Ce este L-teanina?

L-teanina a fost descoperită pentru prima dată de oamenii de știință japonezi la mijlocul secolului trecut. Acest compus chimic provine din natură, mai exact, în principal din frunze de ceai și anumite ciuperci. Structura chimică poate fi foarte asemănătoare cu neurotransmițătorul natural glutamină.

O altă modalitate de a explica exact ce este L-teanina ar putea fi prin definirea aminoacidului. Chiar dacă această substanță nu poate fi produsă în corpul nostru, proprietățile sale pot fi mai mult decât utile minții și corpului oamenilor.

Cercetările au arătat că L-teanina afectează creierul uman prin reglarea nivelului de dopamină și serotonină. Utilizatorii declară că experiența L-teanină și-a îmbunătățit starea de spirit, starea de somn și bunăstarea generală. Să explicăm avantajele în detaliu. Căutați deja un supliment de L-teanină?

ceai verde l-teanină

Cum functioneazã?

Am menționat deja asemănarea cu glutamina, dar știi cum se comportă glutamina? De fapt, procesul său funcțional amintește de baza funcțională a L-teaninei. Aminoacizii ajută la trimiterea de semnale nervoase către creier, astfel încât L-teanina să aibă un impact asupra anumitor neurotransmițători. Dintre acestea, poate fi menționat GABA sau acidul gamma-aminobutiric, un neurotransmițător care reduce activitatea sistemului nervos sau, cu alte cuvinte, reduce stresul.

Unele dintre studii susțin că efectele L-teanine stimulează undele alfa și asigură menținerea stării mentale. În plus, acest compus crește nivelurile de serotonină și dopamină, care sunt responsabile pentru viața emoțională, calmul și claritatea minții.

l-teanina relaxează-te

Beneficiile L-teaninei

  • Îmbunătățirea cognitivă

Termenul cheie pentru descrierea efectelor L-teaninei este fără îndoială așa-numita „calmă a vigilenței”. Această stare furnizată de L-teanină este deja o semnătură recunoscută a acestui supliment alimentar. L-teanina vă ajută să rămâneți concentrat și activ în timpul zilei fără a vă simți vreodată nervos sau anxios. Datorită acestui efect de L-teanină, suplimentul de L-teanină este foarte popular în rândul acelor persoane care se confruntă cu sarcini extenuante din punct de vedere mental și care trebuie să se concentreze fără un fior deranjant. Doriți să aflați mai multe despre asta?? Citiți acest articol.

Se poate observa și o creștere a memoriei, dar aceasta nu se instalează decât după o lună sau două. Cu toate acestea, o iluminare temporară a memoriei are loc imediat după administrarea L-teaninei. Pentru a crește efectele L-teaninei, încercați să o combinați cu cofeina. Această combinație crește și mai mult productivitatea.

meditație yoga l-teanină

  • Reglarea somnului

În ciuda îmbunătățirii capacității de concentrare, L-teanina vă poate regla și ciclul de somn. Când luați L-teanină, veți descoperi că adormirea se poate face cu ușurință și fără distragere. Potrivit utilizatorilor, calitatea somnului va fi mai bună, deoarece L-teanina oferă liniște interioară noaptea. 

  • Stresul și ADHD

O altă caracteristică a experienței L-teaninei este efectele sale anxiolitice; definiția pentru aceasta înseamnă anxietate și reducerea stresului. Am menționat mai devreme că acest compus afectează anumiți neurotransmițători, cum ar fi GABA, serotonina și dopamina. Această sinergie asigură calmul și liniștea sufletească a utilizatorului în situații stresante sau chiar cu anumite tulburări legate de anxietate, cum ar fi ADHD sau schizofrenia. Studiile au arătat că L-teanina a redus anxietatea comună la pacienții cu afecțiuni preexistente. Un astfel de efect L-teanină asigură nu numai o stare mai liniștită, ci și un somn mai bun.

l-teanină împotriva stresului

  • Îmbunătățiți sistemul imunitar

S-au făcut unele cercetări cu privire la beneficiile L-teaninei pentru corpul uman și sistemul imunitar. Rezultatele au confirmat capacitatea L-teaninei de a proteja unele organe de inflamații și infecții, inclusiv tractul respirator superior și tractul intestinal. Cu toate acestea, utilizatorii observă cu greu astfel de efecte.

  • Pierdere în greutate

Acest beneficiu este legat de L-teanina, care se găsește în ceaiul verde. Consumul acestei băuturi cu conținut scăzut de calorii poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite. Cum functioneazã? Ei bine, ceaiul verde lasă un anumit gust consistent, care reduce în mod natural pofta de mâncare. Uneori ceaiul verde poate fi chiar o cheie pentru protejarea oamenilor de obezitate, astfel încât consumul acestei băuturi poate fi mai benefic decât credeai.

  • Depistarea cancerului

Chiar dacă nu s-au găsit dovezi ale proprietăților antioxidante ale L-teaninei, această substanță are un efect benefic asupra tratamentului cancerului. Unii utilizatori susțin că consumul de L-teanină, sau mai precis, ceai verde, împreună cu medicamente pentru chimioterapie poate face medicamentele pentru chimioterapie mai eficiente. Beneficiile ceaiului verde sunt evidente. Dacă nu vă place încă această băutură, vă recomandăm să o consumați acum.

  • Reglarea tensiunii arteriale

Aceasta este o veste bună pentru persoanele care au hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială cronică din când în când. L-teanina poate reduce tensiunea arterială crescută, mai ales în situații stresante. Cu toate acestea, dacă aveți tensiune arterială mai mică, rețineți că L-teanina vă poate agrava situația.

Beneficiile capsulelor de l-teanină

Efectele secundare ale L-teaninei

 L-teanina este unul dintre nootropii pentru care riscul de efecte secundare este scăzut. Chiar și așa, ar trebui să fiți conștienți de posibilele efecte secundare pentru a vă asigura păstrarea sănătății. În primul rând, am dori să menționăm din nou riscul de scădere a tensiunii arteriale. Dacă aveți hipotensiune arterială, nu luați L-teanină pentru a evita agravarea stării dumneavoastră. Pentru cei care au avut tensiune arterială mai mică sau au un membru al familiei diagnosticat cu hipotensiune arterială, vă recomandăm să consultați medicul înainte de a începe utilizarea L-teaninei.

L-teanina poate interacționa cu alte medicamente, uneori interacțiunea poate fi dăunătoare. Prin urmare, consultați întotdeauna medicul înainte de a începe utilizarea L-teaninei. În plus, L-teanina nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor.

Uneori pot apărea alte reacții adverse, cum ar fi dureri de stomac, greață sau anxietate.

Doza de L-teanină

Doza zilnică de L-teanină variază între 100 mg și 400 mg. Cu toate acestea, dacă aveți tendința de a o combina cu cofeină, doza ar trebui să fie mult mai mică, în jur de 12-100 mg de L-teanină și 30-100 mg de cofeină. Vă recomandăm să urmați instrucțiunile de utilizare. Unele dintre nootropice ar trebui să fie limitate. Dacă nu puteți găsi astfel de informații, contactați întotdeauna producătorul.

Dacă intenționați să utilizați L-teanină, începeți cu cea mai mică doză recomandată și apoi creșteți-o treptat. În acest fel, veți afla care doză de L-teanină este potrivită pentru dvs. și cum reacționează sistemul imunitar și creierul.

In concluzie

L-teanina, precum și majoritatea altor nootropice, este disponibilă sub formă de tablete sau pulbere, astfel încât să puteți alege cum să o consumați. Dacă starea dumneavoastră vă împiedică să încercați L-teanina ca supliment alimentar, puteți adăuga oricând mai mult ceai verde la rutina zilnică.

Relaxarea teaninei dorm bine