Den eviga blomman är en av de mest färgstarka och lättskötta sommarblommorna som ser underbara ut även när de är torra. Det finns över 600 olika arter över hela världen som trivs bäst i varma och torra områden. Idag är vi främst bekymrade över den heta trädgården (Helichrysum bracteatum), som kommer från Australien och som också känner sig väldigt bekväm i detta land i högbäddar, trädgårdar och på balkonger. I de följande raderna kan du läsa mer om planterings- och vårdförhållanden samt om rätt sätt att torka odödligheten.

Halmblommans färgämne förtrollar både på sommaren och på vintern

röd blomma halmblomma

Plats och jord

Den eviga blomman tillhör familjen tusensköna (Asteraceae) stora familj och presenterar förtrollande, rika blommor i många färger från vitt till gult och orange till rött och mörklila. Hon är en riktig soldyrkare och tål inte låga temperaturer. Ljusa, varma fläckar på balkongen eller i trädgården är den perfekta platsen för eviga blommor.

Om du planterar dessa blommor bredvid andra i sängen, bör du placera dem på ytterkanten så att de får så mer ljus som möjligt.

Rätt krukväxter behöver inte vara särskilt näringsrik, utan snarare rik på humus. Eviga blommor gillar inte vattendragning. För detta bör du säkerställa tillräcklig dränering både i sängen och i planteringen. I det första fallet hjälper det att lägga till sand i underlaget, och i det andra kan du lägga några krukskärmar i botten av hinken eller blomkrukan.

Eviga blommor älskar solen och värmen

vita blommor halmblomma

Sådd och vård

Även om halmblomman är en av de enklaste och mest krävande av alla att ta hand om, finns det några saker du bör tänka på när du tar hand om den. En av de viktigaste sakerna är att skydda växterna mot frost. I princip får du göra detta framför Ice Saints transportera inte utomhus. Endast från mitten av maj och framåt är eviga blommor säkra ute. Å andra sidan kan du börja dra fram mycket tidigare i huset eller i växthuset. Du bör bara täcka fröna med lite krukväxtjord och vattna dem måttligt. Om möjligt, behåll en groningstemperatur på 18 grader Celsius. Om du inte har tid eller lust att föredra halmblomman kan du också få plantor eller unga växter från blomsterbutiken och plantera dem i sängen efter den sista frosten på våren.

Se till att fröna är av god kvalitet

halmfrö

Vattna blommorna ganska måttligt. Undvik vattenloggning, men låt den under inga omständigheter torka ut. Vid gödsling får du inte överdriva det och befrukta dina eviga blommor lätt med organisk kompost eller gödningsmedel högst var tredje månad. När du såar de eviga blommorna är det lämpligt att plantera dem på cirka 30 cm avstånd så att de kan utvecklas optimalt.

Unga växter som du kan plantera direkt i sängen

halmblomma sådd helichrysum

Vissa barkbädden hjälper till att behålla fukt runt blommorna längre

halmblomma rosa blommor i blomkruka

Torka halmblomman

Som redan nämnts kan halmen blommans färg glädjas hemma, inte bara på sommaren utan också under den kalla årstiden. Det är inte för ingenting som dessa blommor kan ses i de flesta torkarrangemang och framför allt som torkade blommor i dina egna fyra väggar. Detta innebär att såväl atmosfäriska bordsdekorationer som alla dörr- eller väggdekorationer kan trollas fram mycket enkelt och effektivt.

Allroundmaskin i fräscha färger

apelsinblommor halmblomma

Extra tips:

Det är bäst att klippa blommorna när de fortfarande är halvknoppade. Du kommer att bli förvånad över att dessa öppnas under torkningsprocessen som med en osynlig hand. Blommorna får sina vackra färger och håller också länge. Väl ventilerade, svala rum är bäst för torkning. Häng snittblommorna individuellt eller i tunnare buketter upp och ner och lämna dem inte i direkt solljus.

Gör dörrkransar av torkade blommor

tinker höstdekoration halmblommakrans

Frisk eller torr lyckades halmblomman helt enkelt infektera oss igen och igen med sin glädje och livskraft och skapa en gladare atmosfär i trädgården, på balkongen eller i vardagsrummet. Nu är exakt rätt tid att börja odla din trädgård eviga blommor och sedan transplantera dem utomhus i maj.

Återupptäck den magnifika eviga blomman varje år!

eviga helichrysum röda blommor

Eviga blommor är också några av de mest populära bi-vänliga växterna

bi vänliga blommor halmblomma

De passar alla typer av blomsterdekorationer

dekoration med blommor halmblomma

Samt för eleganta och rustika buketter

mörklila blommor halmblombukett

halmblomma vacker bukett

Helt enkelt ren blomkraft!

olika sorter av helichrysum halmblomma

halmblomma vita blommor

halmblomma vackra blommor

lila blommor evig blomma

halmblomma gula blommor