Magnolia dekoration trädgård idéer trädgård växter träd

Första stegen i plantering och vård av magnolior

Magnolior är en av de blommor som värderas över hela världen och av en mängd olika kulturer för sina förtrollande former och färger. De växer höga antingen som buskar eller som träd. Blommorna är vita, rosa, röda, lila eller gula.

Vissa sorter är vintergröna. De har blanka blad med en konsistens som känns som läder. Deras knoppar, bladens undersida och stjälkarna är täckta med ett attraktivt gyllene lager. Nyanserna går ibland mot gråbrun.

Skönheten i Magnolias

Magnolia träd trädgårdsväxter och träd

Det finns mer än 200 sorter av magnolia runt om i världen. Magnolia kommer från en mängd olika regioner. Klimatet i dessa sträcker sig från uppmätt, över subtropiskt till tropiskt över. Så du har olika hemländer som distribueras i Syd- och Nordamerika. Men de växer nu på många ställen runt om i världen eftersom det är just på grund av deras skönhet som de har blivit så populära.

Vill du också odla magnolia? Sedan finns det några viktiga frågor du måste komma ihåg. Du kan välja lämpliga sorter enligt dessa.

Magnoliaträd på gården

Designa magnoliaträd på gården

Det första kriteriet som du bör välja magnolia för din trädgård är klimatet i deras hemländer. Till exempel i Europa måste man se till de sorter som växer i de kallare delarna av Nordamerika.

Vilken typ av vinter är din region??

Magnoliaträd i trädgården på trädgården

De flesta magnolior älskar fuktig, välvattnad jord med en lätt sur karaktär. En neutral till alkalisk jord gör dem mindre bra.

Magnolior kan anpassa sig bra till lera och sandjord. Men som sagt – de måste vara måttligt till rikligt vattnade.

Vad har du för jord i din trädgård??

Magnoliaträd i trädgården som växer trädgårdsväxter

Du har ett mycket brett utbud av val i detta avseende. Men om ditt utrymme är begränsat bör du göra ett väl övervägt val. Först måste du bestämma om du vill ha en buske, ett mindre eller ett större träd. Sedan är det en fråga om att överväga om du vill ha magnoliorna på grund av deras blommor eller på grund av deras fantastiska vintergröna utseende.

De specifika svaren på dessa frågor skulle fortsätta att begränsa ditt val …

Bestäm rätt typ av magnolia

Magnolior blommade och kvistar i trädgårdsvasen

Av alla 200 sorter är det några som är särskilt populära. Enligt vår mening bör du ägna särskild uppmärksamhet åt dessa. Dessa är magnoliastellata, tulpan magnolia (Magnolia × soulangeana), vintergröna magnolia, magnoliachampaca.

De fyra mest populära sorterna

magnolior i papperspåse dekoration idéer

Det är bäst att plantera magnoliorna på senhösten i varmare klimat. Det beror på att det är utanför deras aktiva tid. I kallare klimat bör du göra detta under senvåren.

De vintergröna magnoliorna bör planteras i slutet av våren.

Under de första 6 till 12 månaderna av tillväxt kommer magnolia att göra bättre om du täckte dem med halm. De måste också vattnas rikligt och regelbundet under denna period.

Vilken tid på året ska du plantera magnoliaerna??

Magnolia träd trädgård växter vägg design fototapet

Innan du planterar bör du ta bort det översta lagret av jord från växtbehållaren eller behållaren där växten ligger. Du bör kunna se den övre delen av roten. Det är de första 5 cm.

För rotbollar, fortsätt lite annorlunda. Du måste ta bort allt som är ovanpå dem först. Använd en murslev eller kniv och gör spår som är upp till 2,5 cm djupa. Detta kommer att eliminera trassliga rötter som annars kan påverka tillväxten.

Hur exakt planteras magnoliorna??

Magnoliaträd på trädgården formade trädgårdsväxter blommade

Nu kommer det till hålet där du kan sätta in växten. Den måste vara cirka 1,5 gånger så bred som växtbehållaren eller behållaren där växten ligger. Hålet måste då vara lite mindre djupt än det här kärlet.

Nu när du har satt in magnoliorna fyller du utrymmet runt dem med samma jord som du grävde ur det här hålet tidigare. Rötterna får under inga omständigheter täckas med det.

Efter plantering bör du vattna regelbundet under de närmaste veckorna och helst de närmaste månaderna. I ett varmare klimat, vattna tre gånger och i ett kallare klimat – två gånger.

Köp din magnolia från en väl verifierad plats

Magnolias vita blommade naturens skönhet

Magnoliorna är känsliga. De måste vara väl omhändertagna så att du kan få dem i gott skick. Så du har också en god chans att allt kommer att gå väldigt bra.

Ställ några specifika frågor för att verifiera att säljarna är kompetenta. Efter svaren får du reda på hur långt de är bekanta med ämnet.

Vad mer ska du se upp för när du väljer magnolior??

Magnolia blommade skönhet naturlig

Här är några punkter som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer magnolior.

Stavarna ska vara väl åtskilda och inte trassliga. Rötterna ska också se bra ut. Friska rötter är vita, medan de sjuka har en mer brun nyans. Vissa är också svarta och har en sur lukt.

Undvik också magnolia med följande tecken:

  • Blad med fläckar, sönderrivna löv och de som är missfärgade;
  • Missfärgade pinnar;
  • Trasiga stänger;
  • Stavar som lindas och klibbar ihop;
  • Sår på stammen;
  • Missfärgade rötter.

Vi önskar dig all framgång med dina nya magnolior och många underbara stunder medan du tar hand om dem!