Det behöver inte alltid vara den klippta, gröna häcken. Många gillar inte heller metall och trä som trädgårdsstaket. I sådana fall är en blommande häck av buskar ett naturligt och hållbart alternativ. Du kan välja bland många blommande växter som förvandlar trädgården till ett riktigt blickfång och samtidigt skyddar din integritet från nyfikna ögon. Så idag har vi några bra tips redo för dig om vad du bör tänka på när du lägger ut och sköter dina blommande häckväxter. Nedan finns också 7 av våra favoriter genom tiderna när det gäller blommande växter för häcken.

Välj fler blommor i trädgården med en blommande häck!

blommande häck

Skapa en blommande häck i din egen trädgård

Blommande häckar är inte bara vackra, i de flesta fall utstrålar de en himmelsk doft i luften. Detta lockar inte bara trädgårdsägare och förbipasserande, utan lockar också bin, humlor och fjärilar. Så om du vill skapa en naturlig trädgård som främjar biologisk mångfald behöver du definitivt fler blommande växter.

Beslutet om en blommande häck är helt enkelt optimalt. Förutom insekterna hittar många fördelaktiga organismer som inga gnagare och fåglar en perfekt tillflyktsort såväl som mat här.

Tänk och agera hållbart och ansvarsfullt!

Skapa en bi-vänlig blommande häck

Tänk på förhand vilka blomfärger du vill ha på häcken. Vad sägs om jord och ljusförhållanden i din trädgård? Vill du bara ha blommor under en viss månad eller från tidig vår till sensommar? Fäster du också stor vikt vid doften av de blommande häckväxterna? Svaren på alla dessa frågor hjälper dig att välja rätt blommande buskar. Du kan naturligtvis också välja att kombinera vintergröna med blommande växter. På så sätt behålls en del av din sekretessskärm även på vintern. Beroende på den geografiska regionen bör du naturligtvis också uppmärksamma hur vintertäta häckplantorna är så att du kan njuta av din blommande häck igen under nästa säsong, även vid låga temperaturer.

Hortensior är lämpliga för en lågblommande sekretessskärm i trädgården

blommande häckhortensior

Till skillnad från med vintergröna häckväxter bör du också komma ihåg att blommande buskar i allmänhet behöver mycket mer utrymme. När du skapar din blommande häck bör du lämna ett större utrymme mellan varje buske. Detsamma gäller avståndet till staketet eller andra växter. En häckremsa ska vara minst två meter bred.

En ytterligare fördel med en blommande häck är att den är relativt lättskött. Speciellt när det gäller beskärning märker du det redan under andra året efter att du lagt på dig. Vanligtvis skär du bara vårblomstrare vartannat eller var tredje år, efter att de har blommat. Buskar som blommar på sommaren kan beskäras en gång om året, helst på hösten när det krävs en mer grundlig snittning. Till skillnad från vintergröna häckar skärs inte blommande häckar strikt i form, och i de flesta fall inte med konventionella häcksaxar. Plocka också regelbundet de vissna blommorna så att nya och färska kan utvecklas.

Och här är våra 7 favoriter för en vacker, blommande häck i trädgården:

Brudspjut (Spiraea x arguta)

Grooming bridal spar blommande häck

Brudparet förtrollar oss varje vår i april och maj med sina rika, vita blommor. Deras intensiva doft är en extra må-gåva som gynnar alla och skapar en fräsch atmosfär. Denna häckväxt älskar soliga platser med väldränerad och näringsrik jord.

Forsythia (Forsythia)

blommande häckhäckväxt forsythia

När forsythiasna visar sina soliga gula blommor vet vi redan att våren redan är här. Dessa underbart blommande buskar är otroligt lätta att ta hand om och robusta. Dessutom har de knappast några krav när det gäller golv, huvudsaken är att de får tillräckligt med solljus.

Vanlig rörbuske (Philadelphus coronarius)

Vanlig rörbuske skapar en blommande häck

Från maj till juni låter vi oss skämma bort pipans busks förtrollande doft. Det är inte för ingenting som det också kallas doftande jasmin. Den kan trivas på både soliga och delvis skuggade platser och kan ibland till och med nå en höjd av över 2 meter.

Kolkwitzia (Kolkwitzia amabilis)

kolkwitzia häckväxt blommande häck

De känsliga rosa-vita blommorna i Kolkwitzia visas också i maj och juni. De har en kortfattad klockform och luktar himmelskt sött. Soliga och delvis skuggade platser är perfekta för den blommande häcken med Kolkwitzia, liksom humusrika och väldränerade jordar.

Trädgårdshibiskus (Hibiscus syriacus)

trädgårdshibiskus vård för en blommande häck

De trattformade filigranblommorna i trädgårdshibiskusen ger lite södra exotism i trädgården. Dessa glädjer oss varje år från juni och ibland till och med sensommaren. Optimala förhållanden för växten är soliga platser som är skyddade från vinden. Hon är också glad över näringsrika och humusrika jordar som är väldränerade.

Potatisros (Rosa rugosa)

vilda rosor blommande häck

Vilda rosor, liksom potatisros, är ett absolut insider tips när det gäller naturliga, blommande häckar. De är en riktig fest för alla sinnen för varje trädgårdsägare och en utmärkt bihag, till skillnad från de flesta odlade rosor. Mycket robusta, lättskötta och krävande, vilda rosor är lämpliga för nästan alla trädgårdsförhållanden. Deras frukter, de friska nypon, är inte bara mycket välsmakande som sylt för oss människor, utan också en riktig delikatess för många fåglar.

Perukbuske (cotinus coggygria)

perukbuske blommande häck

Från och med juni kan perukbuskens pittoreska blomsterstjälkar också ses. De påminner ofta om sockervadd och varierar från gulgrönt på försommaren till rosa-rött på sensommaren. Busken är en riktig soldyrkare och föredrar grus och leriga jordar som är rika på kalk och fattiga på humus. Ett utmärkt val för din blommande häck!

Välj också dina favoriter för en färgglad häck! Gör ytterligare forskning, tänk noga i förväg och få råd från erfarna trädgårdsmästare och andra yrkespersoner. Vi önskar dig mycket trädgårdsmys med det!

En fantastisk blommande snö på våren

blommande häck brudpar

De frodiga gröna barrträna skapar en harmonisk kontrast till de soliga forsythierna

blommande häck forsythia

Mer sydlig stil med trädgårdens hibiskus känsliga blommor

blommande häck trädgård hibiskus

Vilda rosor förtrollar med vackra blommor och en förtrollande doft

Potatisros blommande häck

Deras frukter är också näringsrika för många små varelser i trädgården

blommande häck potatis rosfrukter

Behåll en blommande häck

Skapa en blommande häck tips

blommande häckfjäril

blommande häck med ekbladade hortensior

Skapa en syrenblommig häck

blandade blommande häckhäckväxter

rosor blommande häck

weigelia blommande häck, häckväxter