eller nyttiga växter.

Blanda helt enkelt en matsked mjuk tvål med en liter vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya den på de drabbade områdena. Om det inte hjälper kan du helt enkelt blanda ett starkt kaffe med en droppe diskmedel och spraya det på det infekterade lövverket istället. På nolltid borde du bli av med bladlössen på detta sätt.

miryam-leon-HkbjO-OlG4w-unsplash

Sågspån håller sniglar borta

Det är mycket lätt att vidta åtgärder mot sniglar. Du behöver inte ens använda brutala medel som salt. Om du märker att dina växter regelbundet besöks av sniglar, strö helt enkelt sågspån runt växten. Med detta bygger du en barriär som de slemmiga djuren inte kan övervinna.

Du måste dock förnya barriären regelbundet, till exempel efter hård vind eller regn. Sågspånen fungerar bara mot bråkmakare när de är torra.

Kokosens kraft

Mer exakt handlar det mest om kokosolja. Detta kan hjälpa mot fästingar i trädgården. Först och främst skyddar det inte dina växter, men dig själv när du är upptagen med trädgårdsarbete. Du kan få kokosolja i alla större stormarknader. Med detta gnider du helt enkelt dina fria områden på kroppen och fästingarna har ingen chans. En trevlig bieffekt: kokosoljan vårdar din hud samtidigt. Du kan också använda eteriska oljor för att bekämpa fästingar. Du applicerar detta på din hud också. De intensiva ångorna har en avskräckande effekt på de små parasiterna.

tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash

Vaselin och citron

Myror kan vara riktigt irriterande, särskilt i blomkrukor eller blomlådor. Du bör dock inte se myror som skadedjur eftersom de bidrar en stor del till vårt ekosystem. De sprider frön, äter växter och odlar svamp. Så under inga omständigheter ska du förstöra dem.

Lyckligtvis finns det effektiva metoder; till exempel kan gnugga utsidan av dina blomkrukor med vaselin hålla myrorna borta. Citronskivor på krukväxterna har också en avskräckande effekt på djuren.

unsplash prins patel

Det är allt i mjölken

Mjöldagg är en svamp som kan påverka dina växter. Vanligtvis, om du har en angrepp, måste du skära bort de drabbade bladen för att förhindra att det sprider sig. När du har tagit bort bladen bör du definitivt behandla med mjölk efteråt. För att göra detta, blanda cirka 125 ml mjölk med 825 ml vatten och fyll den i en sprayflaska. Om du sprayar växten med den regelbundet, kommer mjöldagg inte längre att ha en chans. På detta sätt kan du också vidta förebyggande åtgärder mot svampparasiten.

Vegetabilisk olja och skalinsekter

I likhet med bladlöss kan skalinsekter också äta upp dina växter på ett fult sätt. Om du märker att dina växter är angripna kan kommersiell vegetabilisk olja hjälpa till att driva bort skadedjur igen. Solros eller rapsolja är idealiska. Droppa lite på en mjuk trasa och applicera den på de infekterade bladen. Du bör bli av med skalinsekterna på nolltid.

severin-candrian-qtgTwEiZz-I-unsplash

Fåglar skrämmer iväg med dålig musik

De största skadedjur som kan hota växterna i din trädgård är fåglar. Men du kan enkelt hantera dem med musik. Detta handlar dock inte om ljudförstärkning. Snarare kan du hänga upp gamla CD -skivor som har tjänat sin tid på strängar för att blända djuren med ljusreflektionerna från de reflekterande ytorna.

Med dessa tips bör du få din trädgård skadedjurfri på det mest naturliga sättet. Tänk också på att du definitivt bör avstå från att använda kemikalier, även vid större skadedjur. Gör något bra för dina växter och dig själv.

   timo-vijn-PE3BN5bjAkI-unsplash

Bild 1: unsplash.com, © Irene Dávila

Bild 2: unsplash.com, © Miryam León

Bild 3:  unsplash.com, © Tijana Drndarski

Bild 4: unsplash.com, © Prins Patel

Bild 5: unsplash.com, © Severin Candrian 

Bild 6: unsplash.com, © Timo Vijn