När man tittar på ett foto av schackbrädan för första gången är det svårt att tro att det inte var en Photoshop -upptåg. Blommorna har ett ovanligt, nästan onaturligt färgmönster som nästan ser ut som om det hade hoppat ur en fantasivärld.

Om du är ett fan av Lewis Carrolls böcker är schackbrädan ett måste i din trädgård. Du vet säkert att även om spelkort fungerade som huvudmotivet i boken “Alice i underlandet”, erövrade schackbrädet scenen i uppföljaren “Alice Behind the Mirrors”.

Schackbrädblomman kan också spela huvudrollen i vårträdgården. Med sin unika karisma lockar den omedelbart allas uppmärksamhet. I dagens artikel kommer vi att presentera dig för denna vackra växt och ge dig viktiga skötseltips. Så du kan njuta av en fantastisk blomstermagi i många år!

Schackblomman är en underbar prydnadsblomma som är infödd till oss

Den rutiga blomman skapar magiska blommor i vårens trädgårdsträdgård plantering idéer vård tips

Kronbladets unika mönster är ett riktigt blickfång

Schackbrädblomman skapar en magisk blomning i vårträdgården

Schackbrädblomman är ett riktigt blickfång i vårträdgården

Schackbrädblomman, ofta bara känd som schackblomma, kiebitzel eller kukukmanschett, har det latinska namnet Fritillaria meleagris och tillhör liljefamiljen. Deras hängande blomhuvuden är avbildade på vapensköldarna i flera tyska samhällen. Den är utbredd i hela Europa och i områden i västra Asien, men hotas tyvärr av utrotning på många ställen. På 1600 -talet var schackbrädblomman en av de mest populära prydnadsväxterna i franska barockträdgårdar. 1993 utsågs det till och med till årets blomma.

Bortsett från rutbrädan jämförs blommans mönster ofta med skalmönstret hos en orm eller fjäderfäens fjäderdräkt. Schackbrädblomman når en maxstorlek på ca 30 cm och blommar från mars till maj, beroende på sort, i vitt, mörkrött, rosenrött eller lila. Hela växten, inklusive blommor och små underjordiska lökar, är extremt giftig för människor och djur. Familjer med nyfikna småbarn eller nibblande husdjur bör därför klara sig utan det och använda en annan blomma för vårens trädgård.

Schackblommor trivs fantastiskt bra med andra trädgårdsblommor som liljor, tranor, sköldblad, etc..

Den rutiga blomman skapar magiska blommor i vårens trädgårdsträdgård tips tips vård

De fungerar också som vackra snittblommor, särskilt i kombination med andra vilda och ängsblommor

Den rutiga blomman skapar en magisk blomning i vårträdgården snittblommor vildblommor

Odling och plats

Nästan alla arter av släktet Fritillaria behöver full sol, det vill säga minst 6-8 timmar varje dag, för att trivas bra under växtsäsongen. Blomman i synnerhet känns lyckligast i fuktig, måttligt kväverik, neutral till svagt sur lerjord och lerjord.

Lök som du köper från en blomsterhandlare eller online bör planteras på hösten, närmare bestämt i augusti eller september. Detta säkerställer att blommorna dyker upp ur marken och blommar på våren. De små lökarna planteras på cirka 5 cm djup, lika långt från varandra. Detta säkerställer optimal och hälsosam tillväxt. Lök av släktet Fritillaria har en mycket obehaglig lukt som, trots att vi inte kan känna den, håller ett antal skadedjur i avstånd.

Efter blomningen kommer du snabbt att upptäcka att din schackbrädas blommans löv börjar vissna och dö. Det är viktigt att inte ta bort detta förrän det är helt torrt. Det ger näring åt löken och ger dem kraft att gro kraftigt igen nästa år.

Full sol och hög jordfuktighet är allt schackblomman behöver

Schackbrädblomman skapar en magisk blomning i vårträdgårdens solnedgångsblomma

Den rutiga blomman skapar magiska blommor i vårens trädgårdsträdgård idéer våren

Multiplikation

Varje år bildar schackbrädblomman små dotterlökar efter blomningen. Om du låter dessa två växa tillsammans kommer du att se mindre och mindre blommor med kortare livslängd nästa år. För att undvika detta, gräva upp lökarna kort efter att lövet helt har dött och separera dem försiktigt. Plantera sedan dotterlökarna 3-5 cm från modern och vattna dem ordentligt.

Alla fritillarias lök delas konstigt nog genom mitten

Schackbrädan skapar en magisk blomning i vårträdgården. Plantera små lökar

Vatten och gödselmedel

Som nämnts ovan älskar schackbrädblomman fuktig, nästan sumpig jord. Oavsett årstid ska jorden aldrig torka ut helt. Den bästa tiden på dagen för att vattna plantorna är tidigt på morgonen. Ett droppsystem eller en intilliggande damm i trädgården är den perfekta lösningen för att hålla alla vattenälskande växter glada och fuktiga hela tiden.

När det gäller befruktning är det lätt att applicera ett flytande gödningsmedel med hög kväveförbrukning en gång per säsong på bevattningsvattnet. Detta kan också enkelt göras hemma av kompost- eller kompostvatten, kaffegryn eller te, samt från malade bananskal.

Schackblommor är några av de få växter som tål vattentäppning

Schackbrädblomman skapar magiska blommor i vårträdgården vackra trädgårdsväxter

De håller skadedjur borta, men är riktiga bin- och fjärilsmagneter

Schackbrädblomman skapar magiska blommor i vårens trädgård bin blommor

Schackbrädblomman är en riktigt förtrollande prydnadsväxt för trädgården. Det imponerar med sina magnifika blommor och ger en trevlig förändring i den typiska vårträdgården full av tulpaner och påskliljor.

Schackbrädblomman skapar en magisk blomning i vårträdgården

Liksom andra lökblommor kan schackblommor trivas i krukor

Schackbrädblomman skapar magiska blommor i vårens trädgårdsträdgårdar också i krukor

Dessa prydnadsväxter ser otroligt mystiska och fantastiska ut

Schackbrädblomman skapar magiska blommor i vårträdgården vackra snittblommor prydnadsblommor

Schackbrädblomman skapar en magisk blomning i vårträdgården. Snittblommor i olika storlekar