Hej kära blommavänner! Idag vill vi fortsätta vår artikelserie om de vackraste höstblommorna i trädgården. För dagens inlägg har vi valt en oöverträffad skönhet i höstträdgården och nu vill vi presentera den för dig. För du vet av egen erfarenhet att trädgården aldrig får se färglös ut på hösten. Alla har verkligen sin favorit bland trädgårdsblommorna, men för oss är det utan tvekan de härliga krysantemum. De glädjer våra ögon, även när nätterna är svalare och under dagen ser solen sällan genom moln och dimma. Ändå blommar de fantastiskt från oktober till november och förtrollar oss med sina underbara blommor. Krysantemumerna lyser i de vackraste höstfärgerna. Deras färgspektrum sträcker sig från snövit till gul, orange och röd till höstens koppartoner. Deras naturliga charm gör dem helt enkelt oumbärliga i varje trädgård under de kommande höstveckorna, tills den första frosten kommer.

Krysantemum ger bra färg accenter i höstträdgården

Intressanta fakta om krysantemum

Krysantemum tillhör den fleråriga gruppen och är välkända senblomare. De dekorerar trädgården och terrassen fram till slutet av november och lägger till intressanta färg accenter där. Dessa trädgårdsskönheter har det latinska namnet Chrysanthemum och är de mest populära höstväxterna här och i hela Europa.

De kommer ursprungligen från Fjärran Östern, närmare bestämt från Kina, där de odlades som prydnadsväxter för mer än 2000 år sedan. Där är krysantemum fortfarande en av de fyra ädla växterna, tillsammans med orkidéer, bambu och plommon. I Fjärran Östern kulturtradition är de en symbol för lycka och välstånd. Den vackra krysantemum är också Japans nationella blomma. Det kallas där Kiku, som översatt till tyska betyder “kvällssol”. För japanerna symboliserar blomman odödlighet och perfektion. I det avlägsna landet är det till och med den japanska kejsarens officiella växt.

De bästa smyckena framför ingången till huset – gula och orange krysantemum

gulorange krysantemum i lådan

 Dessa vackra trädgårdsblommor fördes till England av den engelska botanisten Robert Fortune i mitten av 1800-talet, varifrån de snabbt erövrade hela Europa och Amerika. Först var endast 30 sorter kända. Men sedan lärde sig trädgårdsmästarna hur nya, vackrare sorter kan skapas genom korsningar, så att idag distribueras cirka 10 000 sorter runt om i världen. De senblomstrare kallas fortfarande “vinter asters” och “short day plants”. Detta är helt acceptabelt eftersom krysantemum bara behöver fyra timmars solljus om dagen. De börjar inte bilda blomknoppar förrän de sista 10 dagarna i september, när dagslängden och natten är desamma. De första blommorna öppnas inte förrän 6 veckor senare och ger ett riktigt färgspektakel in i trädgården.

Det färgglada skådespelet i dessa trädgårdsblommor är en riktig njutning för ögon och själ.

Chrysanthemum vas i olika färger

 De populära trädgårdsblommorna värderas överallt på grund av deras olika former och unika blomning. Blommorna skiljer sig beroende på formen – det finns stora, små, halvdubbla och dubbla. Krysantemumerna ser väldigt speciella ut, deras blommor liknar pomponger, men det finns också spindelformade sorter. Dessutom görs åtskillnad mellan härdiga krysantemum, de s.k Trädgårdskrysantemum, som vanligtvis odlas i sängar. De växer cirka 1 m långa och har knytnära blommor i ljusa färger – vitt, gult, orange, rött, rosa. Krydda krysantemum, som du för närvarande kan köpa överallt i blomsterbutiker och på varje blomstermarknad, är också populära. Dess blommor är små, mycket välformade och deras prakt är ett riktigt blickfång för balkongen och terrassen. Dessa dekorerar många entréområden över hela landet och välkomnar hösten!

Du kan också njuta av praktens trädgårdskrysantemum hemma

vacker krysantemum vas

Ge krysantemum, ge glädje!

Ge krysantemum i present

Den symboliska innebörden av krysantemums blomfärger

Som man säger det ofta och helt korrekt säger matchande blommor mer än tusen ord. För att du ska lyckas med varje liten uppmärksamhetsgest, skulle det vara användbart att veta betydelsen av de sena blomstrarna beroende på deras färg. Men varnas: blommans symboliska betydelse varierar ofta och varierar från land till land! Men följande information gör ingen skada:

Denna unika skönhet kommer direkt från naturen!

vit krysantemum

  • Vita krysantemum sägs symbolisera helighet, lycka och lycka. Men var försiktig med dessa, för i många kulturer representerar de också död och sorg;
  • Gula blommor symboliserar evighet och tidlös lycka;

Denna krysantemum sägs symbolisera lojalitet och oändlig lycka.

gul krysantemum brudgum

  • Röda krysantemum är en symbol för djup kärlek;
  • Blå uttrycker gränslös lojalitet.

Vårt tips: Det är bäst att ta reda på mer om betydelsen av blommor innan du går på ett festligt tillfälle med en bukett i handen. Åtminstone på det sättet kommer du inte att lura dig själv!

claret krysantemum

Viktiga skötseltips för krysantemum

De populära senblomarna är fleråriga, hårda perenner. Du känner dig väldigt bekväm i ett ljust, soligt och skyddat läge. Du föredrar humusrik och väldränerad jord. Vattentäppning måste undvikas i alla fall, detta kan vara dödligt för rotklumpen. Dessa trädgårdsblommor trotsar kyla och frost och kan övervintra ute i sängen. De kan förökas genom sådd eller sticklingar. Det är bäst att placera dem i marken på våren på ett avstånd av 50 cm från varandra. Trädgården krysantemum når en höjd av 1 m och deras blomningstid är i slutet av oktober. Du behöver mycket vatten men lite gödningsmedel. Dessa blommor behöver bara några timmar solljus om dagen och kan framgångsrikt dekorera din trädgård med sina underbart ljusa färger i veckor.

Njut av trädgården krysantemums prakt i veckor

Blommor trädgård krysantemum idéer

De flesta av våra hobbyträdgårdsmästare föredrar att göra sig av med trädgårdskrysantemum efter blomningstiden. Det vill säga, de behandlar dem som ettåriga. I detta avseende vill vi återigen betona att det här är hårda, kravlösa trädgårdsblommor och kan övervintra ute. De nya skotten kommer bara på våren och vissna måste sedan klippas ner. Krydda krysantemum är också lätta att ta hand om. För dessa höstskönheter, välj en välskyddad plats på terrassen eller balkongen, eller snarare framför husets ingång och vattna blommorna regelbundet. Köp dem så knoppar som möjligt så att du kan beundra deras blommor länge. Deras blomningstid är vanligtvis mellan 20 och 40 dagar. Om du vill fortsätta odla dessa bör du plantera blommorna i marken och skydda deras rötter väl. Din vård kommer att betala sig under nästa år och de sena blomstrarna kommer att tacka dig för det med magnifika blommor och iögonfallande färger!

Dekorera din entré och veranda med vackra höstblommor

Höstblommor smycken hus entré dekoration

Njut av de ljusa blommorna hos krysantemum i trädgården eller kruka och ha en underbar höst!

 Snygga blomsterarrangemang är alltid en höjdpunkt i rummet

snyggt blomsterarrangemang

 Det kan vara ödmjukt men vackert

Blomsterarrangemang blygsamt vackert

  Bjud in hösten till ditt hem med dessa ljusa färger av krysantemum

Gröna krysantemum – otroligt men sant!

gröna krysantemum

 Sätt dina höstskönheter i rampljuset ….

Krysantemum vintage stil

… och beundra denna naturliga skönhet så länge som möjligt!

Höstblommor