Baobabfrukt är namnet på frukten från det afrikanska baobabträdet, som också kallas baobabträdet. Det är en växtart som finns i savann växer. I några av de afrikanska länder där detta träd kan hittas kallar lokalbefolkningen det som livets träd. Med hänsyn till modern naturmedicin och näringsforskning kan detta faktum bara anses vara motiverat. Eftersom praktiskt taget alla delar av baobabträdet är användbara för vår vardag och gör det hälsosammare och bättre.

Så här ser den gröna baobabfrukten ut!

enda baobabfrukt fortfarande grönstorlek

Vad gör baobabträdet så speciellt?

Detta träd var särskilt värderat under perioder av torka. Eftersom den har egenskapen att lagra tusentals liter i sig själv och det under mycket lång tid. För övrigt är livslängden för dessa träd också mycket imponerande. Det kan vara upp till 1500 år.

Baobabfrukterna är särskilt värdefulla. Deras hälsosamma egenskaper och användning i vardagsnäring är föremål för denna artikel.

Mycket stort baobabträd i savannen

stort baobabträd i afrikansk storlek

Hur man känner igen baobabfrukterna

Utåt påminner baobabfrukterna om kokosnötter, men de har inte ett hårigt yttre skal. Smaken är mycket intressant och kan vara svår att förväxla efter det första försöket.

På grund av kronans rotliknande utseende finns det många myter om baobabträdet

baobabfrukt stor trädstorlek

Baobabfruktens hälsosamma egenskaper

Varför är baobabfrukten så hälsosam? Det finns ett antal ingredienser i denna frukt som vi praktiskt taget alla behöver för vår goda hälsa. Det talas om C -vitamin, järn, kalium och magnesium. Mängden av dessa är också mycket imponerande: till exempel innehåller baobabfrukten sex gånger fler antioxidanter än blåbären. Mängden C -vitamin är sex gånger större än apelsinerna. Baobabfrukten har fyra gånger mängden kalium jämfört med bananer. Knappast någon annan grönsakskälla har så mycket kalcium i sig. Även grönkålen kan inte konkurrera med baobabfrukten i detta avseende.

 Baobabpulver extraheras från frukten på ett mycket naturligt sätt

baobabfrukt torr för pulverformat

Mycket pektin och fiber

Cirka 50% av baobabfrukten består av fiber. Två tredjedelar av dem är lösliga och en tredjedel – olösliga. Visste du att de mest populära frukterna som äpplen, päron och bananer inte kan ha mer än 10%? Dessutom är baobabfrukterna mycket rika på pektin. Detta har en mycket praktisk fördel: om du till exempel förbereder baobabsylt eller sylt behöver du inga konstgjorda förtjockningsmedel.

Du kan enkelt lägga till pulvret i många frukostidéer

baobabpulver stor förpackningsstorlek

Baobab pulver

Du kanske har hört talas om möjligheten att köpa baobabpulver och lägga till det till din frukost eller andra måltider. Detta är en mycket bra idé inte bara på grund av de många hälsosamma ingredienserna, utan också för att denna produkt erhålls på ett relativt naturligt sätt. Du behöver inte en speciell process för att få detta pulver, så du har stor chans att få en naturlig produkt, fri från kemiska ämnen. Massan i frukten torkas långsamt efter mognad. Efter att ha öppnat det yttre skalet kan du enkelt göra det till pulver. Smaken påminner om karamell, men innehåller samtidigt en lite bitter ton.

Baobabträdet ser så vackert ut i grönt!

baobabfrukt stor trädstorlek

Så här kan du använda baobabpulver

I några av de länder där baobabträdet växer blandas baobabpulvret med vatten. Lokalbefolkningen använder denna blandning för feber, magproblem och andra patologiska tillstånd. Förresten, de äter också de torkade bladen från trädet.

Du kan lägga till baobabpulvret till din frukost. Du behöver inte mer än en soppsked om dagen och du kan lägga till detta i mjölk, spannmål eller någon annan form av frukostidé. Baobabsylt har också blivit särskilt populärt. Du kan enkelt smörja dessa på fullkornsbröd för en perfekt, hälsosam frukost. Det smakar också mycket gott på läckra ostar. Kombinationen med ett rosévin skulle vara perfekt.

Flera baobabträd

stort baobabträd i savana-storlek

Myter och legender

I slutet av vår artikel, låt oss dela några intressanta myter och legender om detta träd. Det ena är att trädet, trots Gud, inte ville växa på de platser han valt. På grund av detta var Gud mycket arg och slet ut honom och satte honom sedan i jorden. Det är därför trädet sägs ha en så konstig form. Andra legender säger att trädet blev sorgligt eftersom det inte är det vackraste och största i världen. Det är därför han sägs ha gömt sitt “ansikte” och tagit upp rötterna. Det är trots allt många vidskepelser kopplade till det: tur är de som lyckas plantera ett sådant träd, och de som bockar av ett sådant får exakt motsatt öde. Vatten med baobabbönor skulle skydda drinkaren från krokodilernas attack. Å andra sidan, om du river av dina växter kommer du att ätas upp av ett lejon.

Tro det eller ej, att känna till boababfrukten och dess hälsosamma egenskaper är verkligen värt det!