Misteln (Viscum album) är en anmärkningsvärd växt som är sfärisk och vintergrön. Det anses vara en halvparasit och har ett brett användningsområde både inom naturläkemedel och juldekorationer. De gamla grekerna, druiderna och romarna kände redan till plantans helande krafter och vördade dem som heliga. På medeltiden var misteln högt värderad för att jaga bort häxor och vampyrer och hängdes ofta på dörrar och fönster. Sedan några år tillbaka har en vacker, romantisk sed blivit populär i detta land – kyssas under misteln. Nedan får du reda på vad den exakta innebörden av detta är och vilka många läkande effekter som misteln har.

Misteln – en populär juldekoration

vackra juldekorationer med mistel

Misteln som kärlekens budbärare

Den vackra sedvänjan från Storbritannien och USA kom till oss i Tyskland. Det sägs nu också här: om du kysser under misteln vid julen kommer du att vara tillsammans i kärlek för alltid. Misteln hängs på en dörrkarm och sägs ge lycka och fred till älskarna. I Skandinavien förenas till exempel gifta par eller älskare med en kyss under misteln.

Dessutom, enligt den gamla sedvanen, får en kvinna som befinner sig under grenen under inga omständigheter vägra en kyss. På detta sätt kan hennes beundrare visa henne sina känslor romantiskt och energiskt, offentligt.

Romantisk sed för jul

sed att älska att kyssa under misteln

Rötterna till denna sed sägs komma från germansk mytologi. Den lömska Loki, eldguden, var avundsjuk på gudarnas älskade son Odin och Frigg – ljusets gud, Baldur och skickade honom till dödsriket med en mistel. Trots allt, hans tårar, gudinnan Frigg, tvingade honom till liv igen och sedan dess har misteln blivit en helig växt som alla vördade. Sedan dess sägs gudinnan ha kysst alla levande varelser under misteln av glädje för sin räddade son.

Misteln – en förvirrande magisk växt

Kärleksfull lycka och fertilitet är bara några av mistelens magiska krafter. Även de keltiska prästerna, druiderna, kände plantans helande och magiska potential. Det är inte för ingenting som den vintergröna växten också kallas druidfot förutom åskbusken och häxkvast. Mistelgrenar klipptes från trädet med en gyllene skär och brändes i en speciell ceremoni. Eftersom mistel inte berör jorden, ansågs de vara heliga, inte av denna värld. Dessutom är misteln grön även på vintern och bär sina vita pseudobär. Inte konstigt att växten är en symbol för återfödelse och en ny början för vintersolståndet.

Mistelens vita bär anses vara något giftiga

mistel vita frukter juldekoration

En halvparasit med anmärkningsvärda egenskaper

Botaniker kallar till och med misteln halvparasiter, eftersom växten inte växer på marken som de flesta, men högt upp i träden. Den gör sin egen fotosyntes tack vare sina vintergröna blad, men den livnär sig på näringsämnena i trädet som den växer på. Hur är det mojligt? Mistelplantan kan fästa sig hållbart vid trädbarken och komma igenom den inuti grenen. Misteln tränger in i trädets vattenkanaler och låter på så sätt parasitväxten trivas. Misteln växer relativt långsamt och är faktiskt lagligt skyddat i Tyskland. Du får bara köpa dessa från specialhandlare och inte klippa dem ur träd. I Europa finns lövmisteln främst – särskilt på poppel, lind, björk, pil och bergaska. De finns väldigt sällan på ekar, vilket gjorde dem till de mest värdefulla exemplen även under Druids tid.

Vintergröna misteln högt över jorden

mistel träd busk parasit

Och hur kommer mistlarna så högt upp på trädgrenarna? Det är inte blixtnedslag som är ansvariga, som förfäderna trodde, utan fåglarna. Trostar och hackspettar älskar de små vita pseudobären av mistel och äter dem gärna på vintern. Efter att ha ätit penslar de sedan fröna med näbben på trädbarken eller utsöndrar dem i trädkronan. Så mistelfrön är precis där en mistel kan växa senare.

Läka naturens mirakel

mistel planta trädbark

Extra tips: Om misteln växer på dina fruktträd kan det vara ganska obekvämt eftersom det är så frukten inte kommer att trivas. I det här fallet vore det bra att ta bort misteln. För att göra detta bör du klippa den lämpliga grenen där misteln växer cirka 10 cm från den. Mistelinkarna är ungefär så långa och bör också tas bort helt från trädet.

Du kan sedan använda den utklippta misteln som en stämningsfull juldekoration

mistel med vita frukter

Lite giftig medicinsk växt med stor potential

Hemligheten med mistelens läkande egenskaper ligger i de aktiva ingredienserna som den innehåller – viskotoxiner och lektiner. Dessa aktiverar immunsystemet och har antiinflammatoriska, diuretiska, hemostatiska och lugnande effekter. Mistelväxten används för högt blodtryck, smärtsamma leder och till och med som en åtföljande terapi för cancerpatienter. I Tyskland kan du köpa recept på mistel på apotek utan recept. Det finns till och med olika teblandningar som är berikade med mistel och ger generellt stöd för organismen.

Överlevande på höga träd

mistel på träd

Till jul kan du skapa stämningsfulla juldekorationer med den magiska misteln. Du kan få mycket inspiration till detta nedan. Julkrans, mistelkrans eller dekoration av kamin – allt är möjligt. För övrigt är konstgjord mistel lika bra och har en passande dekorativ touch.

Extra tips: Du bör vara särskilt försiktig med barn och husdjur. Inga delar av växten får finnas inom räckhåll.

Dekorativ mistel är också säker för barn och husdjur

mistel juldekoration kamin

Till och med julgranen kan dekoreras med misteln

idéer för juldekoration av mistel

Festlig julpynt med växter

juldekoration med mistel  atmosfärisk juldekoration mistel  julkrans mistel

julkrans mistel idéer

vacker juldekoration med mistel