Om det bara fanns ett ord för att beskriva Sri Lanka, skulle det vara “grönt”. Oavsett vilken väg du väljer kör du in på landsbygden. Hela landet känns som en enorm nationalpark. Och med lite tålamod och tur kommer du garanterat att stöta på en eller till och med flera vilda elefanter.

Så det är definitivt värt det att du spenderar minst 2 veckor eller i bästa fall en hel månad i detta fantastiskt vackra land.

Sri Lanka restips

Sri Lanka restips naturäventyr

Resan till Sri Lanka, som fortfarande kallas Indiens tår, är väldigt på modet just nu, kanske tack vare Instagram och alla resebloggare som har populariserat det gröna ölandet. Den verkliga reseupplevelsen kan dock inte jämföras med insitagramfoton.

Därför är det vettigt att överväga en resa till Sri Lanka.

Och om du redan har bokat flygbiljetter, här är några viktiga restips att tänka på innan du besöker Sri Lanka.

Resmål i Sri Lanka, kallas fortfarande Indiens tår

sri lankas turistkarta sri lankas turistattraktionskarta

Buddhismen är den viktigaste religionen i Sri Lanka

Sri Lanka restips Buddha Temple

Behöver du visum för Sri Lanka??

Till skillnad från många andra asiatiska länder kräver Sri Lanka inte visum för att komma in i landet. Du kan dock ansöka om ett elektroniskt visum eller ett e-visum. Ett e-Visa är ett dubbelvisum i 30 dagar, vilket är tillräckligt för de flesta resenärer. E-Visa-avgiften är $ 35 för alla länder men endast $ 20 för SAARC -länder. Det är bäst att ansöka om ett e-visum för Sri Lanka minst en vecka före din ankomst.

Om du är medborgare på Maldiverna, Singapore eller Seychellerna behöver du inte visum för att komma till Sri Lanka. Du kan ansöka om visum för en längre vistelse på ambassaden direkt.

Respektlöst beteende gentemot Buddha är straffbart i Sri Lanka 

Sri Lanka restips Mihintale

Har du en buddha -tatuering? Göm det!

I Sri Lanka finns det nolltolerans för turister med Buddha -tatueringar. Det finns faktiskt fall där turister med Buddha -tatueringar har gripits och deporterats. Redan 2012 dömdes tre franska turister till 6 månaders fängelse för att de klickade på bilder där de kysste en Buddha -staty. Du får inte heller fotografera dig själv med ryggen till en Buddha -staty. Sådant beteende uppfattas som respektlöst. Vänligen respektera landets kultur och religion och om du har en Buddha -tatuering, göm det!

Negombo eller Colombo

När du bokar ditt flyg till Sri Lanka står det på biljetten att du flyger till Colombo. I verkligheten är flygplatsen inte i Colombo, utan i förorten Negombo, som ligger en timme från Colombo.

En solig söndag i storstaden Colombo

Sri Lanka, Colombo, Galle Face Beach, söndagsbad

På stranden i Negombo

Sri Lanka restips Negombo beach

Ta dig tid att njuta av förorterna. Negombo är mindre och tystare jämfört med storstaden Colombo och har en lång sandstrand.

Dessutom spelar det ingen roll om du är i Negombo eller Colombo för din resa vidare i Sri Lanka, eftersom båda städerna är väl förbundna med ett nätverk av tåg och bussar.

Sri Lanka restips går med buss

Tuk Tuk bedrägerier 

Tuk tuk är ett av de typiska och förmodligen mest spännande transportmedlen i Sri Lanka. Därför spekulerar Tuk Tuk -förare ofta i priserna. Överdrivna priser för korta resor erbjuds direkt på flygplatsen. här du kan hitta mer om ämnet.

Låt inte heller tuk -tukförare övertyga dig om att det inte går någon buss till din destination bara för att ta en tuk -tuk.

Att köra tuk tuk i Sri Lanka är en känslomässig upplevelse

Sri Lanka restips Tuk Tuk vägtransporterSri Lanka restips Tuk Tuk beach

Det bästa sättet att resa runt i landet är med tåg

Tågresan från Kandy till Ella anses vara en av de vackraste och pittoreska tågupplevelserna i världen.

Överallt ser du tebosättningar, skogar, vattenfall, kullar, apor … och kanske till och med en elefant om du har tur.

Tågresa är ett måste när du är i Sri Lanka

Sri Lanka restips tågresa grön natur

Det är därför många säger att en tågresa i Sri Lankas kulle är kanske den vackraste tågresan i världen!

Ingenting kan matcha upplevelsen av att ta ett långsamt tåg genom det pittoreska kuperade landskapet i Sri Lanka. Det kanske inte är det snabbaste sättet, men det är det vackraste sättet att resa runt i landet.

Vid tågstationen i staden Ella

Sri Lanka restips tågresa Ella

Vart ska man åka i Sri Lanka?

De flesta turister besöker Sri Lankas vackra stränder, men det finns faktiskt vackra platser som ligger långt från stränderna.

Sri Lanka kan i stort delas in i fyra zoner – stränderna, kullar, skogar och historiska platser.

Nuwara Eliya bergsland

Sri Lanka restips Nuwara Eliya

I skogsområdet runt Sigiriya och Pottuvil kan många elefanter och några krokodiler ses på ett säkert avstånd

Sri Lanka restips Pottuvil

Sigiriya betyder lejonrock

Sri Lanka restips Sigiriya

Besök Udawalawe National Park

Sri Lanka restips Udawalawe National Park

Kranvatten i Sri Lanka

I Sri Lanka dricker lokalbefolkningen främst kranvatten, men bordsvatten rekommenderas för turister. Det är bättre att inte ta några hälsorisker.

Kostnaden kan vara extrem (låg och hög)

Strandstäder som Arugam Bay och Negombo är definitivt dyrare än bergsstäderna i det inre av landet. Om du reser med en relativt låg budget, överväg att spendera mer tid utanför strandstäderna.

På väg till Ella finns en söt by som heter Haputale med hisnande vyer

Sri Lanka restips Haputale

Bankomater och banker

Det händer ofta att bankomaterna i Sri Lanka inte accepterar utländska kontantkort av någon anledning. Även om du meddelar din bank att du ska till Sri Lanka finns det ingen garanti för att du kommer att kunna använda ditt bankkort till något värde. Det är därför du alltid har amerikanska dollar eller euro med dig och du kan alltid gå till en bank för att växla valuta om ditt kort inte fungerar.

En annan viktig punkt att notera är att de flesta bankerna i Sri Lanka stänger klockan 15.00, vilket är ganska tidigt jämfört med internationella standarder.

Den lokala valutan

Sri Lanka resetips valuta

Eluttag i Sri Lanka

De flesta hotell i Sri Lanka har två typer av uttag – en med runda hål (typ D / M) och den andra med rektangulära tappar (typ G -uttag). De europeiska pluggarna (typ C) kan dock användas utan problem. Även om dessa bara har två spikar, kan de enkelt passa in i Sri Lankas pluggar. Det rekommenderas naturligtvis att du bär en universaladapter av god kvalitet så att du inte skadar dina prylar.

Sri Lanka är ett paradis för alla naturälskare

Sri Lanka restips Mirissa beach

Nu är du väl beväpnad med dessa 10 Sri Lanka restips. Packa din resväska och njut av din långväga resa till fullo i det gröna öparadiset!

På Tangalle Beach

Sri Lanka restips Tangalle beachSri Lanka restips Tangalle havet