De bästa årstiderna för att bygga upphöjda sängar är vår eller höst. Vi står nu på tröskeln till sommaren. Ämnet är fortfarande relevant. Du kan faktiskt avsluta en höjd säng nu. Om du vill spendera mycket tid ute kan någon manuell aktivitet vara bra för dig. Se bara till att rätt tid för odling inte kommer förrän det blir lite svalare.

Den moderna trädgårdsdesignen kännetecknas av en allt mer hemtrevlig karaktär. Struktur, intressanta planlösningar, uppdelning av de olika zonerna är alla typiska egenskaper. Höjesängarna kan uppfylla dessa designfunktioner utöver deras huvudsakliga funktion att göra trädgårdsarbete enklare och mer effektivt.

Materialet är mycket viktigt ur ett designperspektiv såväl som av praktiska skäl. Följande handlar om vad som bör beaktas när vi själva bygger en upphöjd säng i sten. Detta material är mycket populärt och har många estetiska och praktiska fördelar.

Hemmagjorda högbäddar har en mängd olika former

upphöjd säng oval

Se till att du har en bra bas när du bygger en höjd säng själv

Av alla de olika alternativen är en stenhöjdsäng en av de mest stabila. Det kan också byggas över en avsevärd höjd. I motsats till andra varianter, till exempel de av trä eller plast, kan det hålla längre. Om du bygger en stabil upphöjd säng själv kan den tjäna dig i många år framöver.

Resten av dem måste vanligtvis bytas ut senast efter 2-3 år.

Basen ska vara gjord av betong och under behöver du en vattentät grund. Det senare kan skapas av krossad grus eller lava. Detta så kallade dräneringsskikt måste ligga mer än 70 eller 80 cm under marken. Det beror på på vilket djup den fuktiga jorden börjar. Dräneringslagret ska vara cirka 30-40 cm tjockt. Basen i sig bör vara ungefär samma höjd. För komprimering av det nedre lagret föredrar du att använda en vibrerande platta. Det är också viktigt att basen sticker ut cirka 5 cm från väggen ovan på alla sidor.

Upphöjda stenbäddar i olika höjder kan se bra ut i trädgården

stenhöjd säng

Rätt tillvägagångssätt för att bygga

Att bygga en upphöjd säng av sten är inte alltför komplicerat. Det finns dock några kritiska punkter som du bör vara särskilt uppmärksam på. Vi nämnde den första av dessa, nämligen kompressionen under basen. Du får ingalunda utelämna dessa. Ditt mål är att inte släppa in något vatten. Det kommer att leda till instabilitet och glidning av strukturen efter frysning på vintern. Naturligtvis har detta både praktiska och estetiska nackdelar.

Nästa kritiska punkt är att lägga den första raden. Detta bör läggas rakt med hjälp av speciella mätinstrument. Eventuella ojämlikheter vid denna tidpunkt kan inte rättas till med resten av strukturen.

Se också till att murbruk torkar mycket bra efter det första lagret. Först då ska du gå vidare till att rada upp nästa stenar. För att svetsa ihop dessa kan du använda vanligt byggmateriallim och inte vanligt murbruk. Du kanske kan be om ett mer lämpligt alternativ vid köpet.

Ett viktigt ögonblick när du bygger den upphöjda sängen av sten är den synliga kanten. För att göra detta måste du bearbeta stenarna med ett gips eller ett så kallat skrapjärn.

Stenbäddar i form av en spiral är också mycket vanliga

upphöjd säng i spiralsten

De olika möjligheterna med formerna

Stenhöjda sängar erbjuder många olika alternativ när det gäller stil och form. De kan vara ovala, fyrkantiga, långa rektangulära. Trappformade konstruktioner är också vanliga. Höjda sängar används ofta multifunktionellt på grund av de olika möjligheterna. Dessa konstruktioner fungerar också som förvarings- eller sittplatser. De tar rollen som dekorativa accenter och sekretessskärmar.

Basen är utan tvekan den viktigaste delen av ett sådant DIY -projekt

bassten upphöjd säng

Olika alternativ när det gäller stil

Ur designmässig synvinkel kan stenarna verka neutrala, moderna, minimalistiska, men också lantliga, grova eller industriella, beroende på deras färg och form. Tegelstenarna har en helt annan karaktär än naturstenen. Höjda sängar av sten är i allmänhet en klassiker och därför ser trädgårdsdesignen alltid exklusiv och snygg ut.

Stenar i olika färger kan utgöra strukturen i en upphöjd säng

tegel upphöjd säng

Specialfunktionerna jämfört med andra material

Om du vill bygga en upphöjd stenbädd själv måste du räkna med en jämförelsevis större insats. Att arbeta exakt och följa alla viktiga steg är avgörande. Du måste räkna ut detaljerna väl så att konstruktionen är visuellt tilltalande och stabil. De stora fördelarna jämfört med andra konstruktioner är den miljövänliga karaktären och den långa uthålligheten. Stenhöjda sängar kan hålla mycket längre innan de renoveras eller byts ut mot andra.

Kolla in en bra handledning om hur du skapar ramstrukturerna för upphöjda stenbäddar i videon nedan!

Här är bra bygginstruktioner för att bygga en höjd säng:

Den första raden är avgörande för designen

Skapa en upphöjd säng

En upphöjd stenbädd kan också försköna fasaden

upphöjd sängsten framför fasaden

Du kan välja olika geometriska former för dina stenhöjda sängar

intressanta figurer stenhöjd säng

Långa rektangulära upphöjda sängar är vanligtvis de mest praktiska

lång rektangulär upphöjd säng

Den stenhöjda sängen kan vara en intressant accent i trädgården

ovala former upphöjd säng

En stor rad upphöjda sängar med naturstenar

sten upphöjd säng grönsaker bakgård

Stenens form kan också få den upphöjda sängen att se väldigt intressant ut

sten upphöjd säng låg

Trappkonstruktioner är också mycket populära bland stenhöjda sängar

sten upphöjd säng steg konstruktion