Lumea noastră devine din ce în ce mai dens populată și nevoia de energie crește. Cu creșterea consumului de energie, totuși, nu sunt suportate doar costuri mai mari, dar mai ales climatul este, de asemenea, poluat. Din păcate, cea mai mare parte a energiei consumate provine încă din combustibili fosili cu un nivel ridicat de emisii de CO2. Văzută în acest fel, o „situație de pierdere-pierdere” fatală. Datorită tehnologiilor mai noi, strategiilor inteligente și unei conștientizări a mediului în creștere, atât în ​​rândul antreprenorilor, cât și al consumatorilor privați, există totuși o tendință în creștere către economii de energie și eficiență energetică. În rândurile următoare puteți afla exact ce înseamnă asta și cum puteți economisi mai multă energie acasă.

eficiența energetică clasele de energie economisesc energie electrică

Ce înseamnă de fapt eficiența energetică??

În principiu, eficiența înseamnă o utilizare optimă cu un efort minim. Sau în cazul eficienței energetice – folosind cât mai puțină energie pentru a obține aceleași rezultate (optime). Ca o consecință directă, există atunci economii de energie vizibile în toate domeniile.

Bun pentru economie, bun pentru mediu și, de asemenea, pentru fiecare buget privat. Costurile de operare sunt reduse imediat, competitivitatea crește și amprenta ecologică este redusă. Nu degeaba termenul de durabilitate merge întotdeauna mână în mână cu eficiența energetică, deoarece economisește resurse și optimizează procesele de lucru.

Un bun exemplu de eficiență energetică în companii din diferite industrii sunt așa-numitele separări ale zonei climatice. Acestea sunt implementate într-un mod inovator folosind sisteme și produse eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi ușile de mare viteză și perdelele de aer. Acest lucru nu numai că mărește eficiența energetică, ci și optimizează procesele de lucru. Un punct important important este sănătatea mai bună a angajaților.

Consumatorii privați asociază adesea eficiența energetică în viața de zi cu zi cu eticheta energetică a UE, care există din 1994 și împarte produsele în clase de eficiență energetică de la A la G, unde A reprezintă cel mai înalt și G cel mai mic randament. Așadar, puteți opta pentru costuri mai mici și mai puține emisii de gaze cu efect de seră atunci când vă cumpărați electrocasnice.

economisirea eficienței energetice a energiei electrice

7 sfaturi pentru o mai mare eficiență energetică în viața de zi cu zi

Pe lângă achiziționarea unui aparat de uz casnic eficient din punct de vedere energetic, puteți face mult mai mult pentru a economisi energie în viața de zi cu zi. Mai jos veți găsi sfaturile noastre încercate și testate.

# 1 – comutați la un furnizor verde de energie electrică

Aici mediul este pe primul loc, deoarece electricitatea verde este neutră din punct de vedere climatic. În acest caz, eficiența se calculează cu minimizarea emisiilor de CO2 dăunătoare climatului.

# 2 – comutați la LED-uri

Luminile LED sunt în mod clar cea mai eficientă lumină artificială existentă în prezent. Acest lucru nu numai că economisește emisiile de CO2, ci și reduce semnificativ costurile cu energia electrică.

lumini cu led eficiență energetică

# 3 – Evitați modul de așteptare, dacă este posibil

Este greu de crezut, dar renunțând la modul de așteptare în gospodărie, puteți economisi până la 120 de euro pe an, precum și aproximativ 250 kg de CO2. Prin urmare, este mai bine să utilizați o bandă de alimentare și să opriți complet televizorul, computerul, routerul etc. după utilizare.

# 4 – Gătiți întotdeauna cu capacul pus

De asemenea, puteți economisi multă energie atunci când gătiți, gătind pur și simplu întotdeauna cu capacul oalei. Umpleți-o cu foarte puțină apă când gătiți legume sau ouă. Aceasta înseamnă că apa de gătit este încălzită mult mai repede și, desigur, aveți nevoie și de mult mai puțină energie electrică.

# 5 – Folosiți funcția de convecție la coacere

Dacă folosiți căldura superioară / inferioară în cuptor, consumați mult mai multă energie electrică în comparație cu convecția. În al doilea caz, setați întotdeauna o temperatură mai scăzută și economisiți energie în proces. Deci, funcția de circulație a aerului reprezintă în mod clar o eficiență energetică mai bună.

economisirea energiei eficiența energetică a aerului condiționat în gospodărie

# 6 – Spălător plin și la 30 de grade

Nu este o idee bună să lăsați mașina de spălat pe jumătate plină la fiecare două zile. Pentru a economisi energie electrică și a avea un impact mai mic asupra mediului, este recomandabil să o utilizați mai rar, dar în schimb la maximum. Dacă este posibil, evitați prespălarea și spălați la 30 de grade.

# 7 – Fără uscătorul de rufe mai des

Preferați cablul de îmbrăcăminte și calul pentru a vă usca rufele. În acest fel, puteți economisi multă energie, deoarece uscătoarele de rufe sunt considerate a fi destul de mari pentru consumul de energie electrică. Dacă tot trebuie, cumpărați un uscător de condens cu clasa de eficiență energetică A..

Există, desigur, multe alte sfaturi care vă vor ajuta să fiți mai eficienți energetic în gospodăria dvs. și în viața de zi cu zi în general. Prin urmare, faceți cercetări suplimentare și utilizați-le cât mai des posibil, de dragul bugetului dvs. și al mediului.

eficiență energetică a casei inteligente