Om du tycker om att bjuda in vänner till kaffe och kaka, är den här artikeln något för dig. Du kan glädja dina gäster med en nybakad, saftig och himmelsk smakande citrontårta. Denna läckra tårta, som luktar lite citron, är den absoluta klassikern här i Tyskland och får inte saknas på något soffbord. Den är populär bland unga och gamla och passar för många tillfällen. Till exempel kan jag knappt tänka mig min mormors nästa födelsedag utan en doftande citrontårta. Den läckra tårtan tas också väl emot vid kaffekalas och barns födelsedagskalas. Dess smak är ett nöje för gommen. Men ögat äter också! Citrontårtan kan vara rund, komma ur brödformen, bakad på plåten eller i bundtformen. Den kan också serveras med eller utan glasyr. Det är alltid ett blickfång på matbordet.

Citrontårtan är den absoluta favoriten på soffbordet.

Citrontårta baka två recept rund glasyr med citronklyftor ovanpå

 Denna läckra tårta med den känsliga citron doften är populär bland unga och gamla.

Två recept för bakning av citrontårtor från brödformen är färska och saftiga, populära bland unga och gamla

Med vårt grundrecept nedan kommer du definitivt att kunna baka en extra saftig och uppfriskande citrontårta. Oavsett om du har en viss erfarenhet av att baka kakor eller inte. Receptet som presenteras här är också lämpligt för nybörjare. Vi har också tänkt på veganer bland er. Du kan också hitta ett veganskt recept på en utsökt citron- och vallmofröta under. Om du provar dessa två recept kommer du definitivt att bli förvånad över den fina smaken av båda citrontårtorna. Håll fast vid det eftersom det är här det första receptet börjar!

En riktig frestelse på bordet ….

Citrontårta baka två recept en riktig frestelse på tallriken citronfår på den

 … som bär namnet citrontårta.   

Citrontårta baka två recept med glasyr av citronskivor på färska och välsmakande

 

 Att baka citrontårta – grundreceptet

Följande recept fungerar alltid och resultatet är en saftig tårta med en fräsch citronsmak. Vi designade den för den klassiska brödformen, men du kan också förbereda din citrontårta på plåten, i en buntform eller en rund bakform.

Här är de nödvändiga Ingredienser:

4 ägg

250 g mjukt smör eller margarin

2 ekologiska citroner

250 gram socker

1 nypa salt

1 bakpulver

250 g mjöl

1 paket vaniljsocker

För glasyr:

2 citroner

100 g florsocker

 Få ingredienser, enkel förberedelse!

Citrontårta baka två recept få ingredienser enkel förberedelse utan glasyr med strösocker ovanpå

Grundreceptet för citrontårtan passar även nybörjare.

Citrontårta bakar två lättlagade recept också lämpliga för nybörjare

Så här går det till:

  • Förvärm ugnen till 180 grader. Smörj formen med olja och strö över lite mjöl. Förresten kan du också klä brödformen med bakplåtspapper så att kakan lättare lossnar.
  • Vispa äggen efter varandra och rör med stavmixern tills det är krämigt tills en jämn blandning bildats. Tillsätt socker och vaniljsocker och rör om tills det är skummigt.
  • Tvätta först citronerna med varmt vatten och torka dem. Riv skalet av en halv citron direkt i smeten och blanda ner. Blanda sedan mjöl och bakpulver och tillsätt 1 matsked pressad citronsaft. Rör ner i smeten. Lägg den färdiga degen i bakformen.

Tårtans färska gula färg kommer från citronsaften och det rivna citronskalet.

Citrontårta baka två recept färsk gul färg kommer från rivet citronskal

  • Bakformen går sedan direkt till den förvärmda ugnen. Citrontårtan bakas i cirka 45 minuter. Du kan också göra ett chopstick -test.
  • Under tiden förbereder du glasyren. För att göra detta, halvera citronerna, pressa ur saften och blanda med strösockret. Blanda sedan båda ingredienserna till en tjock, slät massa.
  • Efter bakningstiden, ta bort kakan och låt den vila i 5 minuter. Ta sedan bort den från formen och stick små hål i den varma kakan med en träpinne. Först då sprider du glasyren över den. Låt sedan den färdiga citrontårtan svalna ordentligt på ett galler.

 Detta grundrecept på citrontårta går tillbaka till mormors tid.

Att baka citrontårta som grundreceptet alltid lyckas kommer från mormors tid

Du kan dekorera den färdiga tårtan med bär och göra den ännu mer attraktiv.

Grädda citrontårta på bakplåten, dekorera med glasyr och bär

Extra tips: Om du vill överraska dina gäster med en särskilt fuktig kaka, baka den dagen innan ditt besök. Ställ citrontårtan i kylskåpet insvept i plastfilm och låt stå där över natten. Så han kan njuta av saften. Serveras kallt, det smakar särskilt uppfriskande!

 Njut av den fräscha smaken!

Citrontårta bakar två recept dekorerade med bär färska ser attraktiva i smaken

En tårta från citron och vallmo – den veganska versionen!

Citrontårtor bakar två recept på den veganska varianten citron- och vallmofrö tårta

Hur kan du baka en vegansk citrontårta?

För en vegansk tårta med citron och vallmo behöver du följande ingredienser: 2 citroner, 200 g vetemjöl, 200 g malet mandel, ett paket bakpulver, 250 g socker, 175 ml matolja (t.ex. solrosolja), 400 ml apelsin saft, 50 g vallmofrön, 150 g florsocker. Följ stegen i det första receptet genom att blanda ingredienserna en i taget. Glöm inte vallmofrön och riven mandel! Dessa ger citronvalmukakan en specifik eftersmak. Grädda vegankakan i 1 timme och 15 minuter vid 160 grader. Efter bakning måste kakan stå svalna i cirka 30 minuter. Under tiden förbereder du glasyren och sprider den över kakan. Du kan dekorera detta med några citronbitar.

För veganer extra – en utsökt citron- och vallmofrö tårta!

Citrontårta Baka två recept Citronvallmofrö tårta för veganer

Du kan njuta av denna vegankaka med en kopp örtte.

Baka citrontårta två recept njut av vegankakan med örtte

smaklig måltid!

Citrontårta baka två recept med vitglasyr citronbitar på toppen

Låt det smaka gott!

Baka citrontårta två recept Citrontårta ren frestelse vid festliga tillfällen