De fortfarande milda höstdagarna inbjuder oss alltid att ta en promenad i parken eller att ta en skogsvandring på helgen. Du kan njuta av naturens färgstarka höstfärgspalett till fullo, som faktiskt är en balsam för ögon och själ. Om du är ute i friska luften i solskenet eller lätt regn på hösten, är du definitivt bekant med ett underbart trädgårdsved, vilket är mycket märkbart på grund av dess ljusröda blad. Ett litet träd eller en vackert formad buske lockar alla ögon av finsmakare och hobbyträdgårdsmästare och det är den japanska lönnen. Som namnet antyder kommer det från Japan, där det växer som en vild skog i bergskogarna på över 200 m höjd. Japansk lönn (Acer japonicum) är vanligt som munkskalsbladig japansk lönn. Detta har sina specifika egenskaper, som vi skulle vilja presentera för dig på ett ögonblick. Vi kommer också att presentera dig för de viktigaste skötseltipsen för denna trädslag.

 En japansk lönn i trädgården får hela landskapet att se ut som en saga på hösten.

Japanska lönn vinröda höstfärger Ett sagolikt trädgårdslandskap

  • Japansk lönn kännetecknas av sina specifika egenskaper

Den japanska lönnen växer sällan över 5 m i höjd, men den märks omedelbart i trädgården eller parken på grund av dess ovanliga form av kronan och de ljusa höstfärgerna. Han kännetecknas också av sin pittoreska statur.

Mycket typisk för den japanska lönnen är dess korta stam, med unga träd kan man till en början se huvudgrenarna växa upprätt. Med åren blir trädet mer spridande och bredare och har en vacker, paraplyformad krona.

Japansk lönn – liten i tillväxt, men med en iögonfallande formad krona och ljusröda höstfärger på bladen.

Japansk lönn, liten, slående krona, ljusröda blad på hösten

Innan du bestämmer dig för att plantera ett så attraktivt träd i ditt trädgårdslandskap, men sök detaljerad råd från en erfaren specialist. Eftersom det finns några sorter av denna planta och de behöver olika odlingsförhållanden. De skiljer sig också avsevärt i sin kronform och bladdesign, även om de alla tillhör samma släkt. Till exempel i Tyskland, förutom den utbredda munkskaps japanska lönnen, är sorterna Acer japonicum “Indian Summer” och “Vitifolium” mycket populära. Förresten, de har anpassat sig mycket bra till våra klimatförhållanden.

 Den mycket speciella tillväxtformen gör den japanska lönnen till ett riktigt blickfång i trädgården.

Japansk lönn

 Under inga omständigheter kan denna bladform gå obemärkt förbi.

Japansk lönn speciell bladform en viktig egenskap hos den dekorativa plantan

En annan särdrag hos den japanska lönnen är dess bladform, men den är särskilt populär på grund av sin höstfärg och efterfrågad som ett attraktivt tillskott till alla trädgårdslandskap. Bladen är välformade, kan vara ca 14 cm långa och är flikiga. De är gröna hela sommaren, bara på hösten blir de gula, orange, röda och vinröda. Denna spektakulära höstfärg är faktiskt den särdrag hos den japanska lönnen och den gör det lilla trädet till ett blickfång i varje park eller trädgård. Mot bakgrunden av andra gröna träd eller buskar kommer en japansk lönn ut just genom lövets ljusa färger.

 Bladen på den japanska lönnen är färgade från gult till vinrött på hösten.

Japanska lönnlöv spektakulära höstfärger

  • Japansk lönn är lättskött och krävande

Även om den japanska lönnen anses vara ett lättskött trädgårdsträd, måste du ha följande tips i åtanke om du vill njuta av dess naturliga skönhet i trädgården i många år framöver.

Plats: En japansk lönn känns mest bekväm på soliga till delvis skuggade platser. Välj en plats i söderläge för det och du kan vara säker på att det är idealiskt för sagoträdet. Du kan också förvara den i en stor planter, vilket gör det lättare att byta plats. Eller lägg några sådana träd bredvid varandra och skapa en harmonisk helhetsbild.

 En japansk lönn skär också en fin figur i grytan ….

Japansk lönn i en kruka på en solig plats i trädgården

 …. Och det är verkligen imponerande på hösten.

Japansk lönn i höstens spektakulära färger

Jord och plantering: Det lilla attraktiva trädet gillar fuktig, väldränerad sandjord. Det ska vara ganska surt, eftersom lönnen är känslig för kalk. Innan du planterar bör du förbereda jorden, lossa den ca 50 cm djup. När du blandar i sand och bladkompost uppnår du en lös markstruktur, där du sedan kan plantera lönnen. Som redan nämnts kan du också använda en stor planterare för detta ändamål, t.ex. en platt men bred behållare. Din japanska lönn kommer att kännas perfekt där också.

 Lönnen känns väldigt bekväm i en stor planter.

Japansk lönn ordnad i en stor planter med andra trädgårdsväxter

 Den grunda roten behöver inte ett djupt kärl, utan en solig plats.

Japansk lönn grunt rotgrunt kärl i soligt läge vacker syn

Vattning och gödning: I torrt klimat eller i full sol måste du vattna den japanska lönnen väl eftersom den gillar fuktig jord. Men försiktighet rekommenderas här: Å ena sidan måste du vattna måttligt för att undvika eventuell vattentäppning. Å andra sidan, häll aldrig över bladen eftersom det kan orsaka brännskador! Du behöver bara befrukta en gång om året, vanligtvis på våren. Att skära ner är inte tillrådligt. Det är bättre att begränsa dig till att bara skära ut sjuka och utdöda skott. Japanska lönnar är hårda och i våra klimatförhållanden kan de lätt övervintra ute.

Följ dessa skötseltips och du kommer att beundra den naturliga skönheten och den spektakulära färgen på din japanska lönn i din egen trädgård varje år. Freshideens redaktion önskar dig det!

 En japansk lönn gör med sin bladform …

Japanska lönngröna blad speciell bladform

… och den unika höstfärgen!

Japansk lönn unik spektakulär höstfärger vackert trädgårdsarrangemang

 Ta med den indiska sommaren i din trädgård!

Japansk lönn vinröd höstfärg Indisk sommar i din egen trädgård

Lättskött och kravlöst, men naturligt vackert!

Japansk lönn lättskött härdig naturligt vacker

 Naturen kan överraska oss varje säsong med sina former och färger …

Japansk lönn vacker natur imponerande former och färger

 …. Och väcka vår djupa beundran!

Japansk lönn vacker natur väcker djup beundran