Letar du efter ett hälsosamt alternativ till komjölk? Är du laktosintolerant eller är du helt enkelt vegan och äter inte mat av animaliskt ursprung? Då är du helt rätt här, för idag visar vi dig hur du enkelt kan göra hälsosam mandelmjölk själv. Allt du behöver för detta är vatten och mandel. Det är bäst att använda ekologisk kvalitetsmandel och filtrerat bordsvatten. Du kan också använda det enkla receptet nedan för att göra växtbaserad mjölk av andra nötter – valnötter, cashewnötter, paranötter, hasselnötter eller till och med soja.

Gör frisk, färsk mandelmjölk själv

gör mandelmjölk själv flaska

Varför är hemlagad mandelmjölk så hälsosamt?

För det första innehåller hemlagad mandelmjölk inte emulgeringsmedel eller andra tillsatser, som många liknande produkter från snabbköpet. Det finns inte heller något socker i det. Dessutom är en sådan DIY veganmjölk mycket krämigare och mer doftande än den konventionella. Här är det bara du som bestämmer vilka ingredienser som ska användas och du kan säkerställa hög ekologisk kvalitet.

Naturligtvis spelar mandelns värdefulla egenskaper också en roll. Dessa nötter är rika på magnesium, kalcium, koppar och även vitamin B och E. De innehåller också mycket vegetabiliskt protein av hög kvalitet. Många studier har redan visat att mandel skyddar mot diabetes och lägre kolesterolnivåer och blodtryck. Dessutom är dessa nötter ett underbart tillskott till den alkaliska kosten och har en stark prebiotisk effekt eftersom de är fiberrika och ger tillräckliga näringsämnen för de goda bakterierna i tarmen. Regelbunden konsumtion av mandel hjälper också till att bibehålla önskad kroppsvikt och uppnå hållbar viktminskning.

Mandelmjölk smakar utsökt även med kanel

Gör mandelmjölk själv med kanel

Gör mandelmjölk själv: receptet

Den läckra, hälsosamma drycken är lätt att förbereda med lite tid och pengar. Ta reda på hur du gör detta nedan.

Ingredienserna:

  • 1 liter vatten (filtrerat eller källvatten)
  • 200 g ekologiska mandlar
  • Nypa havssalt
  • 1 msk agavesirap, lönnsirap eller honung (efter önskemål)
  • alternativt 4-5 datum
  • Nypa kanel, muskot eller vanilj

Du kan också experimentera med andra nötter och ingredienser

Gör valnötter mandelmjölk själv

Och så fortsätter det:

Blötlägg mandlarna i en skål fylld med vatten över natten. Nästa dag, häll av vattnet, tvätta mandlarna kort, skala dem efter önskemål och lägg dem i mixern eller matberedaren. Häll varmt eller varmt vatten över det och puré i ca 2-3 minuter tills en enhetlig, vitaktig vätska bildas. Lägg sedan ut en kökssil och täck med en ostduk. Låt mandelmjölken rinna in i en glasflaska eller annan lämplig behållare. Pressa sedan av hela ostduken lite till så att mandelmjölken rinner ut optimalt. Söt efter önskemål och runda av med kryddorna. komplett!

Du kan till och med använda en DM -handduk som ostduk

Gör mandelmjölk själv frisk

Extra tips: Om du tar dadlar eller vanilj från en vaniljstång, tillsätt dessa ingredienser i vätskan innan du blandar så att allt blir fint och krämigt.

Blötläggda mandlar är lätta att skala

Gör dadelmandelmjölk själv

Slösa inte bort de värdefulla komponenterna i mandeln och kasta inte kärnorna när du gör din mandelmjölk. Mandelmassan kan lätt torkas i solen eller i ugnen i ca 1 timme vid 100 grader. Detta resulterar i ett fantastiskt mandelmjöl som du kan fortsätta använda i vegansk bakning.

Dessutom är denna mandelmassa en utmärkt exfoliator för kropp och ansikte

Gör mandelmjöl själv

Prova hur du kan göra din egen mandelmjölk själv. Det hela är verkligen ganska snabbt, superenkelt och framför allt väldigt, väldigt hälsosamt. I en glasflaska eller en masonburk kan veganmjölken förvaras i kylskåp i upp till 2-3 dagar utan problem. Mandelmjölken är mycket lämplig för din hemlagade gyllene mjölk såväl som för den trendiga nattduken Blue Moon Milk.

Ha kul att förbereda och dricka och håll dig frisk!

Kyl med havssalt eller varm med lönnsirap – hemlagad mandelmjölk smakar alltid bra

Gör recept på mandelmjölk själv

Använd den för att förbereda en utsökt chiapudding!

Gör chiapudding mandelmjölk själv

eller en frisk müsli med nötter och bär …

gör hälsosam frukost mandelmjölk själv

Experimentera med färger och smaker

Gör mandelmjölk själv jordgubbar

Eller bara njut av din mandelmjölk – ren!

gör hälsosam mandelmjölk själv       Gör mandelmjölk själv hälsosam dryck

Och vad sägs om lite hemlagad sojamjölk?

Gör sojamandelmjölk själv