Deși fermentarea este o tendință alimentară actuală, este vorba de fapt de o tehnică veche și foarte simplă pentru a face alimentele durabile. Acest lucru are, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar alimentele fermentate au un gust și mai bun în majoritatea cazurilor. În timp ce Kimchi, miso, kombucha și kefir la modă au devenit recent cunoscute de mulți dintre noi, știm cu toții cele mai cunoscute exemple de fermentații – aluat, drojdie, iaurt, brânză, bere și vin. Toate aceste alimente au în comun faptul că sunt produse de oameni datorită proceselor naturale de fermentare. Acestea conțin probiotice naturale și numeroase vitamine și sunt extrem de sănătoase pentru organismul nostru. În cele ce urmează veți afla ce este fermentația, ce efecte pozitive are și cum puteți pregăti singuri legumele fermentate.

Fermentarea legumelor este ușoară și super sănătoasă

usturoi castravete morcovi fermenta

Ce este fermentarea?

Fermentarea este mai precis conversia substanțelor folosind bacterii, enzime sau ciuperci. Produsul final formează apoi gaze sau acizi care asigură durata de valabilitate a alimentelor. Există două moduri de fermentare a alimentelor: cu cultura de început (de exemplu, aluatul în pâine) și cu fermentarea sălbatică.

În al doilea caz, bacteriile necesare pot fi deja găsite pe materiile prime. Una dintre cele mai utilizate fermentații în producția de alimente fermentate este fermentarea acidului lactic. Acest lucru se datorează faptului că glucidele conținute în alimente sunt transformate în acid lactic. Și cum se întâmplă asta? Datorită bacteriilor probiotice bune (bacterii lactice), care pot exista și fără oxigen, deoarece materiile prime rămân etanșe la fermentare. Sarea este, de asemenea, adăugată pentru a ucide bacteriile și ciupercile dăunătoare.

Metodă simplă de conservare din cele mai vechi timpuri

Fermentați conopida

Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?

În primul rând, așa cum am menționat deja, fermentii sunt destul de durabili. Se pot păstra la frigider până la 2-3 luni. În plus, acestea sunt foarte sănătoase și nu numai pentru că sunt complet lipsite de conservanți și aditivi. Deoarece la fermentare, vitaminele C, B2 și B6 se păstrează mai bine și mai mult. Conținutul de vitamine în sine este, de asemenea, crescut destul de mult. Bacteriile și enzimele lactice rezultate asigură, de asemenea, o floră intestinală sănătoasă prin distrugerea paraziților, bacteriilor și ciupercilor dăunătoare. În mod logic, acest lucru întărește sistemul imunitar și orice agenți patogeni au mai puține șanse la noi.

Alimentele fermentate sunt chiar considerate „pre-digerate”, deoarece sunt foarte ușor de utilizat de către organism și sunt bune pentru stomac și intestine. În ceea ce privește gustul, puteți descoperi, de asemenea, o mulțime de avantaje, deoarece procesele de fermentare creează arome și arome mai noi.

Aproape toate bucătăriile naționale au alimente sănătoase, fermentate

Superalimente de fermentare

Îndrăznește să fermentezi și să beneficiezi de acesta din punct de vedere al gustului și al sănătății! Astăzi avem două idei de rețete foarte simple și super delicioase pregătite pentru dvs. Încercați-le dacă aveți chef.

Fermentarea legumelor – sfeclă roșie și kimchi

Fermentarea sfeclei nu pare atât de exotică și aparține mai mult emisferei noastre culinare, la fel ca varza murată. Cu toate acestea, când vine vorba de kimchi, mulți oameni din această țară încă se întreabă despre ce este acest hype alimentar. Este de fapt un tip de varză coreeană care este mâncarea lor populară națională. Aceasta datează din secolul al XIII-lea și vine în mai mult de 200 de variante.

# 1 Ferment de sfeclă roșie

reteta fermenieria de sfecla rosie

Ingrediente:

 • 3 sfeclă de sfeclă brută de dimensiuni medii, decojite
 • 2 felii de sfeclă, cercuri tăiate transversal – pentru a fi utilizate ca topper.
 •  1 linguriță de sare de mare fină sau sare de Himalaya
 • 4-5 linguri de suc de castravete sau varză murată

Pregatirea:

 1. Tăiați sfecla roșie în bucăți mici.
 2. Așezați într-un castron cu sare și suc de castraveți. Apăsați puțin bucățile de sfeclă roșie până când eliberează suc. Puteți folosi mănuși pentru a evita pătarea unghiilor.
 3. Așezați într-un borcan de zidărie / borcan, închideți și apăsați ferm pentru a elibera mai mult suc.
 4. Așezați două felii de sfeclă deasupra și terminați cu o greutate. Napii tăi sunt acum bine acoperiți de suc.
 5. Acoperiți și închideți bine pentru a împiedica pătrunderea aerului. Lăsați să stea aproximativ 4-5 zile la temperatura camerei (22 grade).
 6. Începeți degustarea după a patra zi pentru a obține exact nivelul de aciditate care vă place.
 7. Dacă îți place gustul, ia greutatea și pune-o la frigider. Peste câteva zile sfecla roșie fermentată va fi gata să fie savurată.

# 2 pregătește kimchi

Rețetă sănătoasă fermentatoare kimchi

Ingredientele:

 • 1 kg varză chineză, fără sâmburi și tăiată în bucăți de 2 cm (o varză mare)
 • ¼ cană de sare de mare
 • 2 cani de ridiche daikon, tăiate în benzi de chibrit (opțional sau cu morcovi)
 • 1 buchet de șalote, tăiate felii și tăiate în bucăți de 2 cm
 • 1 lingura ghimbir proaspat, feliat (2-3 felii)
 • 6 căței de usturoi, întregi
 • 1 șalotă, sfert (opțional)
 • 2–6 linguri fulgi de ardei coreeni (gochugaru)
 • 2 linguri de sos de pește (alternativ: folosiți sos de pește vegan, miso sau sos de soia), mai mult după gust
 • 2 lingurite de zahar (sau alternativa)
 • 1 lingură praf de orez conținând gluten (opțional)

fermenta mustul alimentar sănătos

Pregatirea:

 1. Îndepărtați 1-2 frunze exterioare de varză chineză și păstrați-le în frigider pentru utilizare ulterioară (înfășurați în plastic). Tăiați varza rămasă și puneți-o într-un castron cu sare și amestecați bine. Adăugați suficientă apă rece pentru a acoperi varza și continuați să amestecați până când sarea s-a dizolvat. Se cântărește varza cu o farfurie pentru a o ține sub apă. Lăsați să stea la temperatura camerei timp de 6-8 ore sau peste noapte.
 2. Scurgeți varza și lăsați saramura deoparte. Clătiți varza, scurgeți-o, stoarceți excesul de apă și puneți-o înapoi în castron. Adăugați ridichea de iarnă și ceapa de primăvară.
 3. Adăugați ghimbir, usturoi, șalotă, fulgi de piper, sos de pește (sau alte ingrediente) și zahăr în robotul de bucătărie. Procesați până când totul este bine amestecat și se formează o pastă. Se toarnă peste varză și se amestecă bine amestecul de legume și piper cu clești sau mănuși.
 4. Puneți varza într-un borcan mare de 2 litri (sau două borcane de 1 litru) sau într-o cratiță, lăsând aproximativ 4-5 cm spațiu în partea de sus, astfel încât sucurile să poată scăpa. Adăugați puțin din saramură pentru a acoperi legumele și apăsați ușor în jos. Puneți o frunză de varză peste ea și apăsați-o din nou. Acest lucru ar trebui să ajute la menținerea kimchiului sub saramură. De asemenea, puteți utiliza o greutate care este plasată peste întreaga foaie pentru ao menține sub apă.
 5. Acoperiți ușor cu un capac (lăsați să scape aerul) și așezați paharul într-un vas de copt (sau într-un castron mare) pentru a prinde sucurile care ar putea scurge. (Ideea, totuși, este să păstrezi cât mai mult suc aromat în pahar, deci să nu-l umpli prea mult.)
 6.  Se lasă pe blat timp de aproximativ 3 zile și apoi se păstrează într-un borcan sigilat la frigider, unde continuă să fermenteze.
 7.  După 3 zile, kimchi-ul va fi gata, dar nu va atinge aroma și complexitatea completă până când nu fermentează încet (la frigider) timp de aproximativ 2 săptămâni.

Kamchi poate fi combinat cu diferite ingrediente

tendinta de fermentare a alimentelor

Sfaturi suplimentare pentru fermentare

 • mențineți o igienă optimă – spălați cu atenție recipientele, mâinile și legumele
 • Folosiți detergenți și săpunuri fără parfum, chiar și pe mâini
 • reduceți pe cât posibil alte mirosuri străine
 • NU lăsați NICIODATĂ legumele și ingredientele de fermentare care conțin proteine ​​să fermenteze în același loc! Există un risc ridicat de contaminare încrucișată și răspândirea bacteriilor dăunătoare.
 • Când consumați fermenti, începeți cu porții mai mici, astfel încât sistemul digestiv să se adapteze încet la ele.

Mănâncă sănătos tot timpul anului printr-o fermentație simplă a legumelor

Fermentarea sfeclei sănătoasă

Experimentați cu diferite tipuri de legume!

tendința alimentelor fermentate 2019

fermentează efectul sănătos

Soia fermentată (natto) este un fel de mâncare popular în Japonia

tendință de fermentare natto soia fermentată japoneză

Și majoritatea legumelor casnice sunt foarte ușor de preparat

fermenta legume rețete sănătoase

legumele fermentează sănătos

fermenta legumele în pahare

Reteta de legume fermentate kimchi

legumele fermentează ridichi negre

tendință de vermentare a legumelor

Fermentarea ingredientelor sănătoase kimchi

Fermentați fasolea verde

Varza verde fermentează sănătos

Ceaiul de fermentare Kombucha