Plantele sunt o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, deoarece le folosim în fiecare zi în bucătărie sau ca remedii. Sunt darurile vindecătoare ale naturii care nu ar trebui să lipsească în gospodărie. Facem diferența între ierburile culinare tipice, cum ar fi busuiocul, săratul, maghiranul, oregano-ul și rozmarinul și plantele medicinale foarte valoroase precum menta, salvie, mușețel și fenicul, pe care trebuie să le aveți la îndemână. Cel mai bun lucru este că multe plante culinare au și proprietăți de promovare a sănătății și sunt și remedii naturale. Un astfel de exemplu este rozmarinul, care este utilizat atât în bucătărie, cât și în plante medicinale. Unele ierburi sunt preferate a fi folosite în stare proaspătă, în timp ce altele miros și mai mult când sunt uscate și își desfășoară proprietățile utile. Uscarea ierburilor este un mod vechi de a le face să dureze mai mult. Dar cum să uscăm ierburile și să le păstrăm corect, vrem să explicăm în cele ce urmează.
Toamna este cel mai bun moment pentru recoltarea ierburilor de grădină și uscarea lor
Care ierburi sunt bune pentru uscare??
Toamna se apropie și odată cu aceasta vine cel mai bun moment pentru recoltarea ierburilor. După luni de grădinărit, acum suntem recompensați pentru eforturile noastre, iar grădina ne dă cadouri. Mulți oameni cultivă plante de bucătărie și plante medicinale unde pot găsi o bună oportunitate – direct în patul de grădină, în cutii de flori sau ghivece pe terasă sau pe pervaz..
În principiu, este foarte ușor să le întrețineți. Dar chiar și în lunile reci nu vrem să ne lipsim de aceste ingrediente sănătoase, așa că trebuie să le facem să dureze mai mult. Trebuie să vă faceți cercetările în prealabil și să știți exact ce plante sunt potrivite pentru uscare și care nu. De asemenea, setați-vă preferințele și stabiliți ce produse naturale doriți să uscați și păstrați pentru iarnă. Trebuie doar menționat aici că ierburile mediteraneene sunt potrivite pentru uscare, cum ar fi salvie, cimbru și rozmarin.
Savory este ușor de uscat și miroase la fel de bine iarna ca vara
Busuiocul, care este una dintre cele mai populare ierburi din această țară, are cel mai bun gust când este proaspăt. Vă sfătuim mai degrabă să nu uscați sau să înghețați frunzele verzi de busuioc. Cu siguranță ar fi o greșeală. Dar există o serie de ierburi culinare tipice care pot fi uscate cu ușurință. Acestea sunt sărate, mentă, oregano și chimen. Oamenilor le place chiar să usuce petalele de trandafiri, lavandă și mușețel, deoarece mirosul lor minunat alungă rapid plictiseala iernii. Tarhonul, măcrișul și mărarul pot fi tăiați în bucăți mici și congelați. Deci, aveți aceste ierburi pe care să le dați toată iarna.
Congelați anumite ierburi în fiecare toamnă?
Uscarea ierburilor? Cum funcționează corect?
Procesul de uscare a ierburilor începe cu colectarea. În acest scop, alegeți doar plante bine dezvoltate și alegeți sfaturile lor de lăstari. Un mic truc este foarte important aici: Aveți grijă să nu colectați ierburi umede, își vor pierde aroma și vor deveni mucegăite când se usucă. În niciun caz nu trebuie să spălați plantele colectate! Aceasta este o greșeală gravă făcută de unii laici. Tot ce trebuie să faceți este să agitați ierburile colectate energic și astfel să le scăpați de praf și murdărie. Cu unele ierburi, frunzele sunt smulse direct de pe tulpină, altele pot fi uscate pe tulpină, de exemplu rozmarin, deoarece frunzele sale sunt foarte subțiri și fragede.
Uscarea ierburilor și apoi depozitarea lor pentru iarnă
Înainte de a colecta ierburile, trebuie să vă pregătiți și pentru următorul pas, care este locul în care să le uscați. Cel mai bine este să luați o tavă mare și să așezați hârtie de copt pe ea. Așezați frunzele sau florile colectate deasupra și lăsați-le să stea într-un loc uscat, umbros și bine aerisit. În următoarele două săptămâni ierburile vor fi complet uscate. Puteți testa asta cu degetele. Dacă scârțâie când îi zdrobiți, este un semn bun. complet!
Ierburile bine uscate foșnesc la atingere
Cum se păstrează în mod corespunzător ierburile uscate pentru o lungă perioadă de timp?
Depozitarea corectă a plantelor este la fel de importantă ca uscarea acestora. Ierburile uscate, cum ar fi rozmarinul, menta și cimbrul, au o durată lungă de valabilitate în borcane cu șurub sau recipiente de porțelan. Acest lucru ajută, de asemenea, să-și păstreze aroma. În magazine puteți găsi în continuare pungi de hârtie special acoperite, acestea fiind minunat potrivite pentru depozitarea ierburilor. Vă sfătuim să nu folosiți pungile de plastic, pungile de in sau pungile subțiri de hârtie în acest scop. Există riscul ca parfumul minunat al ierburilor uscate să se evapore rapid. Sigur nu vrei asta, nu?
Aveți o mică grădină de plante acasă sau vă cultivați ierburile și plantele medicinale afară în pat? Și cum intenționați să le păstrați mult timp și să le folosiți iarna? Urmați sfaturile noastre și veți avea o iarnă plină de arome proaspete!
Echipa editorială vă urează multă distracție uscând ierburi proaspete și păstrându-le în mod corespunzător!