Bun pentru inimă și creier, important pentru creșterea celulelor și esențial înainte și în timpul sarcinii – acid folic. Această vitamină vitală este literalmente pe buzele tuturor de ani de zile, sau cel puțin trebuie să fie. Deoarece un deficit de acid folic are un efect foarte negativ asupra organismului uman. În rândurile următoare puteți afla care sunt cele mai frecvente simptome ale carenței, când trebuie să luați vitamina într-o doză crescută și ce efecte pozitive are acid folic. De asemenea, vă vom arăta alimentele care conțin cel mai mult acid folic. Vă puteți bucura de acestea după gustul dvs. în salate, tocănițe, feluri principale sau chiar crude.

Efecte mai bune ale acidului folic printr-o nutriție adecvată

Salata verde Elvețian Efect de acid folic

Ce este acidul folic?

După cum sa menționat deja, aceasta este o vitamină solubilă în apă, cunoscută și sub numele de B9. Acest lucru nu este produs în corpul uman și, prin urmare, toată lumea este sfătuită să ia acid folic prin alimente sau ca supliment alimentar. Din păcate, vitamina este destul de sensibilă la lumină, aer și căldură și, prin urmare, nu este întotdeauna disponibilă în doze suficient de mari în alimente.

Prin urmare, fructele și legumele proaspete trebuie consumate cât mai repede posibil și depozitate corect. Gătitul prea mult reduce, de asemenea, semnificativ efectul acidului folic. Toate acestea explică deficitul răspândit de acid folic în rândul populației, chiar și aici, în Germania.

Cometariu: Forma naturală a vitaminei B9 care se găsește în alimente se numește folat. Varianta sintetică este de fapt așa-numitul acid folic.

Unele alimente conțin mult acid folic

efect de acid folic vitamina D9 alimente

Care este efectul acidului folic?

Sau mai bine zis, care sunt numeroasele efecte pozitive ale acestei vitamine? În primul rând, acidul folic / folatul promovează formarea celulelor și a sângelui în organism și joacă un rol fundamental în buna funcționare a sistemului nervos. Vitamina este implicată activ în formarea de ADN (acid dezoxiribonucleic) și ARN (acid ribonucleic) și, prin urmare, este importantă și pentru depozitarea materialului genetic și pentru biosinteza proteinelor în celule. Acidul folic scade, de asemenea, nivelul crescut de homocisteină din sânge, care este responsabil pentru multe probleme cardiovasculare. Alte efecte pozitive pentru organism sunt creșterea îmbunătățită a părului, vindecarea mai rapidă a rănilor și un risc mai mic de tromboză. Luat înainte și în timpul sarcinii, acidul folic previne defectele tubului neural la embrion și susține creșterea țesutului matern.  

Toate femeile care doresc să aibă copii și, de asemenea, la începutul sarcinii ar trebui să ia cu siguranță acid folic

efectul acidului folic atunci când încercați să aveți copii și în timpul sarcinii

Când trebuie să luați acid folic??

După cum sa menționat deja, luarea acestuia este absolut obligatorie dacă doriți să aveți copii și în primul trimestru de sarcină dacă viitoarea mamă dorește să prevină tulburări neuronale grave la bebelușul ei. În afară de aceasta, persoanele cu anemie ca urmare a unui deficit de acid folic ar trebui să consume cu siguranță vitamina, adesea în combinație cu B12. Acidul folic este, de asemenea, recomandat pentru diferite tulburări funcționale ale creierului, vindecarea lentă a rănilor, căderea părului, boli cardiovasculare, după un atac de cord și un accident vascular cerebral, pentru întărirea sistemului imunitar, cu consum crescut de alcool, fumat sau utilizarea prelungită a medicamentelor.

Dozajul recomandat: Doza zilnică de 400 mcg (micrograme) pentru femeile însărcinate și femeile care doresc să aibă copii și 800 mcg (micrograme) pentru persoanele care ar trebui să scadă nivelul homocisteinei pentru a preveni bolile cardiovasculare grave.

Legumele cu frunze verzi sunt deosebit de bogate în folat

efect acid folic legume cu frunze verzi

Ce simptome de carență sunt posibile?

Anemia în special ar putea fi o indicație a unui deficit de acid folic. Sunt incluse, de asemenea, dureri de cap cronice, amorțeli, palpitații și dificultăți de respirație, oboseală, diaree sau confuzie mentală. Ar putea arăta foarte rău în timpul sarcinii, ceea ce ar putea duce la avorturi spontane, defecte ale tubului neural și alte complicații. Pierderea în greutate și apetitul slab pot fi, de asemenea, semne ale deficitului de vitamine, la fel ca și diverse probleme circulatorii. Dacă aveți suspiciuni, solicitați sfatul medicului dumneavoastră și examinați valorile sanguine.

Ce alimente sunt bogate în acid folic?

Din fericire, există o mare varietate de alimente sănătoase care conțin acid folic. Mai presus de toate, aici sunt recomandate legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata, salata de miel și ceașul elvețian. Dar leguminoasele bogate în proteine, cum ar fi linte și fasole verde, oferă, de asemenea, o mulțime de această vitamină importantă. Folatul se găsește și în cantități mari în sparanghel, broccoli, praz, varză de Bruxelles și semințe de muștar. Roșiile, portocalele și fructele de pădure, nucile, ficatul, produsele lactate și ouăle sunt, de asemenea, surse naturale destul de bune de acid folic pe care ar trebui să le includeți cu siguranță în meniul zilnic.

Prin urmare, asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată și dacă aveți un deficit de acid folic, dacă intenționați să aveți copii sau dacă sunteți gravidă, ar trebui să preferați alimentele care conțin vitamina B9 vitală.

Ai mai multă grijă de tine și rămâi sănătos!

efect de acid folic alimentatie sanatoasa

efect acid acid folic ouă brânză iaurt

efect de acid folic fructe proaspete și semințe de chia  efect de acid folic omletă de fasole verde  efect acid acid folic fasole verde

acidul folic acționează ca o sursă de ficat

efectele acidului folic consumând nuci  rodie portocale efect acid folic

efect de acid folic kale  efect de acid folic fasole de linte

efect de acid folic sfeclă roșie