tips för plantering av bambu inomhus

Inomhus bambu – användbar information, tips och tricks

Växtkännare uppskattar bambuväxtens egenskaper, för som nästan ingen annan inomhusväxt framkallar bambu, som är mycket mindre än konventionell bambu, färskhet i vardagsrummet på nolltid – och är inte heller riktigt krävande. Rummet bambu – ofta också kallad lycklig bambu – tillhör den lummiga familjen och betraktas som en extremt sparsam växt och för in den semesterkänslan i ditt eget hem.

En touch av det exotiska i dina egna fyra väggar

Vill du ge din lägenhet lite mer fräschör och exotism med liten ansträngning? Då kanske ett rum bambu är det rätta valet. Växtälskare kan knappast gå fel med ett rumsbambu – åtminstone om de följer följande skötselinstruktioner och platsrekommendationer:

  • Ljus: Rumets bambu tål inte direkt solljus, men ska inte heller vara för mörkt. En ljus, delvis skuggad plats är idealisk. För övrigt tål inte rumsbambu drag heller.
  • Vattning: Den lyckliga bambu behöver en relativt stor mängd vatten och bör vattnas tidigt på morgonen och sent på kvällen, särskilt under sommarmånaderna. Med krukbambu är det emellertid viktigt att se till att det inte bildas vattensköljning på rötterna. Med en bambu i en vattenvas ska rötterna flyta fritt. Bambuväxter älskar befuktning med en vattenfördelare.
  • rot & Jorden: En bambus rötter behöver tillräckligt med utrymme så att de kan utvecklas fritt. Helst planteras bambuväxten i lös humusjord.

Perfekt för din Feng Shui -dekoration

tips för vård av krukväxter inomhus

Bambu som en perfekt prydnadsväxt

En bambuväxt är så populär bland många människor eftersom den ger inredningen en viss semesterkänsla på mycket kort tid och förskönar rum snabbt och enkelt. I en större kruka eller badkar kan en enda bambuväxt omedelbart sätta en accent och bli ett stödjande, dekorativt element i rummet. Även med enskilda, torra löv eller bruna bladspetsar behöver ägarna till en bambu inte få panik – i de flesta fall återhämtar sig denna växtart mycket bra och kan lysa igen i sin fulla skönhet. Vid torra områden bör vattningsvanorna kontrolleras och i många fall kan du också repotting kan vara till hjälp. Under de mildare månaderna mellan vår och höst kan ett rumsbambu också enkelt försköna balkongen eller terrassen hemma. Men eftersom bambu i rummet inte är vinterhärdigt, bör det sättas tillbaka på en plats vid rumstemperatur före frosten.

Inför harmoni och balans i ditt hem

rum bambu inomhus interiör

Är befruktning vettig?

Så att ett rumsbambu verkligen sätter en fin accent i hemmet, bör det ha en stark och optimal tillväxt. Som regel kan detta endast uppnås genom regelbunden befruktning – helst minst en gång om året. Det finns speciella gödningsmedel på marknaden för rumsbambu, som ger dem alla viktiga näringsämnen. Under vintermånaderna är befruktning inte nödvändig, eftersom växten är i regenereringsfasen och bör lämnas ensam om möjligt.

Bambu är den perfekta krukväxten för ditt badrum

rum bambu inomhus vård tips