Hibiskusväxter trivs tack vare särskild omsorg och uppmärksamhet. Hibiskusnittet är ett bra sätt att ge dessa växter exakt vad de behöver. Beskärningen hjälper till att stimulera spirande av nya skott. Det föryngrar också växterna efter deras långa viloläge, samtidigt som de uppmuntrar dem att behålla ett attraktivt utseende och en sund, kraftig tillväxt.

Skärning av hibiskus – så här blommar dina hibiskusväxter ännu vackrare

Hibiskusklippta trädgårdsväxter bryr sig

Hibiskus blommar magnifikt och ger varje miljö en tropisk känsla. Det finns dock många sorter av hibiskus. Vissa är tropiska och andra är hårda. Beskärningen gynnar alla sorter, men detta utförs annorlunda, för beroende på sort kan tidpunkten och beskärningstekniken variera.

I den här artikeln belyser vi hur och när man ska skära hibiskus.

Läs vidare för att lära dig mer och för att kunna beskära dina hibiskusväxter själv.

Njut av skönheten i hibiskusblommorna

Hibiskus skärs när du skär trädgårdshibiskus

Blommande trädgårdshibiskus

Hibiscus snitt trädgård hibiskus blommor vård

Varför ska du skära hibiskus?

En liten beskärning av hibiskus kommer att uppmuntra växten att göra fler grenar och utveckla en buskigare silhuett. Fler grenar ger också fler hibiskusblommor, och det är poängen med att ha en hibiskusväxt. Bortsett från estetiken kommer beskärningen också att ta bort skadade och potentiellt sjuka blad och kvistar. Så beskärning är ett bra sätt att hjälpa alla växter att hålla sig friska.

Skär trädgårdshibiskus – när är rätt tid för det?

Hibiskusklippt trädgårdshibiskusvård

När är den bästa tiden att skära hibiskus?

En hibiskus kan vara en känslig tropisk växt eller en härdig flerårig, beroende på sorten. Tropiska sorter av hibiskus tolererar inte kylan väl, så de är inte ett bra alternativ för en trädgård. Ändå kan en tropisk hibiskus trivas utomhus i en kruka i kallare klimat. Och när den kalla årstiden börjar kan den tas in i huset. Fleråriga hibiskussorter tolererar vintern och dör varje år, ungefär som många andra årliga i en trädgård med kallt klimat. Bladen på en flerårig hibiskusväxt är vanligtvis ljusare än deras tropiska släktingar. Överraskande nog är blommorna i en härdig, flerårig sort också generellt större än hos tropiska hibiskusväxter.

Efter beskärning kommer dina hibiskusplantor att blomma ännu bättre

När ska man klippa hibiskusblommor skära trädgårdshibiskus

Fleråriga, hårda hibiskusväxter

Kraftig beskärning i slutet av växtsäsongen rekommenderas inte för flerårig hibiskus, eftersom detta allvarligt påverkar plantans tillväxt under våren efter och kan till och med leda till grenarnas död. Vänta istället till sen vinter eller tidig vår när temperaturen börjar stiga. Detta kan till och med hända när nya skott bildas, men se till att du bara skär av de gamla. Klipp praktiskt taget hela växten (förutom den helt nya tillväxten) till cirka sex till sex tum över marken, med stjälkarna ungefär lika långa. Denna typ av grooming är också känd som tung beskärning.

Så här ser ett starkt hibiskussnitt ut

Skärning av hibiskus trädgård hibiskus skärning starkt snitt

Trimning av en flerårig hibiskus efter de första blomningarna kan resultera i fler blommor senare på sommaren. Skär ner mindre än 1/3 av växten för att hålla hibiskus frisk. Du kan beskära lite på våren eller sommaren för att forma växten också.

Tropisk hibiskus kan också trivas som en behållarväxt

Hibiskus skärs när man tar hand om trädgårdshibiskus

Tropisk hibiskus

De tropiska hibiskussorterna kan beskäras när som helst under växtsäsongen för att forma dem och ta bort döda grenar. En tropisk hibiskus kan också beskäras i slutet av hösten, när växtsäsongen närmar sig slutet och växten går in i vilande fas. Som med fleråriga sorter bör aldrig mer än 1/3 av växten tas bort åt gången.

Klipp tillbaka en tredjedel av stjälkarna

När ska man skära hibiskus trädgård hibiskus vård

För hibiskus krukväxter som övervintrar inomhus beror beskärningstiden på var växten är i huset. Om du ställer upp växten på en sval, mörk plats, till exempel en källare, bör du skjuta upp beskärningen till sen vinter eller tidig vår. Om du håller växten i en solig och varm miljö som ett växthus, kan du klippa stjälkarna på hösten innan du tar potten inomhus.

Tropisk hibiskus kan dekorera inte bara din trädgård utan också ditt bostadsutrymme

Hibiskus skärs när tropisk hibiskus

Att skära ned kommer att hjälpa växten att bli friskare och blomma mer magnifikt

Hibiscus klippa hus växter vård

Trimning av hibiskus – vad man ska göra efter beskärning?

Efter beskärning på våren, ge dina hibiskusplantor ett högkaliumgödselmedel för blommande växter och njut av hur din hibiskus blommar i ny prakt.

Det är dags att beskära dina hibiskusväxter

Hibiskus skärträdgård hibiskus klipptips Hibiskus klippa odla trädgård hibiskus buske Hibiskusklippning Tropisk hibiskus i en krukaHibiskusklippta blommande husväxter