Exercițiile de mindfulness sunt foarte actuale în acest moment, dar înțelegem de fapt ce înseamnă de fapt mindfulness? Pentru a clarifica și a învăța acest termen copiilor noștri, ar trebui mai întâi să-l înțelegem bine noi înșine. În cele ce urmează încercăm să definim „mindfulness” pe scurt și succint și apoi prezentăm 5 exerciții de mindfulness pentru copii. Rămâneți cu el și învățați să trăiți cu atenție cu cei mici.

Învață-l pe copilul tău să trăiască cu atenție!

Exerciții de atenție pentru copii

Ce este mindfulness?

Mindfulness este o stare în care vă folosiți toate cele cinci simțuri pentru a face față lumii din jur fizic și fără judecată. Când faci o sarcină cu atenție, o faci cu 100% din energie și atenție.

Orice se poate face cu atenție

Exerciții de mindfulness pentru copii

Orice activitate se poate face cu atenție, chiar și mâncând. De exemplu, vă puteți învăța copilul să acorde atenție texturii și gustului mâncării. Îi poți îndruma să se gândească la modul în care alimentele hrănesc și își mențin corpul sănătos.

Practicarea atenției este incredibil de benefică pentru copii. Îi poate ajuta să facă față mai bine stresului, anxietății și emoțiilor negative. Exercițiile de mindfulness, pe de altă parte, promovează emoții pozitive și încredere în sine.

Joacă cu atenție – toți copiii pot face asta

Exerciții de atenție pentru copii care învață prin joc

De ce sunt benefice exercițiile de mindfulness pentru copii?

Exercițiile de mindfulness pot ajuta copiii să devină abilitați, astfel încât să poată învăța să încerce lucruri noi și să își asume mai multe riscuri.

Tehnicile de mindfulness, cum ar fi respirația profundă și tensionarea și relaxarea mușchilor, pot ajuta copiii să depășească anxietatea atunci când greșesc.

Mai mult, exercițiile de mindfulness pot ajuta copiii să depășească vorbirea de sine negativă prin promovarea iubirii de sine și a conștiinței de sine.

Exercițiile de yoga pentru copii promovează, de asemenea, atenția

Copii de la școală meditând în timpul orei de yoga

5 exerciții de atenție pentru copii

Iată cinci exerciții simple de atenție pentru copii pentru a-i ajuta să trăiască în prezent și să se concentreze asupra pozitivului.

Viața poate fi ușoară dacă o lăsăm să fie. Mindfulness îi poate ajuta pe copii să își curățe pânzele de păianjen.

Suflarea săpunului este un exercițiu excelent de respirație pentru copii

Exerciții de atenție pentru copii Exerciții de calmare

Exerciții de atenție pentru copii: „Doar o respirație”

Când vine vorba de calmarea copiilor, nimic nu este mai ușor decât un exercițiu de respirație. O tehnică obișnuită este atenția în timp ce respirați sau activitatea „doar o singură respirație”. Aceasta este o activitate excelentă de încercat atunci când copilul dumneavoastră este anxios sau supărat.

Găsiți un loc relaxant în care dumneavoastră și copilul dumneavoastră nu veți fi deranjați. Stai confortabil. Acest exercițiu de respirație pentru copii se poate face în doar un minut, dar se poate face și mai mult timp.

Mai întâi, setați un cronometru pentru un minut.

Luați ceva timp pentru a respira conștient

Exercițiu de atenție pentru copii care ascultă bătăile inimii

Începeți să inspirați și să ieșiți profund. Observați cum se simte respirația când intră și iese din corpul vostru. Fiți atenți la orice senzație pe care o experimentați sau la orice sunet pe care îl auziți.

Respirați încet și adânc și încercați să vă imaginați respirația care curge în jos și în sus în plămâni. Mulțumește-ți corpului și respirației pentru că îți dă viață și te menține sănătos.

Respirați adânc și țineți respirația pentru o clipă – apoi dați drumul.

Când gândurile devin intruzive, încercați să vă scufundați gândurile într-un nor alb și pufos și împingeți norul gândului din conștiința voastră.

Apoi, observați cum vă simțiți după ce ați făcut acest exercițiu de respirație de un minut.

Faceți stările anxioase și emoțiile negative să dispară

Exerciții Mindfulness pentru copii Mindfulness pentru părinți și copii

Exerciții de atenție pentru copii: joc cu sticlă sclipitoare

Copiii de toate vârstele pot face un pahar cu sclipici. De asemenea, puteți utiliza un glob de zăpadă. Exercițiul cu un pahar cu sclipici este o activitate excelentă atunci când copilul tău se simte îngrijorat, entuziasmat, nervos sau supărat. Sclipirea din sticlă reprezintă gândurile copilului tău care trec prin mintea lor ca o nebunie.

Calmându-se prin joc atent

Efectuarea exercițiilor de mindfulness pentru copii Glizerglas

Data viitoare când copilul dvs. este entuziasmat sau anxios, lăsați-l să scuture sticla sclipitoare și să rămână calm și liniștit în timp ce sclipirea se așează. Pe măsură ce inspiră adânc, pot să vadă sclipiciul plutind în pahar și în cele din urmă să se așeze pe podea.

Paharul este ca mintea copilului. Puteți chiar să vă încurajați copilul să creadă că gândurile lor sunt ca sclipici. Când sclipiciul se așează pe fundul paharului, mintea devine, de asemenea, mai liniștită.

De asemenea, puteți face singuri o astfel de sticlă

Exerciții de atenție pentru copii sticlă sclipitoare

Exercițiu de atenție pentru copii: exerciții de bătăi ale inimii

Exercițiul de bătăi ale inimii este un exercițiu minunat de atenție, deoarece îi permite copilului să se concentreze asupra senzațiilor corpului. Acest exercițiu este un exercițiu minunat atunci când copilul dumneavoastră se simte stresat sau anxios.

De exemplu, dacă copilul tău lucrează la un proiect școlar și este frustrat sau blocat, îi poți redirecționa ușor cerându-i să-și oprească munca și să ia o pauză.

Roagă-ți copilul să se ridice și să sară în sus și în jos sau să facă salturi pentru un minut. La sfârșitul acelui minut, cereți-i să își pună mâna pe inimă și să observe cum se simt bătăile inimii și respirația.

Acordarea la corpul fizic este o modalitate minunată de a-ți realinia atenția. Cu această nouă explozie de energie, copilul dvs. va simți o nouă motivație pentru a termina sarcina dificilă.

Auzi-ți propriile bătăi ale inimii

Exerciții de atenție pentru copii percepând emoții

Exerciții de atenție pentru copii: plecarea la Safari

Continuarea safariului este un alt exercițiu creativ de atenție care ajută la îndepărtarea concentrării de stres și anxietate.

Activitatea fizică este o modalitate minunată de a readuce energia pozitivă în corp. Această activitate este excelentă atunci când copilul tău vine acasă de la școală, deoarece le oferă o pauză mentală de la o zi lungă.

La următoarea plimbare, puteți merge într-o aventură interesantă afară. În timp ce mergeți, lăsați toate simțurile să acționeze, acordând o atenție deosebită mediului înconjurător. Simțiți sunetul podelei în timp ce mergeți și acordați atenție tuturor mișcărilor și senzațiilor mici.

Învață-ți copilul de la o vârstă fragedă să conștientizeze și să se bucure de lumea din jur

Copilă asiatică fetiță mirosind floare în grădină

De asemenea, puteți încerca să ridicați o piatră mică sau să atingeți o plantă sau o floare. Ferește-te de bug-uri sau de păsări. Luați un moment pentru a îngenunchea și a atinge pământul. Mergeți cu atenție și fiți conștienți de tot. Observați toate micile detalii.

Mersul pe jos este o activitate minunată de ameliorare a stresului, deoarece vă ajută să vă curățați mintea și să provocați idei creative. Încearcă să faci un safari data viitoare când copilul tău este frustrat și s-ar putea să fii surprins cât de bine funcționează.

Alăturați-vă și bucurați-vă de atingerea ierbii

Exerciții de atenție pentru copii Exerciții de respirație

Exerciții de atenție pentru copii: mușchii încordați și relaxați

Încordarea și relaxarea mușchilor este o activitate care relaxează mintea și corpul.

În acest exercițiu, veți contracta și relaxa ușor fiecare grup muscular principal. Încercați să contractați fiecare mușchi timp de cinci secunde pentru cele mai bune rezultate.

Acest exercițiu de atenție este ideal înainte de culcare, deoarece ajută corpul să amelioreze tensiunea. Puneți-l pe copilul dvs. să încerce acest exercițiu în timp ce stă culcat.

Începând de la picioare, strângând ușor mușchii din picioare tensionându-i și apoi relaxându-i încet din nou. De asemenea, puteți îndrepta degetele în sus și apoi înapoi.

Apoi, strângeți mușchii mari din gambe timp de cinci secunde, apoi eliberați-i ușor. Lucrează-ți drumul în sus, prin contractarea și relaxarea ischișorilor timp de cinci secunde.

Observă cât de calm te simți deja.

Repetați tensiunea musculară și relaxarea musculară unul după altul

Exerciții de Mindfulness pentru copii care practică Mindfulness

Apoi, contractați și relaxați-vă șoldurile și fesierii. Puteți face acest lucru și prin tensionarea picioarelor și apoi eliberarea tensiunii.

Apoi, contractați stomacul și pieptul și eliberați ușor. Simte valul de relaxare care trece prin tine.

Acum strângeți încet ambele mâini în pumni și apăsați-le strâns timp de aproximativ cinci secunde, apoi dați drumul. Îndreptați-vă brațele și mâinile în timp ce le ciupiți ferm și apoi eliberați-le.

În cele din urmă, concentrați-vă atenția asupra gâtului și umerilor. Aduceți umerii la urechi, ciupiți timp de cinci secunde, apoi eliberați. Faceți asta de câteva ori și simțiți relaxarea blândă.

Mutați ușor capul dintr-o parte în alta de două sau trei ori, apoi relaxați-vă.

Această activitate este o modalitate excelentă de a practica atenția și vă poate ajuta copilul să dormă grozav.

După acest exercițiu, veți adormi adânc și pașnic

Exerciții de atenție pentru copii Exerciții fizice înainte de a adormi

In cele din urma

Activitățile zilnice pot fi transformate în exerciții de atenție pentru copii. Tu și copilul dumneavoastră vă puteți angaja în atenție în mijlocul oricărei activități obișnuite. Puteți chiar să vă încurajați copilul să mănânce cu atenție sau să citească cu atenție o carte, deoarece orice activitate se poate face cu atenție. Cel mai important lucru despre mindfulness este să fii în aici și acum – să-ți trăiești viața și să-ți iei timp pentru a te bucura de lumea din jurul tău.

Testați exercițiile de atenție descrise mai sus împreună cu copilul dumneavoastră

Exerciții de atenție pentru copii Exerciții de respirație cu atenție