I vår stressiga vardag undrar allt fler människor vad de egentligen gör fel och hur de skulle kunna få ett långt och hälsosamt liv. Tränar du inte tillräckligt eller äter du en ohälsosam kost? Vetenskap hjälper mycket på alla sätt och ger oss ständigt tips för ett långt och hälsosamt liv. Till exempel är vi alla för närvarande välinformerade om vad vi måste göra utan att äta för att leva ett hälsosamt liv. Vid tvivel kan vi se oss omkring och undersöka vad andra människor gör. Ta japanerna som exempel. De är kända för sin livslängd och långsamma åldrande, särskilt de japanska kvinnorna. Deras hemlighet ligger i att följa århundraden gamla traditioner relaterade till deras sätt att leva, kost och olika helande metoder. Dessa fokuserar främst på kropp och själ. Är du nyfiken på att lära dig mer om japansk mat för ett långt och hälsosamt liv??

Så vi har en bra anledning att berätta om japansk mat för ett långt och hälsosamt liv.

Japansk mat en mängd olika produkter använde många läckra rätter

  • Japansk mat – följ principerna för hälsosam japansk kost

De japanska principerna för en hälsosam livsstil är lätta att följa, även för oss européer. Även om vi är vana vid att konsumera mindre hälsosamma livsmedel och ofta får tillgång till skräpmat snabbt, skulle det vara till fördel för alla om vi var bättre utbildade om hälsosamma japanska dieter.

Till skillnad från folket i Fjärran Östern glömmer vi i Europa ofta att koppla av, meditera och dricka vår dagliga kopp grönt te. Nedan visas hur du kan förbättra din övergripande hälsa genom att göra ändringar i det väsentliga med att äta och dricka.

 Ris ångas och serveras i en skål – det är hälsosamt!

Japanskt matris serveras ångkokt i en skål hälsosam livsstil

Japansk mat – Princip # 1: Ris istället för bröd

Japanerna äter traditionellt inte bröd. Istället serverar de ris med varje måltid som tillagas med ånga. Det är därför vårt tips är: om du vill äta hälsosamt och helt vill ta bort vitt mjöl och mjukt bröd från din meny, lägg till ris. Följande typer av ris är särskilt användbara: jasmin, brunt, svart och rött ris.

 Ris är det bästa möjliga ackompanjemanget för fisk.

Japansk mat ångat ris i skål bästa möjliga ackompanjemang till fisk

Extra tips: Det är bättre att avstå från läckra desserter och typiska europeiska sötsaker. Till exempel innehåller japanska desserter inte socker och är därför mycket hälsosammare än vårt. I Japan sötas desserter vanligtvis med stevia.

 Tång är en oskiljaktig del av det japanska köket.

Japansk mat tång i skål serverade ätpinnar typiska japanska

Japansk mat – Princip # 2: Alger som livsmedel i Fjärran Östern

Den typiska japanska matsushin är känd och älskad över hela världen och är en av supermatarna. Japanerna har också uppfunnit andra sätt att bromsa åldringsprocessen, tack vare alger och deras konsumtion. Tången är en oskiljaktig del av det japanska köket. De är kända för att vara höga i mineraler, vitamin B-grupp, antiinflammatoriska medel och läggs till japanska soppor. Så det betyder att alger är det nya superfoodet!

Alger smakar bra när de strös med frön!

Japansk mat tång tillagad serverad i skål strödd med frön

Extra tips: Hudkrämer som innehåller algextrakt är särskilt populära inom kosmetika. Japanska kvinnor applicerar dem gärna på huden för att bromsa utseendet på rynkor.

 Anti-aging från havet.

Japansk mat Algextrakt i hudkrämer motverkar åldringsprocessen

Japansk mat – Princip # 3: Den japanska menyn är varierad och innehåller supermat

Du får inte tro att typisk japansk mat bara är risrätter som sushi och lite tång med. Nej, absolut inte! Traditionell hemlagad mat i Japan är varierad och en mängd olika livsmedel används vid beredningen av rätterna, till exempel fisk, ris eller mager nudlar. Dessa är gjorda av ingredienser som bovete eller mongosbönor. Dessutom äter japanerna också mycket ångkokta grönsaker som broccoli eller kål.

En mängd olika produkter används i det japanska köket

Japansk mat traditionell soppa med fläskbuljongnudlar grönsaker kokt ägg

Japanarna äter också gärna sin traditionella skål med misosoppa, som ger dem naturliga probiotika för en bra tarmflora. Den fiskrika menyn ger dig hälsosamma fettsyror som omega-3. Måltiden avslutas vanligtvis med frukt snarare än bakverk, vilket är fallet med oss. Efter maten drickas förstås ett glas grönt te.

Enligt gammal japansk tradition äts också små portioner numera.

Japansk mat traditionellt små portioner konsumerar ett brett utbud av livsmedel

  • Hemligheterna i den japanska kosten

hemlighet # 1: Ät små portioner

Enligt den gamla japanska traditionen är att äta i små portioner, men oftare än vårt, fortfarande populärt idag och, enligt nutritionister, hälsosamt. Den japanska matkulturen sätter värde på presentationen av maten och erbjuder trots små portioner en maträtt som är en fröjd för ögat och ger gommen en fräsch smak. En annan hemlighet för japanerna är att de följer principen om långsam mat, vilket leder till deras livslängd.

 Ät långsamt och tugga bra – det är den japanska hemligheten till ett långt och hälsosamt liv.

Ät japansk mat Tugga långsamt väl Japansk hemlighet till ett långt hälsosamt liv

Olika rätter som erbjuds, eftersom du också kan äta med ögonen!

Japansk mat Olika rätter som erbjuds enligt gamla traditioner

 Japanska rätter serveras individuellt, var och en på en tallrik eller i en skål. Maten är ordnad för att verkligen visa sin naturliga skönhet. Denna serveringsmetod gör det möjligt att inte överbelasta matsmältningssystemet med stora portioner. Detta minskar risken för eventuell viktökning. Du har säkert hört att du ska gå upp från bordet lite hungrig. Det är också typiskt japanskt!

Vårt tips: Så försök att avsluta din måltid när du är 80% mätt. I detta fall kommer de goda resultaten inte att vänta!

 Japanarna gillar att äta soppor!

Japansk matsoppa med nudlar vårgrönsaker svamp kokt ägg serveras med ätpinnar och vit sked

Hemlighet # 2: Matberedning är avgörande

Japanerna tillagar maten på mycket hälsosamma sätt, som ångkokning och stekning med lite nyttigt fett, eftersom råvarorna inte ska behandlas vid höga temperaturer för länge. Med dessa beredningsmetoder slutar du alltid med hälsosam och god mat.

Kyckling med nudlar på japanska! Med svamp, röd paprika och kokt ägg ovanpå det.

Japansk mat Kycklingkött med nudlar på japanska fortfarande svampar rödpeppar kokt ägg

Hemlighet # 3: Drick mycket grönt te

Japanerna konsumerar cirka 700 ml grönt te dagligen. Denna mängd fördelas över dagen som teakonsumtion. Hennes favoriter inkluderar senza och matcha te. Grönt te är en fantastiskt hälsosam varm dryck som lindrar stress, förbättrar matsmältningen och ökar ämnesomsättningen. Detta te, som är särskilt populärt bland japanerna, har ett antal hälsofördelar, inklusive bra för hjärtat och huden, eftersom det är rikt på oersättliga antioxidanter.

Sake är också populärt i Fjärran Östern.

Japansk mat dryck sake leva hälsosamt

 Traditionellt i Japan äts sushi och sedan dricker man grönt te.

Japansk mat Olika rätter som erbjuds enligt gamla traditioner

 Dumplings i japansk stil serveras med sojasås och frön.

Japanska matdumplings serveras med sojasås och frön

Japanerna äter traditionellt med ätpinnar.

Japansk mat Ris sojasås äter med ätpinnar

 Räkor och andra skaldjur är särskilt populära i Fjärran Östern.

Japansk maträka särskilt populär i Fjärran Östern

 I det japanska köket tillagas kött alltid med grönsaker.

Japansk mat förbereder kött med grönsaker

 Japanska risbollar ser inte läckra ut?

Japansk mat japanska risbollar utsökt och hälsosamt

 Ofta serveras den varma maten i en träskål och ordnas fint.

Japansk mat varm maträtt serverad i träskål snyggt arrangerad