Bröderna Grimm Tyska sagor säger Bad Oeynhausen

Bröderna Grimms legendariska liv

Den tyska sagorutten kallas den väg som de två bröderna Grimm gick och åkte för att forska och samla sagor. Sagoleden är cirka 600 km lång och ligger mellan bröderna Grimm Hanaus hemstad och stadsmusikerna vid Weser-Bremen.

År 1975 grundades “German Fairy Tale Route” AG i Steinau. Tanken var att öka turistattraktionen i den hessiska regionen och att uppmärksamma besökarnas uppmärksamhet på det kulturella bidraget från Jacob och Wilhelm Grimm. Efter Hanau och Steinau gick Bremen med i arbetsgruppen och strax därefter gick mer än 40 städer, byar och kommuner med som var kopplade till bröderna Grimms arbete. Den framgångsrika AG blev en oberoende förening 2007 och har ett eget kontor i Documenta -staden Kassel.

Bröderna Grimm-Hanaus vackra, lilla hem ligger nära Frankfurt am Main

Bröderna Grimm bok denkbal bröder

Förutom det anmärkningsvärda antalet kilometer innehåller Tysklands sagorutt också hisnande naturparker och många stationer som är hem för många av sagorna.

De tre första stationerna är Hanau, Steinau och Kassel. Jacob och Wilhelm är födda och uppvuxna här, gick i skolan och gjorde sina första möten med sagornas och legendernas värld. Brothers Grimm Fairy Tale Festival äger rum i dessa städer varje år och Brothers Grimm Museum väntar på dig i den vackra Palais Bellevue i Kassel. Lite längre västerut och senare i de två brödernas liv kommer vi till Marburg. Wilhelm och Jacob studerade här och de kallas grundare av tyska studier. Inte långt från Marburg ligger staden Alsfeld, där besökaren kan upptäcka sagahuset, Rödluvan och många korsvirkeshus från medeltiden.

Bröderna Grimm ägnade sina liv åt sagor och legender, men också till det tyska språket 

Bröderna Grimm bokglasögon

Hur deras arbete nu kallas “The German Fairy Tale Route”

Barnbok snövit kort

Ett av de spännande hållplatserna på vägen är Snow White Museum i Bad Wildungen

Bröderna Grimm Snövit

De två bröderna studerade i den pittoreska staden Marburg

Bröderna Grimm marburg jul

Mellan sin hemstad och Bremen forskade de och skrev ner legender och sagor

Barnbok rapunzel

Det finns också sagoföreställningar och attraktioner för barn i Bad Wildungen, där det pittoreska Snövitmuseet ligger. Vår bokstavliga sagoresa fortsätter genom den vackra Reinhardswald. Här kan vi besöka det magnifika Sababurg Sleeping Beauty Castle.

Innan vi når den idylliska staden Pied Piper Hameln kan vi också en kort stund köra förbi hemstaden Cinderella-Polle. En liten omväg leder oss till en av de 10 vackraste städerna i världen. Beläget vid tre floder – Werra, Weser och Fulda – Hann.Münden. Denna stad kommer definitivt att förvåna dig med sin skönhet. Medan du är här kan du besöka landet med baron av lögner.

Sagan om Rödluvan är hemma i stadsdelen Marburg, i staden Alfeld

Bröderna Grimm Rotkäppchenhaus

Dornrösschenschloss Sababurg vilar mitt i Reinhardswald

Bröderna Grimm thornroesschen Schloss Sababurg

Det finns också Frau Holles berömda damm

Bröderna Grimm Frau holle

City of Mutton är alltid förknippad med sagan om den pied piper

Bröderna Grimm pied piper

Längre norrut når vi det tyska sagamuseet Bad Oeynhausen för att komma hem till de berömda stadsmusikerna i Bremen.

Om du brinner för sagor, ta en tur till Wilhelm Busch -museet i Hannover och se de ursprungliga teckningarna och berättelserna om loppen Max och Moritz.

Stadsmusikerna i Bremen behöver inte presenteras

Bremen Grimm

Lögenes baron har ingenting gemensamt med bröderna Grimm. Men hans land är på samma väg

Bröderna Grimm München

Och om du redan är på upptäcktsfärd, missa inte Wilhelm Busch -museet

Bröderna Grimm Maxundmoritz