Dinții sănătoși nu sunt doar o problemă de predispoziție genetică, ci și de o bună profilaxie dentară. Aceasta se referă în primul rând la așa-numita curățare profesională a dinților (PZR). Pe lângă o igienă orală bună la domiciliu și o alimentație adecvată, curățarea regulată și temeinică joacă, de asemenea, un rol decisiv în menținerea sănătății dinților și a gingiilor. În acest post veți afla mai multe despre cele mai importante aspecte ale profilaxiei dentare adecvate și la ce ar trebui să acordați atenție.

profilaxia dentară profesională pentru curățarea dinților

De ce ai nevoie de profilaxie dentară?

În ciuda periajului regulat al dinților, mici bucăți de mâncare și salivă rămân în locurile inaccesibile din gură, care cu greu pot fi îndepărtate cu o periuță de dinți. Un biofilm, cunoscut și sub numele de placă, se formează apoi, mai ales în spațiile interdentare, pe marginea dinților cărnii și pe molari. Această acoperire organică este podeaua ideală de cusut pentru toate tipurile de bacterii dăunătoare care provoacă atât cariile dentare, cât și inflamația gingiilor (gingivită). Pe termen lung, toate acestea au ca rezultat nu numai respirația urât mirositoare, ci și durerea neplăcută, inflamația cronică a gingiilor (parodontita) și, în cel mai rău caz, pierderea dinților.

Prin urmare, medicii stomatologi recomandă curățarea profesională a dinților cel puțin de două ori pe an, ceea ce face în mod clar parte dintr-o bună profilaxie dentară. Aceasta se efectuează după o examinare amănunțită și consultare de către medicul dentist sau un asistent stomatologic special instruit. Reduce complet depunerile dăunătoare, moi și dure de pe dinți. În același timp, aveți grijă și de spațiile interdentare, limba, partea interioară a obrajilor gurii și gâturile dinților..

profilaxia dentară profesională

Din păcate, asigurările legale de sănătate nu plătesc în principiu pentru această măsură preventivă și trebuie să o faceți singur. Aici intervine o bună asigurare suplimentară pentru stomatolog, care acoperă integral costurile profilaxiei dentare. Pentru a găsi cea mai bună ofertă pentru dvs., puteți, de exemplu pe Zahnzusatzversicherungen-Vergleich.com privește în sus. Se compară cele mai bune opțiuni și totul este explicat în detaliu. În plus față de acoperirea costurilor ridicate pentru profilaxie, asigurările bune oferă, de asemenea, numeroase alte servicii, precum rambursarea programelor de detectare timpurie a bolilor dentare, orale și maxilarului, precum și incrustări, coroane, punți și implanturi realizate din materiale de cea mai înaltă calitate..

zâmbet frumos cu dinți sănătoși

Cum se face o curățare profesională a dinților??

De regulă, acest tip de profilaxie dentară este nedureroasă. Cu toate acestea, s-ar putea ca unii pacienți cu dinți sensibili sau cu inflamație existentă să le găsească incomode și oarecum dureroase. În astfel de cazuri, medicul dentist va aplica un anestezic superficial cu un gel special. Întreaga procedură nu durează de obicei mai mult de o oră, în funcție de placa și tehnicile de curățare utilizate.

În primul pas, dentistul recunoaște decolorarea vizibilă și nu atât de vizibilă și placa de pe dinți. Apoi începeți să îndepărtați depunerile mai dure, cum ar fi tartrul, cu instrumente de mână, cum ar fi chihete și scalere sau cu dispozitive cu ultrasunete și flux de aer. Cu ajutorul unui dispozitiv cu jet de pulbere, placa și alte decolorări ale dinților, care sunt adesea cauzate de alimente de lux, sunt îndepărtate. După o clătire amănunțită, se folosește un lac special pentru etanșarea suprafeței dinților. Apoi, dinții sunt fluorurați, ceea ce oferă o bună protecție împotriva cariilor dentare și respinge bacteriile.

lustruirea dinților profilaxie dentară

Nu subestimați igiena și dieta bucală la domiciliu

Puteți face multe singuri acasă pentru a vă menține dinții sănătoși. De exemplu, spălarea dinților timp de trei minute, în mod ideal cu o periuță electrică de înaltă calitate, face parte din curățarea optimă a dinților. Experții recomandă utilizarea pastei de dinți care conține fluor și apoi utilizarea aței dentare sau a periilor interdentare pentru a îndepărta reziduurile alimentare și placa. De asemenea, ar trebui să curățați limba cu o perie moale sau cu un răzuitor de limbă. O clătire antibacteriană bună a gurii completează totul și asigură, de asemenea, o senzație proaspătă și complet curată în gură.

profilaxia dinților periați dinții cu periuță electrică

Dieta joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea dinților și a gingiilor. Deci, este recomandabil să evitați alimentele și băuturile cu zahăr și să consumați mai multe fructe și legume. Legumele cu frunze verzi, în special, sunt deosebit de benefice. Carnea roșie, pe de altă parte, trebuie consumată cel mult de două ori pe săptămână. Cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt printre alimentele de lux care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a decolorării dinților și, prin urmare, ar trebui, de asemenea, să fie reduse la minimum. Cu toate acestea, se recomandă foarte multă apă și ceai de plante neîndulcit, precum și mestecarea alimentelor pentru o lungă perioadă de timp, deoarece stimulează fluxul de salivă și elimină majoritatea bacteriilor.

profilaxie dentară perie dinți ață dentară

Fii iubitor și responsabil pentru dinții tăi. Curățați-le cu atenție și conștient. Evitați stimulentele puternice, precum și băuturile și alimentele prea reci sau fierbinți. Mizați pe dentifrice de înaltă calitate și nu uitați să vizitați medicul dentist în mod regulat. Aceasta este singura modalitate de a vă asigura o profilaxie dentară optimă.

profilaxie dentară dinți albi